avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 367 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... Religia in scoli
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

Religia in scoli

Buna ziua.Sunt in clasa a XII-a ,nu cred in dumnezeu si vreau sa fac o cerere ca sa nu mai particip la orele de religie deoarece consider ca este injositor sa ma inchin sau sa prezint lucrari cu subiect religios din perspectiva unui om credincios... si nici nu ar fi corect fata de cei credinciosi sa fac din orele de religie polemici in ideea dezbaterii existentei divinitatii cu profesoara.Va rog sa ma ajutati indicandu-mi articole care sa sustina libertatea individului de a-si alege religia,respectiv de a fi nereligios sau altceva care mi-ar putea fi de folos in ideea obtinerii aprobarii cererii pe care intentionez sa o fac.Va multumesc.


Daca mai exista subiecte asemanatoare pe care nu le-am observat,imi cer scuze anticipat :">
[ link extern ]
In Declaratia Universala a Drepturilor Omului este stipulat dreptul la libera constiinta, gandire si religie!B-)
[ link extern ]
Plus Legea 489/2006 privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor!
B-)
ARTICOLUL 20--CONSTITUTIA ROMANIEI
(1) Dispoziţiile constituţionale privind drepturile şi libertăţile cetăţenilor vor fi interpretate şi aplicate în concordanţă cu Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, cu pactele şi cu celelalte tratate la care România este parte.
(2) Dacă există neconcordanţe între pactele şi tratatele privitoare la drepturile fundamentale ale omului, la care România este parte, şi legile interne, au prioritate reglementările internaţionale, cu excepţia cazului în care Constituţia sau legile interne conţin dispoziţii mai favorabile
B-)
ARTICOLUL 29--LIBERTATEA CONSTIINTEI
(1) Libertatea gândirii şi a opiniilor, precum şi libertatea credinţelor religioase nu pot fi îngrădite sub nici o formă. Nimeni nu poate fi constrâns să adopte o opinie ori să adere la o credinţă religioasă, contrare convingerilor sale.
(2) Libertatea conştiinţei este garantată; ea trebuie să se manifeste în spirit de toleranţă şi de respect reciproc.

(3) Cultele religioase sunt libere şi se organizează potrivit statutelor proprii, în condiţiile legii.

(4) În relaţiile dintre culte sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau acţiuni de învrăjbire religioasă.

(5) Cultele religioase sunt autonome faţă de stat şi se bucură de sprijinul acestuia, inclusiv prin înlesnirea asistenţei religioase în armată, în spitale, în penitenciare, în azile şi în orfelinate.

(6) Părinţii sau tutorii au dreptul de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educaţia copiilor minori a căror răspundere le revine.
:D:D:D
Mai doriti alte texte suplimentare?
Orele de religie au fost introduse initial in programa scolara ca si optionale dar ulterior au devenit obligatorii,firesc ar fi sa ramana ore optionale pentru elevii pana in clasa a VIII a.
Asa consider si eu ...nu il poti obliga pe un copil sa creada in ceva cand poate el are motivele lui intime sa creada ca acel ceva nu exista!
B-)
Daca religia este obligatorie in scoli aveti obligatia de a fi prezent la ore.
Singura varianta pentru a obtine scutire ar fi o hotarare judecatoreasca pe care nu cred ca ati avea timp sa o obtineti.
Conform normelor internationale ar trebui sa se poata castiga procesul insa fara avocat nu cred ca ati castiga, desi ati avea dreptate ,,pe lege"

avocat Claudiu Lascoschi
MIHAI GRIGORE
:D:D:D
Mai doriti alte texte suplimentare?



mai sunt?! :)) Lasand gluma,multumesc muuuuuuuuuuuuuuult ptr raspuns.Sunt curioasa daca voi reusi sa rezolv ''problema'' :)

Alte discuții în legătură

In ro, statul e separat de biserica?! trope_doi trope_doi Primind o invitatie la \"inaugurarea” \"Anului Darwin”, am aflat ca [u]in RO nu se preda in scoli teoria evolutionista... Chiar e adevarat[/u]?! Nu ... (vezi toată discuția)
Preotul ortodox i-a spus bunicii că nu va aproba înmormântarea ei lângă bunicul, unde are concesionat locul de veci, pentru că s-a pocăit. ce pot face ca să-l conving atunci când va sosi momentul? wazz wazz Buna ziua Bunicul meu a fost ingropat in cimitir ortodox acum 25 ani. Bunica mea are si ea loc de veci langa el tot de atunci. Ieri popa i a spus ca nu va ... (vezi toată discuția)
Icoanele in scoala ioanna8634 ioanna8634 imi cer scuze ca nu am ales categoria potrivita..nu am gasit ceva legat de culte. as dori sa stiu daca in momentul actual icoanele sunt interzise in ... (vezi toată discuția)