Conform proiectului Noului Cod fiscal obtinut de Capital, impozitarea salariilor pentru marea majoritate a angajatilor s-ar putea modifica.
De asemenea, ar putea fi introduse noutati si in ceea ce priveste impozitul pe veniturile microintreprinderilor, arata aceeasi sursa.
Proiectul Codului Fiscal urmeaza sa fie aprobat de Guvern pana pe 20 februarie si sa fie transmis Parlamentului pentru dezbatere. Ministerul de Finante si-a propus ca legea sa fie votata pana la jumatatea anului 2015 pentru a fi publicata in Monitorul Oficial cu sase luni inainte de aplicare, mentioneaza Capital.
Aceasta informatie vine dupa ce premierul VIctor Ponta a anuntat la inceputul acestui an ca Noul Cod fiscal si Noul Cod de procedura fiscala vor fi finalizate de Guvern pana la 15 februarie, dupa care vor fi prezentate din nou in dezbatere publica si transmise Parlamentului la 15 martie, spre dezbatere si adoptare.
Deducerea personala la calcularea impozitului de 16% ar putea fi majorata
Potrivit documentului citat de Capital, deducerea personala din venitul net lunar la functia de baza la calcularea impozitului de 16% va fi majorata cu 50 lei pentru pentru salariatii care obtin cel mult 1.000 lei brut si care au in intretinere una, doua sau trei persoane.
In plus, salariatii care au patru sau mai multe persoane in intretinere vor avea o deducere mai mare cu 150 lei, insemnand 800 lei, fata de 650 lei in prezent. In schimb, cei care nu au nicio persoana in intretinere vor ramane cu actuala deducere de 250 lei.
"Practic, acordarea acestei facilitati inseamna ca suma reprezentand deducerea se scade din venitul net asupra caruia se calculeaza impozitul de 16%. Astfel, la o deducere mai mare cu 50 lei decat in prezent, salariatul va primi in plus 8 lei, iar la o deducere mai mare cu 150 lei va ramane suplimentar cu 24 lei", mentioneaza Capital.
Totodata, vor creste deducerile personale si pentru salariatii care primesc intre 1.000 si 3.000 lei brut.
Codul fiscal stabileste in prezent ca deducerea personala se acorda pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de pana la 1.000 lei inclusiv, astfel:
- pentru contribuabilii care nu au persoane in intretinere - 250 lei;
- pentru contribuabilii care au o persoana in intretinere - 350 lei;
- pentru contribuabilii care au doua persoane in intretinere - 450 lei;
- pentru contribuabilii care au trei persoane in intretinere - 550 lei;
- pentru contribuabilii care au patru sau mai multe persoane in intretinere - 650 lei.
Pentru contribuabilii care realizeaza venituri brute lunare din salarii cuprinse intre 1.000,01 lei si 3.000 lei, inclusiv, deducerile personale sunt degresive fata de cele de mai sus si se stabilesc prin ordin al ministrului finantelor publice, se precizeaza in legislatia in vigoare.
Pentru contribuabilii care realizeaza venituri brute lunare din salarii de peste 3.000 lei nu se acorda deducerea personala.
Persoana in intretinere poate fi sotia/sotul, copiii sau alti membri de familie, rudele contribuabilului sau ale sotului/sotiei acestuia pana la gradul al doilea inclusiv, ale carei venituri, impozabile si neimpozabile, nu depasesc 250 lei lunar.
Microintreprinderile ar putea plati impozit in functie de numarul salariatilor
Proiectul Noului Cod Fiscal obtinut de Capital prevede cote diferite de impozit pentru veniturile microintreprinderilor, in functie de numarul de salariati (persoane angajate cu contract individual de munca cu norma intreaga).
"Astfel, cota de impozit va fi de 1% pentru microintreprinderile care au peste doi salariati inclusiv si de 3% pentru microintreprinderile care au un salariat. Microintreprinderile care nu au salariati vor plati o cota de 3% la care se adauga 1.530 lei trimestrial. Aceasta suma va fi actualizata prin ordin de ministru in functie de evolutia salariului de baza minim brut garantat in plata", informeaza sursa citata.
Vor plati 3% si microintreprinderile care nu au salariati si care se afla intr-una dintre urmatoarele situatii inscrise la registrul comertului sau in registrul tinut de instantele judecatoresti:
- dizolvare urmata de lichidare,
- inactivitate temporara,
- declaratie pe proprie raspundere ca nu desfasoara activitati la sediul social sau la sediile secundare.
In functie de evolutia numarului de salariati, cotele de impozit se vor modifica incepand din trimestrul imediat urmator, arata aceeasi sursa.
Documentul obtinut de Capital mai prevede ca pentru a se incadra in categoria microintreprinderilor, firmele nu vor trebui sa obtina venituri din activitatile de explorare, dezvoltare, exploatare a zacamintelor petroliere si a gazelor naturale.
Totodata, ar putea fi scutite de impozit veniturile aferente titlurilor de plata obtinute de persoanele indreptatite conform legii, titularii initiali aflati in evidenta Comisiei Centrale pentru stabilirea despagubirilor sau mostenitorii legali ai acestora si despagubirile primite in baza deciziilor CEDO.
Capital informeaza ca in noua varianta a Codului Fiscal este eliminat articolul introdus prin OG nr. 8/2013 care obliga la plata impozitului pe venituri, de la 1 februarie 2013, toate persoanele juridice care indeplineau la 31 decembrie 2012 conditiile pentru microintreprinderi privind veniturile totale si provenienta acestora.
Va reamintim ca de la 1 februarie 2013 toate firmele care realizeau venituri sub 65.000 de euro, indiferent de numarul de salariati, au fost obligate sa plateasca impozit pe veniturile microintreprinderilor, chiar daca pana in acel moment ele erau platitoare de impozit pe profit.
Ulterior, incepand cu 1 iunie 2013, regimul fiscal aplicat microintreprinderilor a devenit optional pentru firmele care se infiinteaza in cursul anului, cu conditia ca ele sa aiba un capital social de minimum 25.000 de euro. In cazul in care conditia referitoare la capitalul social nu este respectata, persoanele juridice devin microintreprinderi incepand cu anul fiscal urmator celui in care capitalul social este redus sub valoarea reprezentand echivalentul in lei al sumei de 25.000 euro de la data inregistrarii.
Cine poate fi microintreprindere din 1 ianuarie 2015?
Codul fiscal stabileste ca o microintreprindere este o persoana juridica care indeplineste cumulativ mai multe conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent. Concret, in acest an pot sa plateasca impozit de 3% pe veniturile microintreprinderilor firmele care indeplinesc urmatoarele conditii:
- realizeaza venituri, altele decat cele din activitati desfasurate in domeniul bancar, in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital sau in domeniile jocurilor de noroc;
- realizeaza venituri, altele decat cele din consultanta si management, in proportie de peste 80% din veniturile totale;
- realizeaza venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 65.000 euro;
- capitalul social este detinut de persoane, altele decat statul si autoritatile locale,
- nu se afla in dizolvare cu lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti.
Daca in cursul unui an fiscal o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 65.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanta si management in veniturile totale este de peste 20% inclusiv, atunci aceasta va plati impozit de profit de 16%. Calculul si plata impozitului pe profit se efectueaza incepand cu trimestrul in care s-a depasit oricare dintrele limitele prevazute anterior, luand in considerare veniturile si cheltuielile realizate de la inceputului anului fiscal.
Mai multe informatii despre regimul fiscal al microintreprinderilor aplicabil in 2015 puteti citi in acest articol.