Propunerea legislativa pentru completarea Codului muncii vizeaza, in principal, angajatii din sectorul public, iar aceasta a fost adoptata tacit de senatori, in sedinta din 3 martie, dupa ce a fost depasit termenul in care parlamentarii se puteau pronunta asupra actului.
Mobilitatea salariatilor se va realiza in interesul acestora, pentru dezvoltarea carierei in domeniul public, dar si pentru a eficientiza activitatea angajatorilor, prevede proiectul, care, pentru a se aplica, trebuie sa treaca si de Camera Deputatilor.
Astfel, angajatii de executie si personalul de conducere platit din fonduri publice vor putea fi delegati si detasati, insa vor exista si variantele transferului in interes de serviciu, mutarii in cadrul angajatorului/altui angajator sau exercitarii temporare a unei functii de conducere in cadrul angajatorului/altui angajator.
Transferul se va face la cerere sau in interes de serviciu
Transferul va avea loc in interes de serviciu sau la cererea angajatului si va putea fi facut doar pe un loc de munca pentru care sunt indeplinite conditiile impuse in fisa postului.
In ceea ce priveste transferul in interes de serviciu, acesta va fi facut doar cu acordul scris al salariatului. Daca transferul se va face in alta localitate, angajatul va avea dreptul la anumite beneficii, precum o indemnizatie egala cu salariul net calculat la nivelul salariului din luna de dinaintea transferului, acoperirea cheltuielilor de transport si concediu platit de cinci zile.
Un astfel de transfer va putea fi facut pe un post de aceeasi categorie, clasa si grad profesional cu cel detinut de salariat sau pe un post de nivel inferior, mai prevede propunerea legislativa.
Referitor la transferul la cerere, proiectul de act normativ prevede ca acesta se va putea face doar dupa ce solicitarea salariatului va fi aprobata de catre angajatorul la care se cere transferul. Acesta se va putea face, de asemenea, pe un post de aceeasi categorie, clasa si grad profesional sau pe un post de nivel inferior.
"In cazul posturilor de conducere, transferul se poate realiza pe posturi de conducere de acelasi nivel sau, dupa caz, de nivel inferior, ale caror conditii de ocupare si experienta profesionala necesara in vederea ocuparii sunt similare cu cele ale postului de pe care se efectueaza transferul (...). Angajatorii intre care se realizeaza transferul sunt obligati sa verifice indeplinirea conditiei de similaritate a conditiilor de ocupare si a experientei profesionale", scrie in propunerea legislativa.
Atunci cand mai multi angajati vor cere ocuparea unei functii publice vacante, selectia va fi facuta in urma unui examen si/sau a unui interviu.
Initiatorii proiectului subliniaza, in expunerea de motive, ca, in prezent, "este reglementata institutia transferului doar pentru functionarii publici, acesta fiind atat o modalitate de modificare a contractului individual de munca, cat si de ocupare a postului, care insa exclude concursul".
"In contextul actual si viitor, prin politica de blocare a ocuparii posturilor vacante pe baza de concurs sau examen, numai institutia transferului va putea rezolva problema necesitatii personalului cu o experienta si o pregatire superioara, necesara functionarii institutiilor publice. Aceasta reglementare va duce la o mai buna circulatie a personalului pe piata de munca, fie in sistemul public, fie in cel privat", precizeaza initiatorii.
Mutarea pe alt loc de munca va fi temporara sau definitiva
De asemenea, propunerea de act normativ care a trecut marti de Senat introduce si posibilitatea salariatilor de a se muta pe alt loc de munca, temporar sau definitiv, in cadrul angajatorului actual sau in cadrul altei structuri fara personalitate juridica.
Mutarea definitiva se va face la initiativa angajatorului, cu acordul scris al salariatului, pe un post liber echivalent, de aceeasi categorie, clasa si, dupa caz, de acelasi grad profesional, dar si pe un post vacant inferior. Totodata, mutarea definitiva se va putea face si la cererea justificata a salariatului, cu acordul angajatorului, pe un post vacant echivalent, de aceeasi categorie, clasa si, dupa caz, de acelasi grad profesional, dar si pe un post vacant inferior.
In schimb, mutarea temporara va fi dispusa de angajator pe un post vacant echivalent, de aceeasi categorie, clasa si, dupa caz, de acelasi grad profesional, pentru cel mult sase luni intr-un an calendaristic.
"In mod exceptional, mutarea temporara sau definitiva poate fi solicitata de angajat in cazul in care starea sanatatii, dovedita pe baza unui examen de specialitate, nu ii mai permite desfasurarea activitatii in acel compartiment. Mutarea temporara sau definitiva se face (...) daca angajatul in cauza este apt profesional sa indeplineasca atributiile care ii revin", este mentionat in documentul citat.
Mutarea in alta localitate va presupune, in acelasi timp, plata cheltuielilor de transport si cazare, dar si a unei indemnizatii.
In alta ordine de idei, in proiectul de act normativ este prevazut si ca angajatii vor putea ocupa temporar functii de conducere vacante, daca sunt indeplinite conditiile de studii si de vechime in specialitatea studiilor si daca acestora nu li s-a aplicat vreo sanctiune disciplinara.
__________
Actualizare (04.11.2015): Propunerea legislativă a fost respinsă definitiv de Camera Deputaţilor, astfel că şi-a încheiat traseul legislativ.