Interzicerea completă a fumatului în spaţiile publice închise, inclusiv în baruri, restaurante şi discoteci, precum şi în spaţiile închise de la locul de muncă şi în locurile de joacă pentru copii se va aplica din data de 17 martie, aşa cum prevede Legea nr. 15/2016.
"Prezenta lege stabileşte unele măsuri privind prevenirea şi combaterea consumului produselor din tutun, prin interzicerea completă a fumatului în toate spaţiile publice închise, în spaţiile închise de la locul de muncă şi în locurile de joacă pentru copii, prin inscripţionarea pachetelor cu produse din tutun, prin desfăşurarea de campanii de informare şi educare a populaţiei, informarea consumatorilor cu privire la produsele din tutun pe care urmează să le achiziţioneze, prin indicarea în produsele finale a conţinutului de gudron, nicotină şi monoxid de carbon, prin unele măsuri privind utilizarea ingredientelor pentru produsele din tutun, având ca scop protejarea sănătăţii persoanelor fumătoare şi nefumătoare de efectele dăunătoare ale fumatului, prevenirea răspândirii fumatului în rândul minorilor şi asigurarea unui nivel adecvat al calităţii vieţii populaţiei din România", dispune actul normativ. În plus, fumatul nu va mai fi permis nici în unităţile de învăţământ şi în cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului.
Noua lege a trecut cu succes inclusiv de un control al constituţionalităţii, judecătorii Curţii Constituţionale a României găsind că aceasta respectă dispoziţiile Legii fundamentale.
Persoanele fizice care nu vor respecta noua interdicţie vor risca să fie sancţionate cu amenzi cuprinse între 100 şi 500 de lei.
Argumente PRO:
1. Interzicerea completă a fumatului în spaţiile publice închise este, înainte de toate, o măsură bună pentru nefumători. Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, peste 600.000 de oameni mor anual din cauza fumatului pasiv. Deşi fumătorii pot susţine că a fuma sau nu în spaţiile publice închise este o decizie care le aparţine, aceştia trebuie să ia în considerare faptul că acest viciu nu-i afectează doar pe ei, ci pe toţi nefumătorii din jurul lor.
2. Măsura este inspirată deoarece, în acest fel, fumătorii vor fi forţaţi (spre binele lor) să fumeze mai puţin şi, în definitiv, poate că vor ajunge chiar să se lase de consumul de tutun. În plus, se vor cheltui mai puţini bani din bugetul de stat pentru asistenţa medicală a persoanelor care ajung să sufere din cauza bolilor şi afecţiunilor asociate cu fumatul (bolile de inimă, bolile de plămâni etc.).
Argumente CONTRA:
1. Interzicerea totală a fumatului în spaţiile publice închise nu este inspirată. Autorităţile ar trebui să păstreze posibilitatea legală a amenajării spaţiilor pentru fumători, însă, în acelaşi timp, ar trebui să înăsprească serios controalele în localuri, pentru a se asigura de deplina respectare a legii.
2. Această interdicţie poate duce la o scădere a veniturilor localurilor, în condiţiile în care fumătorii vor prefera să stea mai puţin în interior şi mai mult în aer liber. Pe deasupra, încasările statului din taxele pe tutun ar putea să scadă, ceea ce ar însemna bani mai puţini pentru sistemul public de sănătate, de exemplu.
Voi sunteţi de acord cu interzicerea completă a fumatului în spaţiile publice închise? Încercaţi, pe cât posibil, să vă argumentaţi opiniile!
Comentarii articol (14)