Varianta actualizata a Noului Cod fiscal, citata de Mediafax, cuprinde urmatoarele modificari:
- impozitul pentru locuinte ar putea fi majorat prin cresterea valorii impozabile in functie de care este calculata suma finala de plata. De exemplu, valoarea impozabila pentru o cladire cu cadre din beton armat sau cu pereti exteriori din caramida arsa ar putea fi ridicata de la 935 lei/metru patrat la 995 lei/metru patrat, pentru cele dotate cu instalatii de apa, canalizare, electrice si incalzire, si de la 555 lei/mp la 591 lei/mp pentru cele fara astfel de instalatii;
- impozitul pe terenul intravilan si cel extravilan ar putea fi majorat prin cresterea valorilor la care este inmultita suprafata terenului, pentru stabilirea sumei de plata. Sunt prevazute cresteri atat in cazul terenurilor amplasate in intravilan si inregistrat in registrul agricol la categoria de folosinta "terenuri cu constructii", cat si pentru terenurile arabile din intravilan;
- impozitul pe masini ar putea creste prin majorarea sumelor fixe luate in calcul la stabilirea sumei finale de plata. De exemplu, pentru autoturismele cu capacitatea cilindrica intre 1.601 cm3 si 2.000 cm3 inclusiv, suma fixa luata in calcul la stabilirea impozitului a fost ridicata de la 18 lei/200 cmc la 19 lei/200 cmc;
- cota redusa de TVA de 9% ar putea fi aplicata si la lapte, oua, animale si pasari vii;
- ar putea fi introdusa TVA de 9% pentru accesul la evenimentele sportive, cu argumentul ca sportul este un fenomen social si economic care prezinta un grad inalt de interes pentru populatie;
- taxa pentru divortul pe cale administrativa (la primarie) ar putea creste de la 500 lei la 532 lei si va putea fi majorata prin hotarare a consiliului local cu pana la 50% din aceasta valoare (in prezent poate fi majorata cu pana la 20%).
Reprezentantii Ministerului Finantelor au precizat ca legislatia in vigoare prevede ca impozitele si taxele locale trebuie indexate o data la trei ani cu rata inflatiei.
In acest sens, in cadrul dezbaterii publice a existat o propunere din partea structurilor asociative ale administratiilor publice locale ca in proiectul de act normativ valorile impozabile, impozitele si taxele locale stabilite in sume fixe, precum si amenzile sa fie indexate cu rata inflatiei pentru cei 3 ani de la ultima indexare, aprobata prin HG nr. 1309/2012 privind nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele si taxele locale si alte taxe asimilate acestora, precum si amenzile aplicabile incepand cu anul 2013, se precizeaza intr-un comunicat al MFP, remis luni redactiei.
Proiectul Noului Cod fiscal si cel al Codului de procedura fiscala vor fi transmise Parlamentului de catre Guvern cel tarziu pe 25 martie, cu solicitarea catre Senat pentru dezbatere in regim de urgenta imediat dupa Paste, a anuntat luni premierul Victor Ponta, citat de Mediafax. In acest fel, documentele vor ajunge la Camera Deputatilor pana la finele lunii aprilie.
Atentie! Noul Cod fiscal si Noul Cod de procedura fiscala nu se aplica momentan, ci se afla in dezbatere publica, in stadiul de proiecte de lege. Puteti consulta documentele pe site-ul Ministerului Finantelor.
Sistemul fiscal din Romania urmeaza sa fie modificat major, odata cu rescrierea si republicarea pilonilor legislativi care il reglementeaza: Codul fiscal si Codul de procedura fiscala. Proiectele noilor coduri, publicate in dezbatere publica, aduc schimbari importante in fiscalitate. AvocatNet.ro a inceput analiza documentelor si va publica in perioada urmatoare mai multe articole prin care explica ce noutati aduc. Puteti citi despre schimbarile fiscale propuse in pagina dedicata acestei campanii informative – Noul sistem fiscal.