avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 307 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Modificare Contract de Comodat pentru reducere impozit ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Modificare Contract de Comodat pentru reducere impozit pe imobil

Buna ziua,

SRL-ul meu are sediul social in casa parintilor mei, iar in contractul de comodat pe care l-am facut in timpul infiintarii firmei, suprafata utila data in folosinta firmei este de 30 de mp.

Vreau sa schimb din 30mp in 1.5mp pentru ca lucrez pe computer si nu am nevoie de mai mult spatiu - masa + scaun.
Iar in felul acesta, parintii mei nu vor plati impozit astronomic pe respectiva suprafata, la anul, conform noului cod fiscal 2016.

Intrebarea mea este: actul aditional, prin care facem modificarea suprafetei, atasat Contractului de Comodat trebuie inregistrat la ONRC si/sau ANAF?
Sau sunt suficiente semnaturile parintilor si a mea?

Va multumesc!


P.S. am cautat inainte sa deschid topic si nu am gasit raspuns.

LE: contractul de comodat este intre persoane fizice si mi-a folosit la inregistrarea SRL-ului.
Ultima modificare: Luni, 21 Decembrie 2015
ContSters94013, utilizator
Cel mai recent răspuns: CristinaCornelia , utilizator 23:13, 20 Ianuarie 2016
Buna seara!
Sediul social este si punct de lucru? Va deduceti cheltuielile de intretinere (curent electric, apa etc)?
Pentru ca este foarte posibil sa nu trebuiasca sa platiti impozitul astronomic...
In ceea ce priveste contractul pt spatiu si declararea lui la ONRC, depinde daca suprafata este trecuta pe Certificatul fiscal sau nu (ex. am vazut CF adresa de genul: strada x, bl C, ap 16, 20 mp/o camera). Daca nu este trecuta, puteti modifica contractul de comodat.
Totusi, suprafata de 1.5 mp nu cred ca este fezabila...trebuie sa fie vorba despre una din camerele apartamentului (eventual cea mai mica) si nu poate fi o camera de utilitati (baie/bucatarie).
Buna ziua,

Firma nu plateste nici o factura, impozit, etc.
Contractul de comodat prevede cedarea spatiului total gratuit.
Sediul social este de tip principal. Sedii secundare nu sunt.
Numarul de metri patrati nu apare niciunde.

Va multumesc pentru raspuns!
Conform Codului Fiscal, art 459 "Calculul impozitului pe cladirile cu destinatie mixta aflate in proprietatea persoanelor fizice":
"In cazul in care la adresa cladirii este inregistrat un domiciliu fiscal la care nu se desfasoara nici o activitate economica, impozitul se calculeaza cf. art 457"
Acolo unde suprafetele rezidentiale si cele nerezidentiale nu sunt evidentiate distinct, acelasi articol spune ca:
"a) in cazul in care la adresa cladirii este inregistrat un domiciliu fiscal la care se desfasoara activitate economica, iar cheltuielile cu utilitatile sunt inregistrate in sarcina persoanei care desfasoara activitatea economica, impozitul pe cladiri se calculeaza conform prevederilor art 458".
Ca o precizare, art 457 stabileste cotele de impozitare pentru cladirile rezidentiale (de locuit) aflate in proprietatea persoanelor fizice iar art. 458 face referire la cladirile nerezidentiale (adica activitati economice etc).
De unde rezulta faptul ca, daca la adresa unui imobil cu destinatie de locuit se afla declarat sediu social al unei persoane juridice, dar nu se desfasoara activitati economice si nici nu sunt deduse cheltuielile, nu se aplica impozit diferentiat, intregul imobil fiind incadrat ca si pana acum, drept "locuinta".

Sper ca nu am v-am dat un raspuns prea "alambicat", dar am vrut sa va arat si de unde am dedus teoria, nu doar sa va spun ca e ca mine ;)
Mult succes!

Cum ati facut pana la urma?

O zi buna!
Buna, eu sunt in aceeasi situatie, pe CF apare adresa de genul Str.x , AP..., CAM 2, dar fara sa am o anumita suprafata trecuta in m2. La aceata adresa mentionez ca imi desfasor activitatea dar fara sa imi deduc cheltuielile . Intrebarea mea este voi plati o majorare la calculul impozitului sau va ramane acelasi tip de impozit???

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Printre actele de depus la anaf în vederea constituirii unei pfi- expert contabil se află și contractul de comodat. trebuie acesta semnat de notar sau avocat? Iordache  Victoria Ioana Iordache Victoria Ioana Buna ziua! Printre actele depuse la ANAF in vederea constituirii unei PFI- expert contabil se afla si contractul de comodat. Acesta trebuie semnat de notar sau ... (vezi toată discuția)
Impozitul pe cladire cu destinatie mixta Elena 47 Elena 47 Art. 459. din noul cod fiscal prevede - (1) În cazul clădirilor cu destinație mixtă aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul se calculează ... (vezi toată discuția)
Lămuriri taxe sedii de apartament pfa/firme MrDerpson MrDerpson A apărut formularul: http://www.dpfbl.mdrap.ro/documents/Ordin_MDRAP_MFP_2069_4087_din_2015/Ordin_MDRAP_MFP_2069_4087_din_2015.pdf [b]Ai sediu în ... (vezi toată discuția)