Proiectul de lege privind Noul Cod de procedura fiscala, aflat in dezbatere publica, reglementeaza clar cazurile in care actul administrativ devine nul.
Mai mult decat atat, documentul introduce si noi situatii ce pot atrage nulitatea actului administrativ si care nu se regasesc in legislatia in vigoare.
Mai exact, dispozitiile propuse de Ministerul Finantelor, prevad ca actul administrativ fiscal ar putea fi nul in oricare din urmatoarele situatii:
- este emis cu incalcarea normelor de competenta;
- nu cuprinde unul dintre elementele acestuia referitoare la numele, prenumele si calitatea persoanei imputernicite a organului fiscal, numele si prenumele ori denumirea contribuabilului/platitorului, a obiectului actului administrativ sau a semnaturii persoanei imputernicite a organului fiscal;
- este afectat de o grava si evidenta eroare. Actul administrativ fiscal este afectat de o grava si evidenta eroare atunci cand cauzele care au stat la baza emiterii acestuia sunt atat de viciate incat daca acestea ar fi fost inlaturate anterior sau concomitent emiterii actului, ar fi determinat neemiterea sa;
- nu precizeaza organul fiscal emitent.
Conform expunerii de motive, situatii de acte afectate de o grava si evidenta greseala pot fi urmatoarele:
- decizie de impunere emisa pe numele unei persoane care, potrivit legii, nu are statut de contribuabil;
- decizii de calcul accesorii emise eronat, adica nu exista obligatia fiscala principala;
- decizie de impunere emisa pe numele unei societati radiate din registrul comertului.
In ceea ce priveste cazul de nulitate nou introdus referitor la competenta, s-a prevazut o exceptie referitoare la actele emise cu nerespectarea regulilor de competenta teritoriala, norme care privesc ANAF ca organ fiscal cu organizare centralizata si unitati deconcentrate in teritoriu, se mentioneaza in expunerea de motive.
"Astfel, pentru a evita anularea unui act numai pentru faptul ca a fost emis de alt organ fiscal al ANAF decat cel competent teritorial sau material, s-a prevazut acoperirea acestui viciu daca organul fiscal din ANAF care detine competenta confirma continutul actului afectat de viciul de necompetenta (acest din urma organ fiscal ar fi emis un act cu acelasi continut). Aceasta solutie prezinta marele avantaj, in special, in cazul actelor administrative emise in procedura inspectiei fiscale, deoarece se diminueaza riscul imposibilitatii emiterii actului de catre organul fiscal competent care, in considerarea principiului unicitatii inspectiei, nu mai poate efectua inspectia si emite un nou act administrativ fiscal (o noua decizie de impunere)", se precizeaza in expunerea de motive.
Prevederile mentionate anterior nu se regasesc in Codul de procedura fiscala in vigoare. Totodata, cazurile de nulitate a actului administrativ fiscal sunt insuficient reglementate, motiveaza initiatorii proiectului de lege.
Articolul 46 din Codul de procedura fiscala prevede ca actul administrativ fiscal devine nul doar in cazul in care lipseste unul dintre elementele documentului, referitoare la numele, prenumele si calitatea persoanei imputernicite a organului fiscal, numele si prenumele ori denumirea contribuabilului, a obiectului actului administrativ sau a semnaturii persoanei imputernicite a organului fiscal.
Atentie! Noul Cod de procedura fiscala nu se aplica momentan, ci se afla in dezbatere publica, in stadiul de proiect de lege. Puteti consulta documentul pe site-ul Ministerului Finantelor.
Sistemul fiscal din Romania urmeaza sa fie modificat major, odata cu rescrierea si republicarea pilonilor legislativi care il reglementeaza: Codul fiscal si Codul de procedura fiscala. Proiectele noilor coduri, publicate in dezbatere publica, aduc schimbari importante in fiscalitate. AvocatNet.ro a inceput analiza documentelor si va publica in perioada urmatoare mai multe articole prin care explica ce noutati aduc. Puteti citi despre schimbarile fiscale propuse in pagina dedicata acestei campanii informative – Noul sistem fiscal.
Comentarii articol (1)