Medicii de medicină generală, dar şi cei cu specialităţi clinice şi paraclinice, vor putea să ofere asistenţă medicală bolnavilor diagnosticaţi cu COVID-19, iar dacă respectă protocoalele instituite de Ministerul Sănătăţii nu vor putea fi traşi la răspundere în munca lor, potrivit unei OUG oficializate recent.
OUG 20/2021, publicată pe 30 martie în Monitorul Oficial, stabileşte că, pe durata stării de alertă,
medicii menţionaţi anterior pot oferi asistenţa medicală în afara specialităţii pe care o deţin persoanelor diagnosticate cu COVID-19
în baza şi în limitele protocoalelor de practică medicală, aprobate prin ordin al Ministerului Sănătăţii. În acest caz,
medicii nu sunt răspunzători pentru daunele şi prejudiciile produse în exercitarea profesiunii desfăşurate, mai este menţionat în OUG.
Conform protocoalelor medicale, bolnavii de COVID-19 pot fi îngriji doar de medicii infecţionişti, urgentişti şi de cei de terapie intensivă, însă, realitatea din spitale, arată că medicii de orice specialitate oferă asistenţă acestor pacienţi. Chiar în luna noiembrie a anului trecut, medici de alte specializări din spitalele generale transformate în spitale suport-COVID s-au revoltat din cauza faptului că riscă procese de malpraxis deoarece sunt în situaţia de a profesa pe competenţe de boli infecţioase fără a avea drept de liberă practică pe această specializare.
„Limitarea principală este a resursei umane. Vorbim de medici obosiţi, de asistente şi toţi care contribuie, vorbim despre limitări, o lege care îi face pe medici de anumite specialităţi să se teamă de eventuale consecinţe ale unui lucru pe care doresc să-l facă: să ajute în secţiile de terapie intensivă sau acolo unde sunt îngrijiţi pacienţi cu COVID-19. Prin ordonanţă de urgenţă de modificare a Legii 95, (Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii,
n.red.), am stabilit că, pe durata stării de alertă, alte specialităţi medicale decât cele de infecţionişti, ATI-şti, pot veni în ajutorul colegilor lor, cu respectarea protocoalelor de practică medicală care sunt aprobate prin ordin al Ministerului Sănătăţii”, a anunţat Vlad Voiculescu, în urmă cu o săptămână, după aprobarea OUG 20 în şedinţa de Guvern, potrivit
Hotnews.
El a explicat că, dacă aceste protocoale sunt respectate de către medici, ei nu pot fi traşi la răspundere.
„Stabilim că medicii respectivi nu sunt răspunzători pentru daune şi prejudiciile produse în exercitarea profesiunii desfăşurate în condiţiile respectării protocoalelor. Dacă protocoalele medicale sunt respectate, nu avem niciun fel de teamă de vreo consecinţă”, a mai spus Voiculescu.
Printre specializările medicale incluse de această OUG se numără şi cea de medicina muncii, medicină fizică şi reabilitare, geriatrie, specializările de chirurgie, printre care şi cea de chirurgie orală şi maxilo-facială sau oftalmologie, precum şi specializările paraclinice, dintre care o amintim pe cea de sănătate publică şi management.
„Bineînţeles că specialităţile care nu au competenţă de terapie intensivă, adică nu sunt urgentişti sau nu au competenţă de terapie intensivă, nu vor putea lucra în astfel de unităţi, atunci când există personalul de terapie intensivă disponibil. Dar medicii din alte specialităţi (...) pot să asigure îngrijirea pacienţilor cu forme uşoare, moderate de boală, sau pot să colaboreze foarte bine cu restul specialităţilor care se ocupă cu astfel de pacienţi. În plus, în curricula de pregătire a unui medic internist, alergolog, imunolog, geriatru, nu ştiu ce alte specialităţi îmi vin în minte, există capitole de tratament al pneumoniilor acute, virale, bacteriene şi de altă etiologie”, a declarat, cu aceeaşi ocazie, Andreea Moldovan, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii.
Aceste prevederi ale OUG 20/2021 vor intra în vigoare din data de 13 aprilie 2021.
Aceasta este o nouă încercare de a suplini lipsa personalului specializat în spitalele de stat, după ce în noiembrie 2020, Guvernul a adoptat o ordonanţă ce acorda medicilor rezidenți drept de liberă practică în timpul stării de alertă, cu posibilitatea de a îngriji pacienții suspecți de infectare sau confirmați cu coronavirus.
OUG 197/2020 stabileşte că, pe perioada stării de alertă,
medicii rezidenți, indiferent de anul pregătirii în rezidențiat, precum și medicii care exercită profesia cu competențe limitate, pot să facă investigații și să trateze pacienții suspecți sau confirmați cu COVID-19 în baza unui protocol special, sub coordonarea medicilor specialiști sau primari.
Comentarii articol (0)