Este Religia obligatorie la școală,sau nu?
Bună ziua,as dori să știu dacă Religia este obligatorie la școală,până în clasa a 8 a ,dar și la liceu. Îmi amintesc de o hotărâre a CCR in această privință,dar nefiind jurist nu prea știu să descifrez. Mai pe scurt, dacă în clasa a 8a nu vreau să facă copilul Religia, poate să plece fără a fi sancționat?
Mulțumesc
Madonna 01
Utilizator 5din 5 utilizatori consideră acest răspuns util
Pe mine, că părinte de copil mă deranjează la treaba asta cu religia , din două motive,ba chiar trei.
1. Vreau să se respecte legea și școala să întrebe părinții dacă vor sau nu ora de religie.
2. Popii care fac orele,,nu fac istoria religiilor,ci fiecare le impune elevilor punctul lui de vedere în legătură cu religia lui.
3. Profesorul de la clasă se comportă urât cu elevii,
Din aceste motive mă interesează, să știu ce fac la anul viitor. Să rezolv treburile in cunoștință de cauză.
Mulțumesc
c123456
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Nu este obligatorie.
Dumnezeu l-a creat pe om cu voie libera.
In urma cu mai multi ani se facea o cerere prin care solicitai sa nu participe (opt out) ... apoi, s-a schimbat, trebuia cerere daca vrei sa participe (opt in) ... intrebati la secretariat, sa va dea cerere model daca e cazul. Nu trebuie sa motivati... este dreptul si indatorirea parintilor de a creste copilul... dupa propriile convingeri.
Parintii isi cresc copiii si ii educa potrivit propriilor convingeri, nimeni nu va poate obliga sa procedati altfel. Aveti grija insa ca, de regula, orele de religie sunt pozitionate intre alte ore, asa incat sa fie dificil pentru elev sa plece si sa vina. Totusi, o rezolvare relativ buna este biblioteca scolii, mai face o tema, mai scapa de temele de acasa. Aveti grija pentru situatiile in care va doriti sa paraseasca incinta scolii, nu este mereu simplu.
Pana la 14 ani copilul nu poate decide privitor la scoala, parintii decid pentru el. Copilul peste 10 ani este insa consultat cu privire la orice decizie care il priveste, din ce spuneti pare ca e consultat.
Daca argumentul este macar partial si un comportaament nepotrivit al profesorului de religie, va recomand ca la inceputul anului scolar viitor sa faceti o cerere catre scoala in care sa aratati ca nu sunteti de acord ca fiul dv. sa mai urmeze cursurile de religie si motivat de comportamentul nepotrivit al acestuiaa (si exemplificati). Mentionati ca ati dori o ancheta a scolii daca vreti una sau lasati asa daca nu.
Copia cu nr. de inregistrare dat de scoala (de fapt, copie la copie) o transmiteti catre BOR. Asa aveti sanse sa faceti ceva si pentru ceilalti copii din clasa.
Religia in scoli
j_
Buna ziua.Sunt in clasa a XII-a ,nu cred in dumnezeu si vreau sa fac o cerere ca sa nu mai particip la orele de religie deoarece consider ca este injositor sa ... (vezi toată discuția)