avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 476 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Impozit pe locuinta
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Impozit pe locuinta

Va rog sa imi spuneti unde gasesc informatii despre cum se calculeaza impozitul pentru o locuinta daca vreau ca sa inchiriez o camera pentru a folosi drept sediu de firma.

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 20:21, 11 Ianuarie 2016
In anul 2015, impozitarea unui apartament detinut de o persoana fizica se realiza prin aplicarea unei cote procentuale de impozit in procent de 0,1% la valoarea impozabila a cladirii.
Valoarea impozabila a cladirii, a fost prevazuta de legiuitor,in temeiul art. 251 din Codul fiscal cat este valoarea unei constructii raportandu-ne la un metru patrat, valoare determinata in functie de mai multi parametrii: detinerea unor instalatii de incalzire, de apa, canalizare, compozitia peretilor, pornind de la materiale simple de constructii pana la materiale traditionale si rangul localitatii.
Baza impozabila pentru o cladire cu cadre din beton armat este de 935 lei/mp, cand aceasta este situata intr-o zona ultracentrala.
In anul 2016, din perspectiva impozitarii cladirilor rezidentiale, observam 3 modificari structurale, modificari regasite la art. 457 din Codul fiscal adoptat de Parlament insa retrimis spre analiza de catre Presedinte:
a) pentru locuinte, cu destinatia stricta locuinte,avem o impozitare diferentiata ca procent intre 0,08% si 0,2% din baza impozabila a apartamentului, procente ce vor fi stabilite de primarii, de la localitate la localitate;
Concret,proprietarii care detin la domiciliu sedii de societate sau sedii pentru profesii independente sau sedii de PFA, nu sunt expuse decat la o plata dubla a impozitului pe casa datorat la primarie.

b) o crestere valorica a bazei de impozitare a constructiei per metru patrat, de exemplu, pentru o cladire cu cadre din beton armat baza de impozitare este de 1000 lei/mp, o crestere de 6,9% data de 2015, valori introduse in codul fiscal, pentru a se determina baza impozabila a apartamentului prin inmultirea suprafetei cu valoarea impozabila a fiecarui metru patrat, valori ce se diminueaza insa si in functie de vechimea locuintei.

c) impozitarea diferentiata in functie de scopul utilizarii constructiei pentru locuit sau in activitati economice, caz in care cota de impozitare este cuprinsa intre 0,2% si 1,3% din valoarea apartamentului, daca aici isi desfasoara activitatea o societate sau un sediu de PFA. Daca se utilizeaza in scopuri economice acel apartament, impozitul minim este de cel putin dublu fata de anul 2015, cu toate ca primariile pot cere prin HCLM si un impozit de 13 ori mai mare.
Daca nu s-a facut acesta reevaluare in ultimii 5 ani, impozitul este stabilit in procentul de 2% din valoarea impozabila determinata prin inmultirea suprafetei cu valoarea impozabila stabilita direct din lege.
Dar, impozitele pot creste si de 20 de ori fata de nivelul actual, situatie rezultata din aplicarea art. 457 coroborat cu art. 458 alin. (4) din proiectul de Cod fiscal.
Cand apartamentul este folosit ca in cazul dv-atat in activitati economice cat si cu destinatia de locuinta,impozitarea se realizeaza diferentiat, in regim mixt, avandu-se in vedere cat din aceasta suprafata este destinata activitatii economice si cat din suprafata apartamentului este detinata locuintei.
Impozitul total se determina prin insumarea unui impozit redus aferent suprafetei utilizate pentru locuit cu un impozit majorat aplicabil numai pentru suprafata in care se desfasoara activitati economice,-procedura de impozitare este reglementata de art. 459 din Cod fiscal.
Impozitarea majorata pentru fiecare dintre aceste camere, proportionala cu suprafata, se va realiza daca si respectiva firma/PFA desfasoara activitati economice in aceasta incinta.
De aici toti putem sa facem supozitii in sensul ca poate sa existe un sediu de societate intr-o camera dintr-un apartament iar asociatul unic al acelei societati desfasoara activitate numai la sediul clientilor. Este greu de spus daca avem activitate economica sau nu avem o activitate economica in incinta acestei camere.
Referitor la aspectul privind desfasurarea de activitati economice in spatiul cu destinatia sediu firma,legiuitorul apreciind ca se prezuma desfasurarea unei activitati economice daca cheltuielile cu intretinerea respectivei locatii sunt decontate de respectiva societate sau respectivul PFA, conform art. 159 alin. (3) lit. b) din proiectul de Cod fiscal.
Parcurgeti www.avocatnet.ro/content/art...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit cladiri Florian59 Florian59 Buna ziua , am o intrebare , detin un imobil format din 2 corpuri separate de cladiri in aceeasi curte . intr-un din corpuri locuieste mama mea cu drept de ... (vezi toată discuția)
Lămuriri taxe sedii de apartament pfa/firme MrDerpson MrDerpson A apărut formularul: http://www.dpfbl.mdrap.ro/documents/Ordin_MDRAP_MFP_2069_4087_din_2015/Ordin_MDRAP_MFP_2069_4087_din_2015.pdf [b]Ai sediu în ... (vezi toată discuția)
Modificare contract de comodat pentru reducere impozit pe imobil ContSters94013 ContSters94013 Buna ziua, SRL-ul meu are sediul social in casa parintilor mei, iar in contractul de comodat pe care l-am facut in timpul infiintarii firmei, suprafata ... (vezi toată discuția)