Copiii inalti de cel mult 135 cm pot fi transportati in masini doar daca sunt fixati/prinsi cu un dispozitiv de fixare in scaun. Aceeasi regula este valabila si pentru copiii care sunt mai inalti de-atat, insa pentru acestia mai exista si varianta purtarii centurii de siguranta.
Este obligatoriu ca dispozitivele de fixare in scaun sa fie omologate si adecvate pentru caracteristicile fizice ale copiilor.
Totodata, noile prevederi interzic transportarea copiilor mai mici de trei ani in masini neechipate cu sisteme de siguranta.
Nerespectarea de catre soferi a acestor dispozitii va fi sanctionata de catre politisti cu amenzi cuprinse intre 390 si 487,5 lei, la care se adauga si trei puncte de penalizare.
Argumente PRO:
1. Scaunele de siguranta asigura o protectie excelenta in caz de accident auto, pentru ca tin copilul intr-o pozitie fixa mai bine decat o simpla centura. Plus ca, in caz de accident, un astfel de dispozitiv de fixare ajuta la sprijinirea in mod eficient a capului, gatului si coloanei copilului. Lipsa acestui sistem de siguranta poate avea consecinte grave sau poate fi chiar fatala copilului.
2. Aceste scaune de siguranta au preturi destul de accesibile in magazine (care pot sa porneasca de la aproximativ 200 de lei) si reprezinta o investitie foarte buna, avand in vedere ca pot fi folosite timp de mai multi ani si asigura o protectie sporita pentru copil. Iar in cazul persoanelor cu posibilitati financiare reduse exista si varianta cumpararii unui dispozitiv de siguranta la mana a doua, al carui pret poate scadea chiar si sub 100 de lei.
Argumente CONTRA:
1. Nu toata lumea isi permite sa cumpere scaune de siguranta, deoarece preturile pot fi destul de ridicate pentru persoanele cu venituri mai reduse, care fac eforturi financiare considerabile ca sa se poata folosi la nevoie de un automobil. Plus ca ofertele pot chiar sa lipseasca din anumite localitati mai izolate ale tarii.
2. Persoanele care nu-si permit sa detina o masina si care apeleaza ocazional la bunavointa prietenilor ar putea avea mari probleme din cauza obligatiei impuse de autoritati, pentru ca acestia ar putea sa refuze sa le mai ajute in conditiile in care risca sa fie amendati de catre politisti. Aceasta situatie poate fi intalnita, de asemenea, in localitati mai izolate sau slab dezvoltate, unde nici macar varianta taxiului sau cea a transportului public nu exista.
Voi ce parere aveti: Este sau nu este buna aceasta noua obligatie pentru soferi?
Comentarii articol (16)