Prevederile aprobate de Senat in sedinta de luni, in calitate de prima Camera sesizata, sunt incluse in Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii. Proiectul a fost adoptat cu 117 voturi pentru, un vot impotriva si o abtinere.
Unitatile sanitare publice/private vor fi obligate sa incheie o asigurare de raspundere civila pentru prejudiciile produse pacientilor ca urmare a defectelor echipamentelor si dispozitivelor medicale, medicamentelor si materialelor sanitare, conform proiectului de act normativ.
Astfel, in cazurile de malpraxis, societatile de asigurari vor oferi despagubiri atat pentru medici, cat si pentru spitale, acoperind prejudiciul patrimonial si cel moral solicitat de pacient/mostenitorii acestuia (in caz de deces) sau stabilit de instantele judecatoresti.
"Suma totala a despagubirilor solicitata ca despagubire de malpraxis, inclusiv daunele morale, nu poate depasi valoarea a 60 de castiguri salariale medii brute pe economie, la valoarea din anul in care s-a produs prejudiciul", scrie in actul adoptat de senatori, care, pentru a se aplica, trebuie sa treaca si de Camera Deputatilor.
Pacientii vor putea sa primeasca despagubiri doar daca vor cere acoperirea prejudiciului in cel mult 12 luni de la producere sau de la data la care a fost constatata aparitia acestuia.
Potrivit initiatorului proiectului, medicii n-ar trebui sa fie considerati responsabili daca malpraxisul se produce din cauze ce tin mai degraba de spital.
"Erorile medicilor vor fi judecate in functie de conditiile, corespunzatoare sau nu, de munca, prin eliminarea responsabilitatii directe a medicilor atunci cand malpraxisul s-a produs din cauza dotarilor insuficiente, conditiilor improprii de munca, infectiilor intraspitalicesti sau a viciilor ascunse ale dispozitivelor medicale", este subliniat in expunerea de motive.
Totodata, asa cum mai arata sursa citata, reglementarile propuse includ si informatii care trebuie trecute in acordul scris necesar atunci cand pacientii sunt supusi la metode de preventie, diagnostic si tratament cu potential de risc si impune Ministerului Sanatatii stabilirea unui model pentru acest document. Astfel, asiguratorii nu vor mai putea sa conteste acordul pe motive procedurale si sa refuze plata despagubirilor de malpraxis, asa cum se intampla uneori in prezent.
Atentie! Noile prevederi stabilesc ca actele de malpraxis se vor prescrie in termen de un an de la producerea prejudiciului, exceptand infractiunile. In prezent, termenul este de trei ani.
Stabilirea despagubirilor se va face pe cale amiabila
Despagubirile de malpraxis vor putea fi stabilite pe cale amiabila, se arata in propunerea de act normativ, in urma unei negocieri intre intre pacient/succesorii acestuia si societatea de asigurare, cu posibilitatea apelarii la un mediator autorizat.
In situatiile in care se crede ca un medic este de vina intr-un caz de malpraxis, spitalul va acorda despagubirile catre pacient si, daca este cazul, va recupera ulterior partea datorata de medic.
Pacientul care va cere acoperirea prejudiciului va indica imprejurarile pe care le considera relevante in sustinerea solicitarii si motivele pe care aceasta este intemeiata.
Spitalul si asiguratorul vor putea sa ceara documente suplimentare, pe care pacientul va trebui sa le trimita in 30 de zile. Apoi, in 60 de zile de la primirea de la pacient a informatiilor si documentelor solicitate, dar si a punctului de vedere al spitalului, asiguratorul va decide aprobarea, aprobarea partiala sau respingerea solicitarii de despagubiri.
Decizia societatii de asigurare se va trimite tuturor partilor implicate.
In cazurile in care prejudiciile vor fi produse accidental in cursul furnizarii serviciului medical, fara sa se constate un caz de malpraxis, acestea vor fi acoperite din Fondul National de Despagubire pentru Daune Medicale Accidentale al Ministerului Sanatatii.
__________
Actualizare (9.12.2015): Proiectul de lege a fost respins de Camera Deputatilor, astfel ca NU se poate aplica.
Comentarii articol (6)