Acum 134 de ani, tara noastra sarbatorea ridicarea de la rangul de principat la cel de regat, iar Carol I devenea primul rege al Romaniei. Tot intr-o zi de 14 martie, regele inaugura Fundatia Universitara "Carol I", ce avea sa devina mai tarziu Biblioteca Centrala Universitara "Carol I".
In data de 14 martie 1881, Principatul Romaniei a fost ridicat la rang de regat, dupa ce Parlamentul a votat legea care a facut posibil acest lucru, informeaza stiri.tvr.ro. In acelasi timp, printul Carol I de Hohenzollern a devenit rege.
Trecerea de la principat la regat s-a produs intr-o zi de sambata, legea propusa de liberali fiind votata in unanimitate de parlamentari. Printre primele tari care au recunoscut Regatul Romaniei s-au numarat Turcia, Anglia, Italia, Germania si Rusia.
La acel moment, Carol I a declarat urmatoarele: "Primesc titlul de Rege nu pentru mine, ci pentru marirea Romaniei, sigur fiind ca el nu va desface deloc legaturile stranse care ma unesc cu poporul meu prin luptele si greutatile ce impreuna am infruntat. Sa dea Dumnezeu ca primul rege al Romaniei sa se bucure de aceeasi dragoste care a rasplatit pe ultimul principe de toate necazurile".
Dupa 67 de ani in care Romania a fost monarhie, comunistii l-au obligat pe Regele Mihai sa abdice, la data de 30 decembrie 1947, proclamand Republica Populara si instaurand, practic, regimul comunist.
In acest an s-au implinit 134 de ani de la momentul trecerii Romaniei de la principat la regat.
Afla din pagina urmatoare despre un alt eveniment important.
La exact 14 ani de la momentul in care a devenit rege al Romaniei, Carol I de Hohenzollern a inaugurat Fundatia Universitara "Carol I", care avea sa devina mai tarziu Biblioteca Centrala Universitara "Carol I", potrivit site-ului
institutiei.
Concret, inaugurarea Fundatiei Universitare din Bucuresti a avut loc in data de 14 martie 1895. "Vreme de 50 de ani, Fundatia Universitara avea sa-si asume misiunea de a contribui la formarea elitei intelectuale, indeosebi prin acordarea de subventii, premii de incurajare, burse studentilor cercetatori merituosi si prin tiparirea unor lucrari valoroase, a tezelor de licenta sau de doctorat", scrie pe site-ul BCU.
Lacasul de cultura a fost dat in administrare Ministerului Cultelor si Instructiunii Publice. Conceptia sediului a fost data arhitectului francez Paul Gottereau -- cel care s-a ocupat de Palatul Casei de Depuneri, Consemnatiuni si Economii si vechiul Palat Regal. Lucrarile s-au desfasurat in perioada 1891-1893, iar apoi, pana in 1895, cladirea a fost dotata si amenajata.
In prezent, structura Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I" include Unitatea Centrala si 15 biblioteci filiale, localizate in Universitatea din Bucuresti.
Din pagina urmatoare poti afla informatii despre un alt eveniment istoric.
Pe
14 martie 1964, Jack Leon Ruby a fost gasit vinovat de uciderea lui Lee Harvey Oswald -- cel care l-a asasinat pe presedintele american John F. Kennedy, conform
Wikipedia.
Oswald l-a asasinat pe Kennedy in data de 22 noiembrie 1963 si, dupa doua zile, la momentul la care a fost impuscat mortal de Ruby, se afla in custodia politiei, fiind acuzat de uciderea presedintelui.
Judecatorii l-au gasit vinovat pe Ruby de uciderea lui Oswald si l-au condamnat la moarte. Totusi, acesta a facut apel si judecatorii l-au admis, dar, in timp ce se stabilea data de incepere a noului proces, Ruby s-a imbolnavit si a murit din cauza unei embolii pulmonare.
Multe persoane sunt de parere ca omorarea lui Oswald de catre Ruby a facut parte dintr-un complot al asasinarii lui John F. Kennedy.
Afla din pagina urmatoare ce persoane faimoase s-au nascut intr-o zi de 14 martie.
S-au nascut intr-o zi de 14 martie:
-
1804: Johann Strauss I, compozitor austriac
-
1823: Theodore de Banville, poet francez
-
1854: Alexandru Macedonski, poet roman
-
1879: Albert Einstein, fizician germano-american
-
1919: Alexandru Paleologu, scriitor si politician roman
-
1924: Marcian Bleahu, geolog roman
-
1929: Iurie Darie, actor roman de teatru si film
-
1933: Michael Caine, actor englez
-
1948: Billy Crystal, actor, regizor, producator si scenarist american
Din urmatoarea pagina poti afla ce persoane celebre au murit intr-o zi de 14 martie.
Au murit intr-o zi de 14 martie:
-
1457: Imparatul Jingtai al Chinei
-
1471: Thomas Malory, autor englez
-
1883: Karl Marx, filosof german
-
1932: George Eastman, inventator si om de afaceri american
-
1946: Werner von Blomberg, feldmaresal german
-
1983: Maurice Ronet, actor si regizor german
-
1992: Jean Poiret, actor, regizor si scenarist francez
-
1995: William Alfred Fowler, fizician american
Comentarii articol (0)