Sub-masura 6.3 din PNDR 2014-2020 - In Romania exista peste 830.000 de exploatatii agricole cu o suprafata de la 1 la 5 hectare fiecare, acestea ocupand aproximativ o cincime din suprafata agricola totala a Romaniei.
Mai mult, suprafata medie a exploatatiilor agricole din Romania este de numai 3,4 hectare, tara noastra fiind astfel pe unul din ultimele 3 locuri in Uniunea Europeana in privinta gradului de comasare a terenurilor. Spre comparatie, o exploatatie agricola din Cehia are o suprafata medie de 152 de hectare, o ferma din Bulgaria 12 hectare, iar un fermier din Ungaria lucreaza in medie putin peste 8 hectare.
Aceste exploatatii agricole se confrunta cu o serie de probleme, structura productiei agricole si dimensiunea fermei facandu-le neatractive pentru obtinerea unei finantari externe, astfel ca, din pacate, posibilitatea de dezvoltare viitoare este putin probabila. Tehnologia disponibila in aceste exploatatii, atunci cand aceasta exista, este invechita si nu asigura randamente mari, iar cea mai mare parte a productiei este destinata consumului propriu.
Sprijin pentru fermele mici
Pana in prezent, fermele de semi-subzistenta aveau acces, in cadrul fostei masuri 141, la o un sprijin de 1.500 de euro / an, timp de 5 ani consecutivi. Incepand din acest an, fermele mici vor avea posibilitatea de a primi un ajutor financiar nerambursabil de cel mult 15.000 de euro.
Prin noul Program Natioanal de Dezvoltare Rurala, Romania va avea la dispozitie pana in 2020, doar pentru finantarea fermelor mici, o suma de 150 de milioane de euro.
Daca toti fermierii ar solicita ajutorul maxim de 15.000 de euro, ar fi suficiente fonduri pentru finantarea unui numar de 10.000 de proiecte, incepand cu aceasta primavara si pana in 2020.
Puteti citi articolul integral pe Antena Satelor.ro.