Pe perioada stării de alertă, medicii rezidenți, indiferent de anul pregătirii în rezidențiat, precum și medicii care exercită profesia cu competențe limitate, pot să facă investigații și să trateze pacienții suspecți sau confirmați cu COVID-19 în baza unui protocol special, sub coordonarea medicilor specialiști sau primari. Așa prevede OUG 197/2020, care se aplică de aseară.
Astfel, tinerii medici primesc drept de liberă practică și pot elibera bilete de trimitere pentru specialități clinice sau investigații paraclinice și prescripții pentru asistența medicală a pacienților suspecți sau confirmați cu coronavirus.
Apoi, în ceea ce privește studenții la medicină generală din anii 4, 5 și 6 și studenții la asistență medicală din anii 3 și 4, aceștia pot face, pe durata stării de alertă (și încă 30 de zile după încetarea ei), voluntariat în sprijinul spitalelor. Facultățile de medicină vor centraliza datele doritorilor, care, mai apoi, vor încheia contracte de voluntariat cu inspectoratele pentru situații de urgență.
Ciudat este că Guvernul optează să folosească voluntariatul, deși acesta e esențialmente neremunerat, așa cum stabilește Legea nr. 78/2018. Mai precis, potrivit OUG 197/2020, studenții voluntari vor primi un premiu în bani în fiecare lună, însă numai dacă lucrează cel puțin 120 de ore pe lună. Aceștia vor primi 2.500 de lei pentru ceea ce este, în esență, echivalentul unei norme obișnuite de muncă pe o durată de trei săptămâni (opt ore pe zi și 40 de ore pe săptămână).
„Studenții voluntari care respectă programul [în ture de 8 sau 12 ore, timp de cel puțin 120 de ore pe lună] primesc un premiu lunar de 2.500 lei. Modul de respectare a programului în vederea acordării premiului lunar (...) se verifică de unitățile beneficiare și se comunică inspectoratului pentru situații de urgență județean/București-Ilfov cu care studentul voluntar a încheiat contractul de voluntariat. Premiul lunar (...) se acordă indiferent de numărul orelor de activitate de voluntariat desfășurate, dacă pentru studentul voluntar se instituie măsura izolării sau carantinei, în condițiile legii”, este explicat în ordonanța amintită.
Așadar, nu toți voluntarii vor fi plătiți pentru activitatea lor, ci numai cei care lucrează minimum 120 de ore într-o lună și cei care, chiar dacă lucrează mai puțin de-atât, intră în carantină sau izolare.
În plus, pentru cei care vor fi repartizați, la cerere, în spitale din alte localități decât cele de studiu sau de domiciliu, se asigură transportul, cazarea, masa și un premiu suplimentar zilnic de 20 de lei.
Important mai e că perioadele de voluntariat sunt considerate stagii de practică în unitățile sanitare.
Comentarii articol (0)