In anul 1785, la aceasta data, erau executati Horea si Closca, doi dintre conducatorii rascoalei taranesti din Transilvania. Totodata, in aceeasi zi, dar in alt an, un cercetator american si unul britanic anuntau descoperirea structurii ADN-ului.
Doi dintre conducatorii rascoalei taranesti de la 1784 din Transilvania, Horea si Closca, au fost executati in data de 28 februarie a anului urmator, scrie Agerpres.
Practic, in Transilvania, rascoala de la 1784 a fost cea mai importanta ridicare la lupta a populatiei romanesti din Evul Mediu.
Printre cauzele care au dus la producerea acestui eveniment s-au numarat darile catre stapanii de pamant si catre statul austriac, taxele pentru intretinerea armatei, confiscarea pasunilor si padurilor, precum si interzicerea carciumaritului.
Rascoala izbucnita la 2 noiembrie 1784 a avut in plan, printre altele, desfiintarea nobilimii si a iobagiei, improprietarirea cu pamant si eliberarea taranilor arestati.
In final, Horea si Closca au fost prinsi in luna decembrie a acelui an, fiind trasi pe roata aproximativ doua luni mai tarziu, pe 28 februarie 1785. Crisan a fost prins pe 31 ianuarie 1785 si apoi s-a spanzurat in inchisoare.
In 2014 s-au implinit 230 de ani de la rascoala taraneasca din Transilvania.
Din pagina urmatoare poti afla informatii despre un alt eveniment important din istorie.
James Watson -- un biolog molecular, genetician si zoolog american -- si Francis Crick -- un biolog molecular, biofizician si neurolog britanic -- sunt cele doua persoane care, in anul 1953, au descoperit structura ADN-ului, conform Wikipedia.
Mai exact, cei doi cercetatori si-au anuntat prietenii ca au determinat structura chimica a ADN-ului pe data de 28 februarie 1953. Apoi, anuntul formal a venit abia pe 25 aprilie, in urma publicarii in revista "Nature".
Watson si Crick -- alaturi de biologul molecular si fizicianul englez Maurice Wilkins -- au primit in 1962 un Premiu Nobel "pentru descoperirile lor referitoare la structura moleculara a acizilor nucleici si semnificatia ei pentru transferul de informatii in materialul viu".
"ADN" vine de la "acid dezoxiribonucleic". Aceasta substanta este gasita in celulele fiintelor vii si este esentiala pentru identitatea oricarui organism.
Afla din pagina urmatoare despre un alt eveniment important din trecut.
Acum doi ani, in data de 28 februarie 2013, Papa Benedict al XVI-lea a demisionat, dupa ce acest lucru fusese anuntat mai intai pe 11 februarie, potrivit Wikipedia.
Acesta a sustinut ca motivul pentru care a ajuns sa-si dea demisia a fost deteriorarea starii sale de sanatate, ca urmare a varstei inaintate.
Practic, aceasta demisie din postura de lider al Bisericii Catolice l-a facut primul papa care a renuntat la pozitia sa, de la Papa Grigore al XII-lea, care a recurs la acest gest in 1415 pentru a pune capat Schismei Apusene. De asemenea, decizia l-a facut pe Papa Benedict sa devina si primul care a demisionat din proprie initiativa, de la Papa Celestin al V-lea (1294).
Succesorul sau a devenit Cardinalul Jorge Mario Bergoglio, Arhiepiscop de Buenos Aires (Argentina), care si-a luat numele de Francisc.
Din pagina urmatoare puteti afla ce persoane celebre s-au nascut in data de 28 februarie.
S-au nascut intr-o zi de 28 februarie:
-
1754: Gheorghe Sincai, istoric, filolog si poet roman
-
1823: Ernest Renan, filosof francez
-
1863: Gheorghe Marinescu, medic roman
-
1906: Bugsy Siegel, gangster american
-
1926: Virgil Almasanu, pictor roman
-
1942: Dino Zoff, fotbalist si manager italian
-
1953: Paul Krugman, economist american
-
1953: Principesa Irina a Romaniei
-
1980: Lucian Bute, pugilist roman
Afla din pagina urmatoare ce personalitati importante au murit in data de 28 februarie.
Au murit intr-o zi de 28 februarie:
468: Papa Ilarie
1510: Juan de la Cosa, cartograf si explorator spaniol
1572: Aegidius Tschudi, istoric elvetian
1746: Hermann von der Hardt, istoric german
1857: Andre Dumont, geolog belgian
1869: Alphonse de Lamartine, autor si poet francez
1936: Charles Nicolle, biolog francez
1985: David Byron, cantaret si compozitor englez
2006: Owen Chamberlain, fizician american
Comentarii articol (3)