Furturile schimba structura productiei agricole a Romaniei. Care sunt solutiile, titreaza economica.net.
De departe cea mai mare si mai ignorata problema a agriculturii romanesti o reprezinta furturile de produse agricole direct din teren. Marii latifundiari cheltuiesc anual un procent de doua cifre din totalul cheltuielilor si isi asuma castiguri limitate cultivand plante cu rezilienta mai mare la furt.
Furturile de produse agricole reprezinta una dintre cele mai importante probleme ale producatorilor agricoli romani, teama de infractori fiind un factor care contribuie la decizia agricultorilor cu privire la culturile pe care sa le infiinteze, se arata in ultimul raport al Societatii Academice Romane (SAR) care va fi dat publicitatii joi.
ANALIZA: De ce nu va putea trece Romania la euro in 2019, scrie adevarul.ro.
Nivelul de trai al romanilor se mentine departe de media UE, competitivitatea companiilor este slaba, productivitatea e mica la nivel de angajati, iar pentru infrastructura sunt necesare solutii de dezvoltare rapida. Toate acestea ingreuneaza procesul de convergenta.
Romania indeplineste criteriile de convergenta nominala pentru adoptarea monedei euro, insa are nevoie de reforme structurale pentru a face acest pas. Economistii avertizeaza ca Guvernul trebuie sa rezolve mai multe probleme in acelati timp pentru a putea intra in zona euro – obiectiv asumat pentru anul 2019: competitivitatea slaba a companiilor, productivitatea mica a angajatilor, infrastructura precara sau reforma nereusita a Educatiei.
Gaura de 2 miliarde de euro a bancilor romanesti s-ar putea mari in 2015, anunta capital.ro.
Dupa ce anul trecut bancile locale au reusit sa instraineze credite „toxice“ cu o valoare de circa 2 mld. euro, pentru 2015, consultantii imobiliari se asteapta la o crestere a valorii acestui tip de tranzactii, care cuprind si proprietati imobiliare. Tranzactiile de anul trecut arata ca bancile recupereaza prin aceste vanzari abia 10-15% din valoarea creditelor.
„Un nou trend aparut in piata a fost vanzarea creditelor neperformante ale bancilor active din Romania. In total, imprumuturi cu o valoare nominala de aproape 2 miliarde de euro, din care o parte garantate cu proprietati imobiliare, au fost tranzactionate, iar valoarea acestui tip de tranzactii ar putea creste in 2015“, se arata intr-un raport privind piata imobiliara realizat de compania de consultanta imobiliara JLL.
Ungaria acuza Romania ca ii blocheza accesul la gazele rusesti, informeaza evz.ro.
Asigurarea transportului gazelor naturale rusesti prin Turcia catre Europa Centrala trebuie realizata cat mai repede, a spus ieri Viktor Orban, premierul Ungariei, in timpul unei vizite a omologului sau turc Ahmet Davutoglu la Budapesta.
Aprovizionarea Ungariei cu gaze naturale este blocata practic de Romania si Croatia prin nerealizarea conductelor de interconectare, a mai spus Orban, scrie agentia MTI, citata de Agerpres.
Comentarii articol (0)