In acest sens, AvocatNet.ro a trimis o solicitare catre RAR pentru a afla daca, in prezent, verificarea valabilitatii ITP in trafic se poate face si automat, cu ajutorul unor camere video instalate pe reteaua de drumuri din Romania -- dupa modelul sistemului folosit de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) pentru controlul rovinietei.
Potrivit raspunsului primit de la RAR, varianta verificarii valabilitatii ITP prin intermediul camerelor video nu este folosita in prezent, iar implementarea unui asemenea sistem nu este avuta in vedere pentru viitorul apropiat.
"Verificarea valabilitatii ITP in trafic nu se face cu camere video (automat), ci cu personal instruit pentru aceasta activitate -- angajati ai Politiei Rutiere, inspectori RAR. Registrul Auto Roman nu are in vedere nici pe viitor implementarea unui sistem similar celui folosit de CNADNR. Verificarea valabilitatii ITP a vehiculelor aflate in trafic se va face in continuare prin acelasi mod -- de catre personalul amintit, care are acces electronic la bazele de date nationale privind ITP", a explicat, pentru AvocatNet.ro, Iza Tache-Gherhes, specialist relatii publice in cadrul RAR.
Conform sursei citate, din statisticile pe anul 2014 reiese ca, la nivel national, 2,38% dintre autovehicule au avut ITP expirat si pentru 0,61% dintre acestea soferii au prezentat o dovada falsa de efectuare a ITP. Asta inseamna ca, anul trecut, s-au inregistrat 2,99% autovehicule cu probleme, fata de aproape 97% care nu aveau probleme legate de dovada de efectuare a ITP.
Singurele prevederi legale care fac, in prezent, referire la ITP si camere video de supraveghere sunt cuprinse in Ordinul Ministerului Transporturilor nr. 1033/2014, care a modificat anul trecut Ordinul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului nr. 2133/2005 pentru aprobarea Reglementarilor privind certificarea incadrarii vehiculelor inmatriculate sau inregistrate in normele tehnice privind siguranta rutiera, protectia mediului si in categoria de folosinta conform destinatiei, prin inspectia tehnica periodica - RNTR 1.
In acest act normativ este mentionat ca, incepand din data de 1 ianuarie 2017, statiile ITP vor fi obligate sa asigure, prin intermediul unui sistem video, inregistrarea activitatii efectuate pe linia de inspectie tehnica periodica. Inregistrarea va trebui sa fie pastrata si pusa la dispozitia RAR pe perioada de valabilitate a ITP.
Cum se face ITP si ce amenzi risca soferii
Soferii pot sa circule cu autovehiculele inmatriculate/inregistrate in Romania doar daca efectueaza inspectia tehnica periodica a acestora. Astfel, obligatia efectuarii inspectiei revine detinatorului legal al autovehiculului.
Prin intermediul ITP, prevede Ordinul MTCT nr. 2133/2005, se poate aprecia (fara demontare) starea tehnica a autovehiculelor si existenta dotarilor obligatorii din punct de vedere al sigurantei rutiere, protectiei mediului si folosintei conform destinatiei.
ITP se face de catre RAR prin intermediul reprezentantelor sale teritoriale sau firmelor autorizate in acest sens, iar periodicitatea inspectiei variaza in functie de categoria in care este incadrat autovehiculul. In cazul automobilelor si motocicletelor, de exemplu, inspectia se face obligatoriu o data la doi ani.
"Termenul pentru efectuarea primei ITP se socoteste de la data primei inmatriculari, iar pentru urmatoarea ITP, de la data celei precedente. In intervalul dintre doua ITP, detinatorul vehiculului are obligatia de a asigura mentinerea acestuia intr-o stare tehnica corespunzatoare, in vederea incadrarii in normele tehnice privind siguranta circulatiei rutiere, protectia mediului si in categoria de folosinta conform destinatiei, utilizand in acest scop numai sisteme, echipamente, componente, entitati tehnice, piese de schimb, materiale de exploatare si dotari obligatorii de origine sau omologate/certificate conform legislatiei in vigoare", dispune actul normativ mentionat.
Actele necesare pentru efectuarea ITP sunt:
- certificatul de inmatriculare, dovada inlocuitoare a acestuia sau autorizatia provizorie de circulatie;
- cartea de identitate a vehiculului.
Totodata, conform informatiilor puse la dispozitie de RAR, mai trebuie prezentata si cartea de identitate a persoanei care vine cu autovehiculul la inspectie.
Persoanele care circula cu autovehicule ce nu corespund din punct de vedere tehnic sau al caror termen de valabilitate a inspectiei tehnice periodice a expirat risca, in prezent, sa primeasca amenzi cuprinse intre 877,5 si 1950 de lei, potrivit Codului rutier.
Nota: Lista reprezentantelor teritoriale RAR poate fi consultata aici, iar verificarea online a inregistrarii in baza de date RAR a inspectiei tehnice periodice poate fi facuta aici.
Comentarii articol (17)