avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 242 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Acordare deducere personala
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Acordare deducere personala

Buna ziua. As dori sa stiu daca se acorda deducere personala pentru indemnizatia de concediu medical.
Cel mai recent răspuns: emaio , utilizator 14:16, 8 Iulie 2015
Deducerea personala se acorda raportat la totalul venitului brut lunar, care poate include si indemnizatia de concediu medical.

Codul fiscal:

ART. 56
(1) Persoanele fizice prevăzute la art. 40 alin. (1) lit. a) şi alin. (2) au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub formă de deducere personală, acordată pentru fiecare lună a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se află funcţia de bază.
(2) Deducerea personală se acordă pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de până la 1.000 lei**) inclusiv, astfel:
- pentru contribuabilii care nu au persoane în întreţinere - 250 lei;
- pentru contribuabilii care au o persoană în întreţinere - 350 lei;
- pentru contribuabilii care au două persoane în întreţinere - 450 lei;
- pentru contribuabilii care au trei persoane în întreţinere - 550 lei;
- pentru contribuabilii care au patru sau mai multe persoane în întreţinere - 650 lei.
Pentru contribuabilii care realizează venituri brute lunare din salarii cuprinse între 1.000,01 lei şi 3.000 lei, inclusiv, deducerile personale sunt degresive faţă de cele de mai sus şi se stabilesc prin ordin al ministrului finanţelor publice.
Pentru contribuabilii care realizează venituri brute lunare din salarii de peste 3.000 lei nu se acordă deducerea personală.

Buna ziua. Mai am o intrebare: daca angajez o persoana care este pensioner, ii pot acorda deducere personala,in conditiile in care nu mai are un alt contract, singurele venituri provenind din pensie si acest C.I.M.. Multumesc anticipat.
Si pensionarul angajat, care realizeaza venituri din salarii, are dreptul la deducerea personala.

Codul fiscal:

ART. 56
(1) Persoanele fizice prevăzute la art. 40 alin. (1) lit. a) şi alin. (2) au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub formă de deducere personală, acordată pentru fiecare lună a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se află funcţia de bază.

ART. 40
(1) Impozitul prevăzut în prezentul titlu, denumit în continuare impozit pe venit, se aplică următoarelor venituri:
a) în cazul persoanelor fizice rezidente române, cu domiciliul în România, veniturilor obţinute din orice sursă, atât din România, cât şi din afara României; .....
(2) Persoanele fizice nerezidente care îndeplinesc condiţiile de rezidenţă prevăzute la art. 7 alin. (1) pct. 23 lit. b) sau c) vor fi supuse impozitului pe venit pentru veniturile obţinute din orice sursă, atât din România, cât şi din afara României, începând cu data de 1 ianuarie a anului calendaristic următor anului în care aceştia devin rezidenţi în România.
Va multumesc pentru raspuns. O zi buna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se aplica deducerea personala si la pensionar angajat? ContSters241232 ContSters241232 Adiministratorul condominiului este pensionar,se calculeaza salariul cu deducere personala sau fara deducere? Va multumesc anticipat pentru raspuns! (vezi toată discuția)
Deducere personala kamy_nora kamy_nora Buna ziua, 1.Un salariat care are salariul brut de 1400 lei, beneficiaza de deducere personala? 2.Un salariat, care are cetatenie straina si are un salariu ... (vezi toată discuția)
Deducere angajat bulgar petronel11 petronel11 Buna ziua, am un coleg bulgar, lucreaza in Romania (are cnp romanesc, drept de sedere), ar putea beneficia de deducere pentru copiii lui minori? Acestia ... (vezi toată discuția)