Medicii care, pe perioada stării de urgență sau de alertă, sunt desemnați să îngrijească bolnavi în afara specialității lor nu vor mai avea restricții în acest sens, iar asigurarea de malpraxis va acoperi şi riscurile şi prejudiciile produse în această perioadă, potrivit unui proiect de lege adoptat marți la Senat. Astfel, pacienții vor putea cere despăgubiri în cazul nefericit în care, pe perioada cât un medic a fost desemnat să acorde asistenţă medicală în afara specialităţii, are de suferit din cauza tratamentului aplicat de acesta.
Prin
Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, care acum se-ndreaptă către votul decisiv al deputaților, este vizată eliminarea, în anumite situații, a restricțiilor pe care le au medicii când vine vorba despre acordarea asistenței medicale în alte specialități decât cea deținută.
Concret, așa cum apare în proiect,
“restricţiile privind acordarea asistenţei medicale în limitele specialităţii nu se aplică medicilor care, pe perioada instituirii stării de urgenţă sau a stării de alertă, au fost desemnaţi să acorde asistenţă medicală în afara specialităţii”.
Apoi, proiectul stabilește că personalul medical
va răspunde civil pentru prejudiciile produse atunci când își face meseria ori atunci când își depăşeşte limitele competenţei,
cu excepţia cazurilor de urgenţă în care nu poate interveni alt cadru medical cu competența necesară, dar și
“când acesta este desemnat pe perioada instituirii stării de urgenţă sau a stării de alertă să acorde asistenţă medicală în afara specialităţii”.
Practic, după intrarea în vigoare a proiectului, se va adăuga în legislația existentă în prezent și excepția din secțiunea citată mai sus.
În plus, vor apărea modificări și la
asigurarea de malpraxis a medicilor și la riscurile pe care le acoperă aceasta. Mai exact, asigurarea obligatorie va acoperi şi
“riscurile şi prejudiciile produse ca urmare a exercitării profesiei de către personalul medical care, pe perioada instituirii stării de urgenţă sau a stării de alertă, a fost desemnat să acorde asistenţă medicală în afara specialităţii”.
Asta înseamnă că și pacienții tratați de medicii desemnați s-o facă în afara specializării pe care o au vor putea cere și primi, în funcție de fiecare situație în parte, despăgubiri în cazul unui malpraxis, nu doar pentru tratamente medicale ce se efectuează în specialitatea și competența profesională a unui medic, așa cum e acum.
Modificările sunt necesare, deoarece, potrivit inițiatorilor proiectului, în prezent,
“asigurarea de răspundere civilă profesională nu acoperă riscurile rezultate din exercitarea profesiei pentru medicii care asigură asistenţa medicală pacienţilor testaţi pozitiv cu virusul SARS-Cov-2, depăşindu-şi limitele specialităţii, ca atribuţie obligatorie de serviciu”.
De fapt, situația actuală, în care nu sunt suficienți medici de boli infecţioase sau pneumologie care să se ocupe de pacienții bolnavi de COVID-19, și-a găsit, începând din aprilie, o rezolvare parțială. Astfel, pe durata stării de alertă, medicii de alte specialităţi care-i îngrijesc pe cei diagnosticați cu COVID-19
nu vor fi traşi la răspundere, atât timp cât respectă protocoalele de tratament stabilite de Ministerului Sănătăţii. Mai multe detalii pot fi găsite în
acest material.
Atenție! Proiectul de lege nu se aplică acum. Acesta trebuie să treacă și de Camera Deputaților, să fie promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.
Comentarii articol (3)