City Paintball
Romania este o piata deschisa pentru conceptele noi si ceea ce este la moda in strainatate devine rapid la moda si la noi in tara. Aceasta ar fi una dintre explicatiile succesului inregistrat de jocul de paintball pe plaiurile noastre. Mai mult, acest succes i-a incurajat pe cei de la CityPaintball sa francizeze aceasta afacere.
Paintball-ul se practica pe terenuri special amenajate, cu demarcaj strict, situate in paduri sau diferite locuri, cu obstacole naturale sau, mai nou, artificiale. Jucatorii sunt echipati in combinezoane de camuflaj si isi pun la incercare calitatile de supravietuire in natura, talentele strategice si comportamentul in situatii neprevazute.
Pentru asalt se folosesc arme cu aer comprimat de diferite forme si dimensiuni, care trag cu bile cu vopsea pana la o distanta considerabila si cu destul de multa precizie.
Exista multe francize internationale in domeniu, dar cea romaneasca este cea mai convenabila.
Taxa de franciza este de 5000 de euro. In aceasta taxa sunt incluse pachetul de franciza si pachetul complet de echipamente pentru deschiderea terenului de paintball.
Acest pachet de echipamente include markere, incarcatoare, bile, butelii de gaz, masti, etc. Redeventele se percep dintr-o cota parte din valoarea bilelor vandute.
Pentru demararea afacerii este necesar un teren de minim 300 mp "mobilat", cu ajutorul scenaristilor francizorului, cu santuri, cazemate, foisoare, obstacole si poduri astfel incat experienta jucatorului sa fie una foarte dinamica. Amenajarea terenului se ridica la cca 5000 Euro.
Investitia totala este de 10-25.000 euro, iar recuperarea investitiei este preconizata a se face in 9-17 luni.
Francizatii beneficiaza de sprijin in ceea ce priveste crearea unei campanii de vizand promovarea City Paintball si popularizarea paintball-ului, ca sport. Acest sprijin consta in materiale de marketing; campanie media in presa scrisa, la radio si TV, un site web bine pus la punct; training; manuale operationale bine structurate.
Conceptul de "Paintball" a aparut in iunie 1981, in S.U.A., utilizandu-se echipamente de marcat animale si copaci. Spre deosebire de vopseaua folosita de francizorul roman, Fun Sport Entretainment SRL, cea de atunci nu era lavabila si daca erai nimerit cu asa ceva, dura destul de mult pana se curata.
Primul teren de paintball amenajat la noi in tara de francizor a aparut in anul 2001, la Neptun-Olimp. Terenul s-a bucurat de o foarte mare popularitate, in cele 3 luni in care a fost deschis, avand peste 4000 de vizitatori.
In septembrie 2004 s-a a avut loc, pe terenul CityPaintball, primul turneu international de paintball desfasurat in Romania. Turneul Centurio este un circuit Est European din care fac parte 7 tari: Rusia, Ucraina, Slovacia, Ungaria, Cehia, Romania si Polonia.
Turneul se apropie foarte mult de marile competitii vest-europene si mondiale prin faptul ca promoveaza latura sportiva a paintball-ului: demilitarizare totala (nimic militar, nimic de camuflaj), arbitrii, reguli pentru punctaj, echipamente colorate, sponsori, spectatori, etc.
Corina Driga
Franchise consultant IMO Franchising Group
imooffice@gmail.com
Detalii www.fbb.ro
Comentarii articol (0)