avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 463 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii DEDUCERE PERSONALA
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

DEDUCERE PERSONALA

Buna ziua,
1.Un salariat care are salariul brut de 1400 lei, beneficiaza de deducere personala?
2.Un salariat, care are cetatenie straina si are un salariu brut de 800 lei si o norma de 8 ore/zi, beneficiaza de deducere?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:02, 6 Octombrie 2012
1. Da, un salariat cu salariul brut de 1.400 lei beneficiaza de deducere personala
art.56 Codul fiscal
(1) Persoanele fizice prevazute la art. 40 alin. (1) lit. a) si alin. (2) au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub forma de deducere personala, acordata pentru fiecare luna a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se afla functia de baza.

(2) Deducerea personala se acorda pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de pana la 1.000 lei inclusiv, astfel:
- pentru contribuabilii care nu au persoane in intretinere – 250 lei;
- pentru contribuabilii care au o persoana in intretinere – 350 lei;
- pentru contribuabilii care au doua persoane in intretinere – 450 lei;
- pentru contribuabilii care au trei persoane in intretinere – 550 lei;
- pentru contribuabilii care au patru sau mai multe persoane in intretinere – 650 lei.
Pentru contribuabilii care realizeaza venituri brute lunare din salarii cuprinse intre 1.000,01 lei si 3.000 lei, inclusiv, deducerile personale sunt degresive fata de cele de mai sus si se stabilesc prin ordin al ministrului finantelor publice.Pentru contribuabilii care realizeaza venituri brute lunare din salarii de peste 3.000 lei nu se acorda deducerea personala.

[ link extern ] /

2.Un salariat strain, angajat cu CIM in Romania, numai daca este rezident si are domiciliul aici aveti
art.40
(1) Impozitul prevazut in prezentul titlu, denumit in continuare impozit pe venit, se aplica urmatoarelor venituri:
a) in cazul persoanelor fizice rezidente romane, cu domiciliul in Romania, veniturilor obtinute din orice sursa, atat din Romania, cat si din afara Romaniei;
b) in cazul persoanelor fizice rezidente, altele decat cele prevazute la lit. a), numai veniturilor obtinute din Romania, care sunt impuse la nivelul fiecarei surse din categoriile de venituri prevazute la art. 41;

Art. 41
Categorii de venituri supuse impozitului pe venit
Categoriile de venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor prezentului titlu, sunt următoarele:
b) venituri din salarii, definite conform art. 55;
Ultima modificare: Joi, 13 Septembrie 2012
ela david, utilizator
Am o nedumerire referitoare la deducerea personala. Cand incadram pe cineva in munca de ex in cursul lunii septembrie, daca persoana respectiva a mai lucrat la alt angajator in luna respectiva, ii scoatem deducerea personala in luna angajarii. Practic, abia de luna urmatoare angajarii va figura cu deducere de baza. Mi-am pus de mai multe ori intrebarea si nu regasesc temeiul legal. Se refera cumva la specificatia: deducerea se acorda o singura data pe luna?? Procedam corect asa? Multumesc!
Deducerea se acorda de la data inceperii activitatii si nu din luna urmatoare ... Pana la data incetarii c.i.m. deducerea este acordata de catre fostul angajator , iar de la data inceperii activitatii de catre noul angajator, chiar daca cele doua sunt in aceeasi luna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordare deducere personala emaio emaio Buna ziua. As dori sa stiu daca se acorda deducere personala pentru indemnizatia de concediu medical. (vezi toată discuția)
Se aplica deducerea personala si la pensionar angajat? ContSters241232 ContSters241232 Adiministratorul condominiului este pensionar,se calculeaza salariul cu deducere personala sau fara deducere? Va multumesc anticipat pentru raspuns! (vezi toată discuția)
Persoana in intretinere chrissa79 chrissa79 Buna ziua! As vrea sa stiu daca eu pot lua o persoana intretinere, fara sa beneficiez de deducere personala (intrucat sal meu brut depaseste 3000lei). De ... (vezi toată discuția)