Legea nr. 153/2015 pentru modificarea art. 18 din Legea educatiei nationale nr. 1/2011 a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 445 din 22 iunie si va intra in vigoare joi.
Dupa ce Curtea Constitutionala (CCR) a hotarat ca elevii nu vor mai fi inscrisi automat la cursurile de religie, ci vor putea studia aceasta disciplina doar la cerere, parlamentarii au facut modificarile adecvate la Legea educatiei.
Potrivit documentului publicat luni, inscrierea elevilor la orele de religie se va face prin cerere scrisa a elevului major sau a parintelui elevului minor. Solicitarea scrisa va fi necesara, de asemenea, pentru schimbarea optiunii.
"Inscrierea elevului pentru a frecventa orele de religie se face prin cerere scrisa a elevului major, respectiv a parintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor. Schimbarea acestei optiuni se face tot prin cerere scrisa a elevului major, respectiv a parintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor", este prevazut in Legea nr. 153/2015.
Daca elevii nu vor frecventa orele de religie, situatia scolara va fi incheiata fara aceasta disciplina. La fel se va proceda si in situatia copiilor carora (din motive obiective) nu li se vor asigura conditiile pentru a frecventa materia.
Pana la Decizia CCR nr. 669/2014, Legea educatiei stabilea ca elevii puteau sa nu frecventeze orele de religie in urma depunerii unei solicitari scrise. Judecatorii Curtii au hotarat ca aceasta dispozitie este neconstitutionala deoarece contravine libertatii de constiinta.
"Manifestarea libera a optiunilor implica in mod necesar initiativa proprie a persoanei in sensul frecventarii disciplinei Religie, iar nu consimtirea tacita sau refuzul expres. Exprimarea unei opinii din perspectiva prevederilor constitutionale referitoare la libertatea constiintei si a religiei aplicabile in domeniul invatamantului religios trebuie sa aiba intotdeauna un sens pozitiv (persoana alege sa studieze religia), iar nu un sens negativ (persoana alege sa nu studieze religia), intrucat in cea de-a doua ipoteza persoana este prezumata ca manifestand deja optiunea de a studia, fiind nevoita sa actioneze ulterior pentru excluderea sa din grupul de studiu. Or, o atare reglementare nu reprezinta altceva decat o constrangere a persoanei in manifestarea unei optiuni, ceea ce, de plano, contravine libertatii constiintei consacrata de Constitutie", este explicat in decizia CCR.
In luna februarie, in urma unei solicitari a Ministerului Educatiei, inspectoratele scolare au informat parintii ca, pentru anul scolar 2015-2016, data pana la care se pot depune cererile de inscriere la orele de religie este 6 martie. Conform informatiilor publicate de minister in a doua parte a zilei de 6 martie, la nivelul intregii tari au fost depuse 2.123.685 de cereri de inscriere, adica 89,75% din totalul elevilor eligibili sa participe la aceasta disciplina.
Comentarii articol (5)