In anul 2016, din perspectiva impozitarii cladirilor rezidentiale, exista 3 modificari structurale, modificari regasite la art. 457 din Codul fiscal adoptat de Parlament insa retrimis spre analiza de catre Presedinte:
a) pentru locuinte, cu destinatia stricta locuinte,avem o impozitare diferentiata ca procent intre 0,08% si 0,2% din baza impozabila a apartamentului, procente ce vor fi stabilite de primarii, de la localitate la localitate;
Concret,proprietarii care detin la domiciliu sedii de societate sau sedii pentru profesii independente sau sedii de PFA, nu sunt expuse decat la o plata dubla a impozitului pe casa datorat la primarie.
b) o crestere valorica a bazei de impozitare a constructiei per metru patrat, de exemplu, pentru o cladire cu cadre din beton armat baza de impozitare este de 1000 lei/mp, o crestere de 6,9% data de 2015, valori introduse in codul fiscal, pentru a se determina baza impozabila a apartamentului prin inmultirea suprafetei cu valoarea impozabila a fiecarui metru patrat, valori ce se diminueaza insa si in functie de vechimea locuintei.
c)
impozitarea diferentiata in functie de scopul utilizarii constructiei pentru locuit sau in activitati economice, caz in care cota de impozitare este cuprinsa intre 0,2% si 1,3% din valoarea apartamentului, daca aici isi desfasoara activitatea o societate sau un sediu de PFA. Daca se utilizeaza in scopuri economice acel apartament, impozitul minim este de cel putin dublu fata de anul 2015, cu toate ca primariile pot cere prin HCLM si un impozit de 13 ori mai mare.
Daca nu s-a facut acesta reevaluare a cladirii in ultimii 5 ani, impozitul este stabilit in procentul de 2% din valoarea impozabila determinata prin inmultirea suprafetei cu valoarea impozabila stabilita direct din lege.
Dar, impozitele pot creste si de 20 de ori fata de nivelul actual, situatie rezultata din aplicarea art. 457 coroborat cu art. 458 alin. (4) din proiectul de Cod fiscal.
Cand spatiul este folosit ca in cazul dv-atat in activitati economice cat si cu destinatia de locuinta,impozitarea se realizeaza diferentiat, in regim mixt, avandu-se in vedere cat din aceasta suprafata este destinata activitatii economice si cat din suprafata apartamentului este detinata locuintei.
Impozitul total se determina prin insumarea unui impozit redus aferent suprafetei utilizate pentru locuit cu
un impozit majorat aplicabil numai pentru suprafata in care se desfasoara activitati economice,-procedura de impozitare este reglementata de art. 459 din Cod fiscal.
Impozitarea majorata pentru fiecare dintre aceste camere, proportionala cu suprafata, se va realiza daca si respectiva firma/PFA desfasoara activitati economice in aceasta incinta.
Referitor la aspectul privind desfasurarea de activitati economice in spatiul cu destinatia sediu firma,legiuitorul a apreciat ca se prezuma desfasurarea unei activitati economice daca cheltuielile cu intretinerea respectivei locatii sunt decontate de respectiva societate sau respectivul PFA, conform art. 159 alin. (3) lit. b) din proiectul de Cod fiscal.
Parcurgeti
www.avocatnet.ro/con ...