avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Ora de religie, situatii controversate
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Ora de religie, situatii controversate

1. Parintii sunt de religii diferite. Cine hotaraste inscrierea la ora de religie in cazul in care parintii sunt casatoriti? Dar in cazul in care sunt divortati?
2. Cultul de care apartine elevul nu are arie de acoperire in judetul in care studiaza si in cele limitrofe. Ce se va intampla cu acel elev care doreste sa studieze religia sa?
Discutiile pot fi ample, desi situatiile pot fi catalogate drept "bizare", sunt totusi intalnite.
Cel mai recent răspuns: marius_cretoiu , utilizator 14:41, 2 Octombrie 2015
1. In ambele situatii trebuie sa decida ambii parinti impreuna cu copilul.
2. Simplu, nu va studia la scoala ci in familie sau la asezamantul religios de care apartine.
In conditiile in care nu exista invatatori sau profesori pentru materii uzuale credeti ca ministerul invatamantului va aloca un profesor pentru 1-2 elevi de alta religie care doreste sa studieze religia careia ii apartine?
Situatiile "bizare" chiar daca sunt intalnite sunt izolate si nu vor luate in considerare pentru a fi rezolvate de MEI.
1. İdeal ar fi sa fie asa, dar cum si norii se mai cearta intre ei ("precum in cer asa si pre pamant"), tot asa se mai cearta si parintii intre ei.
Deja forumul abunda de subiecte referitoare la problemele iscate de "alienarea minorului" prin refuzul acestuia sa "mearga in vizita" la celalalt parinte, fara a se tine cont si de el. Automat, nu se va tine seama si de preferinta copilului de a urma o anumita religie sau de a nu urma si va fi inscris obligatoriu la ora de "religia celui mai strong parinte".

2. Am specificat deja, nu exista asezamant religios in zona, desi este o religie recunoscuta de stat cu multi credinciosi. Singura solutie ar fi sa asiste la ora de religie predominanta pentru a nu sta in curtea scolii, mai ales ca orele de religie nu sunt nici la inceputul si nici la finalul orelor?

"Situatiile "bizare" chiar daca sunt intalnite sunt izolate si nu vor luate in considerare pentru a fi rezolvate de MEI."

Asa este din pacate. :yes:
2. Daca este vorba doar despre maximum 2-3 copii dintr-o clasa atunci o solutie ar fi ca acestia sa participe la o alta materie intr-o clasa paralela si care nu are are ora de religie in acelasi timp. Intr-o scoala nu cred ca este alocat mai mult de un profesor de religie.
1. Legea 489 / 2006 prevede "Art. 3. – (1) Părinţii sau tutorii au dreptul exclusiv de a opta pentru educaţia religioasă a copiilor minori, conform propriilor convingeri. (2) Religia copilului care a împlinit vârsta de 14 ani nu poate fi schimbată fără consimţământul acestuia; copilul care a împlinit vârsta de 16 ani are dreptul să-şi aleagă singur religia."
Este adevarat ca este foarte greu in cazul in care parintii sunt de religii diferite - cazul meu -, dar stabilirea religiei copiilor se face printr-un asa zis contract prenuptial la biserica inaintea ceremoniei de casatorie religioasa - de asemenea cazul meu - prin care se specifica faptul ca toti copii vor fi botezati si crescuti / educati in religia respectiva, desi nici acel contract prenuptial nu se respecta de catre soti, dar ce sa mai vorbim dupa divort. In cazul divortului, cred ca va dati seama ca cel care are in grija copiii va decide religia copiilor minori.
2. In Romania - si este ilegal si neconstitutional ce se intampla - religia in scoli se face doar in cea ortodoxa. Desi exista mai mult de 2-3 copii in clasa nu se face nimic ca acesti copii sa participe la alte cursuri alternative, ci sunt lasati sa stea in curtea scolii sau sa plece din curtea scolii... Ca sa nu mai vorbim despre discutiile care apar intre copiii care participa la ora de religie si cei care nu participa la ora de religie sau sa nu mai vorbim despre atitudinea profesorului de religie fata de copiii care nu participa la ora de religie (aici vorbesc tot din experienta copiilor mei)...
Ca sa fie totul in regula ar trebui ca religia sa nu mai fie predata in scoli, iar parintii, daca doresc, sa-si educe copiii religios in familie si la biserica (asa cum am fost eu educat si cum imi educ copiii).
Tot din Legea 489 / 2006: "Fundamentele raporturilor între statul român şi culte sunt autonomia acestora, neutralitatea, echidistanţa şi nondiscriminarea statului faţă de ele, precum şi cooperarea statului şi cultelor în domeniile de interes comun. Legea urmăreşte stabilirea principiilor de bază ale sprijinului statului către culte."
@marius ... nu e asa.
Copilul major sau intretinatorul legal hotaraste daca participa sau nu si in ce cult. Problemele de acasa nu fac obiectul unei reglementari legale, alta decat de dreptul familiei.

Alte discuții în legătură

Religia in scoli j_ j_ Buna ziua.Sunt in clasa a XII-a ,nu cred in dumnezeu si vreau sa fac o cerere ca sa nu mai particip la orele de religie deoarece consider ca este injositor sa ... (vezi toată discuția)
Cererea de participare la ora de religie (minor de 17 ani) tarkan tarkan \\"Art. 3:“(2) Religia copilului care a împlinit vârsta de 14 ani nu poate fi schimbată fără consimţământul acestuia; [b]copilul care a împlinit ... (vezi toată discuția)
Doarme justitia in romania? Romulus43 Romulus43 Constitutia României spune: “Cultele religioase sunt autonome fata de stat”, iar legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasa si regimul cultelor ... (vezi toată discuția)