Fumatul in spatiile autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, dar si in cele ale institutiilor si unitatilor de invatamant ar putea fi interzis total. Masura este prevazuta intr-un proiect de lege adoptat in aceasta saptamana de Senat, in calitate de prima camera sesizata.
Potrivit initiatorilor proiectului, fumatul este interzis in prezent in spatiile publice inchise, barurile, restaurantele, discotecile, insa in practica, zonele unde se permite fumatul, inclusiv in cladirile autoritatilor publice si ale institutiilor de invatamant, nu sunt amenajate corespunzator, fiind inchise si fara evacuarea fumului sau conditionarea aerului, ceea ce afecteaza grav sanatatea nefumatorilor deveniti, fara voia lor, fumatori pasivi.
Astfel, daca proiectul ar intra in vigoare fumatul urmeaza sa fie interzis total in institutiile publice si in cele de invatamant.
Poate aceasta masura sa protejeze sanatatea nefumatorilor si a fumatorilor sau ii discrimineaza pe cei din urma?
Argumente PRO
1. Masura este benefica, in primul rand, pentru nefumatori, pentru ca ei sunt expusi efectelor nocive ale fumului de tigara fara voia lor. Astfel, masura contribuie la diminuarea acestui risc care le poate afecta sanatatea. Interzicerea fumatului in institutiile publice si in cele de invatamant nu reprezinta doar o aliniere la standardele europene, ci stoparea unui fenomen care afecteaza sanatatea fumatorilor pasivi. Aplicarea unei astfel de masuri ar avea nu doar un efect pozitiv asupra sanatatii nefumatorilor, dar ar exista si un respect fata de acestia, ei fiind nevoiti sa inhaleze si sa suporte fumul de tigara al celor care fumeaza.
2. Interzicea fumatului in institutiile publice si in cele de invatamant este in acelasi timp o masura benefica si pentru fumatori, pentru ca ei ar putea fi descurajati sa fumuze. Daca nu li se va mai permite sa fumeze pe holurile institutiilor, atunci fumatorii vor fi nevoiti sa iasa afara pentru a fuma, situatie care i-ar putea determina fie sa reduca numarul de tigari consumate, fie sa renunte treptat la consumul de tutun.
Argumente CONTRA
1. Introducerea interdictiei de a fuma in institutiile publice si in cele de invatamant intervine asupra unei libertati a individului, aceea de a alege. Fumatorul poate alege el insusi daca doreste sau nu sa renunte la tigari pentru a-si proteja sanatatea. Astfel statul nu poate interveni cu o masura coercitiva, nu poate sa-i impuna unei persoane ceea ce este bine pentru sanatatea sa. In plus, daca guvernantii se gandesc la ceea ce este bine pentru nefumatori, ar trebui sa se gandeasca si la ceea ce isi doresc fumatorii sau cel putin ar trebui sa le asigure niste spatii special amenajate pentru fumat.
2. Interzicerea fumatului in institutiile publice, in scoli, licee si universitati ar putea avea asupra fumatorilor efectul opus celui dorit de initiatorii proiectului de lege. Mai exact, este posibil ca sanatatea fumatorilor sa aiba de suferit, tocmai din cauza faptului ca ei ar putea fi nevoiti sa fumeze mai rar. Concret, daca angajatii din institutiile publice vor putea sa fumeze doar afara, atunci ei vor avea nevoie de mai mult timp pentru a ajunge pana in exteriorul cladirii, comparativ cu situatia in care ar fi putut sa fumeze pe hol, iar acest lucru s-ar putea sa nu fie tocmai pe placul sefilor, care le-ar putea solicita rarirea pauzelor de tigara. Reducerea numarului de tigari consumate i-ar putea face pe unii dintre fumatori irascibili si le-ar putea afecta puterea de concentrare la locul de munca.
Voi ce parere aveti despre interzicerea fumatului in institutiile publice si cele de invatamant?
Comentarii articol (53)