In aceasta zi, in anul 1928, aviatorul american Charles Lindbergh primea Medalia de Onoare pentru primul zbor transatlantic continuu din istorie, iar in anul 1999, aeronautii Bertrand Piccard si Brian Jones deveneau primii oameni care reuseau un zbor continuu cu balonul in jurul lumii.
Codul civil al francezilor -- cunoscut si drept Codul Napoleonian, dupa Napoleon Bonaparte -- a intrat in vigoare in data de 21 martie 1804, potrivit Wikipedia. Printre altele, acesta a interzis privilegiile bazate pe nastere si a introdus libertatea religioasa.
Codul civil al francezilor a fost primul cod modern adoptat cu un domeniu de aplicare paneuropean si a influentat puternic cadrul legislativ al multor state formate in timpul sau dupa Razboaiele Napoleoniene. De asemenea, actul normativ a influentat si tarile din afara Europei care se aflau in dezvoltare si care doreau o modernizare prin intermediul reformelor legale, in mod special in zona Orientului Mijlociu.
In tara noastra, Codul civil din 1864 a fost facut dupa modelul Codului Napoleonian, acesta fiind abrogat recent si inlocuit de noul Cod civil, la data de 1 octombrie 2011.
Afla din pagina urmatoare despre un alt eveniment istoric.
In data de
21 martie 1928, aviatorul american Charles Augustus Lindbergh a primit, din partea presedintelui Calvin Coolidge, Medalia de Onoare, care i-a fost acordata de Congresul Statelor Unite ale Americii pentru realizarea primului zbor transatlantic, conform
Wikipedia.
Zborul continuu al lui Lindbergh a inceput de pe Aerodromul Roosevelt din New York (SUA), in data de 20 mai 1927, si s-a terminat a doua zi pe Aerodromul Le Bourget din Paris (Franta), durata acestuia fiind de 33 de ore si 30 de minute. Distanta parcursa de pilot cu monoplanul denumit "Spirit of St. Louis" a fost de aproximativ 5800 de kilometri.
Ca urmare a acestui zbor, pilotul american a devenit prima persoana din istorie care a fost in New York intr-o zi si in Paris in urmatoarea.
Lindbergh a primit Medalia de Onoare in ciuda faptului ca aceasta era acordata aproape intotdeauna pentru eroism in lupta. Totodata, pilotul a castigat, gratie zborului sau, Premiul Orteig in valoare de 25.000 de dolari.
Din pagina urmatoare poti afla informatii despre un alt eveniment important petrecut de-a lungul timpului.
Primul zbor continuu cu balonul in jurul lumii s-a incheiat in data de
21 martie 1999, moment in care aeronautii Bertrand Piccard si Brian Jones au devenit primii oameni care au reusit sa faca acest lucru, scrie
airspacemag.com.
Mai exact, acestia au zburat timp de aproape trei saptamani, decolarea avand loc in data de 1 martie (din satul elvetian Chateau d’Oex), iar aterizarea - in data de 21 martie (in Egipt).
Balonul celor doi aeronauti a fost ticsit cu echipamente pentru navigatie si comunicatii, unelte de supravietuire, un pat si un closet operat cu ajutorul presiunii.
Piccard si Jones au pus bazele fundatiei "Winds of Hope" ("Vanturile Sperantei"), la putin timp dupa intoarcere, cu premiul de un milion de dolari acordat de Anheuser-Busch pentru zborul-record al acestora.
Afla din pagina urmatoare ce persoane celebre s-au nascut pe 21 martie.
S-au nascut intr-o zi de 21 martie:
-
1866: Octavian Smigelschi, pictor roman
-
1910: Stefan Ciubotarasu, actor roman de teatru si film
-
1915: Calin Gruia, prozator si poet roman
-
1928: Valentin Gheorghiu, compozitor si pianist roman
-
1956: Ioan Lazureanu, pictor roman
-
1958: Gary Oldman, actor, regizor si producator englez
-
1960: Ayrton Senna, sofer brazilian de curse
-
1961: Lothar Matthaus, fotbalist si manager german
-
1963: Ronald Koeman, fotbalist si manager olandez
-
1980: Ronaldinho, fotbalist brazilian
Din pagina urmatoare poti afla ce persoane importante au murit in data de 21 martie.
Au murit intr-o zi de 21 martie:
-
1676: Henri Sauval, istoric francez
-
1762: Nicolas Louis de Lacaille, astronom francez
-
1795: Giovanni Arduino, geolog italian
-
1801: Andrea Luchesi, compozitor italian
-
1882: Constantin Bosianu, jurist si om politic roman
-
1913: Constantin Erbiceanu, critic literar roman
-
1934: Franz Schreker, compozitor si dirijor austriac
-
1936: Alexander Glazunov, compozitor si dirijor rus
-
1977: Andrei Otetea, istoric roman
-
1999: Jean Guitton, filosof si autor francez
Comentarii articol (0)