avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... Religia in scoli
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

Religia in scoli

Buna ziua.Sunt in clasa a XII-a ,nu cred in dumnezeu si vreau sa fac o cerere ca sa nu mai particip la orele de religie deoarece consider ca este injositor sa ma inchin sau sa prezint lucrari cu subiect religios din perspectiva unui om credincios... si nici nu ar fi corect fata de cei credinciosi sa fac din orele de religie polemici in ideea dezbaterii existentei divinitatii cu profesoara.Va rog sa ma ajutati indicandu-mi articole care sa sustina libertatea individului de a-si alege religia,respectiv de a fi nereligios sau altceva care mi-ar putea fi de folos in ideea obtinerii aprobarii cererii pe care intentionez sa o fac.Va multumesc.


Daca mai exista subiecte asemanatoare pe care nu le-am observat,imi cer scuze anticipat :">
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Si eu cred ca religia ar trebui sa fie optitionala.

Tocmai de aceea dreptul de a fi ateu ar trebui sa existe.
Desi nu se incadreaza in dreptul la libertatea religiei.



Legea nr. 489 din 2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor:
“Art. 3. alin. (2) Religia copilului care a împlinit vârsta de 14 ani nu poate fi schimbată fără consimţământul acestuia; copilul care a împlinit vârsta de 16 ani are dreptul să-şi aleagă singur religia.
Curtea constitutionala a decis :
Prevederile art.9 alin.(1) din Legea învăţământului sunt constituţionale numai dacă se respectă, conform art.29 alin.(1) şi (6) din Constituţie, dreptul părinţilor sau tutorilor de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educaţia copiilor minori a căror răspundere le revine.

Potrivit art 18 alin. (3) din Legea nr 47 / 1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, republicata, in cazurile de neconstitutionalitate care privesc legile, inainte de promulgarea acestora, Parlamentul este obligat sa reexamineze dispozitiile respective pentru punerea lor de acord cu decizia Curtii Constitutionale.


Voi reproduce prevederile art 9 din Legea invatamantului.
ART. 9 din Legea invatamantului in vigoare astazi si nemodificata niciodata ( luata de pe net):

ART. 9 (1) Planurile-cadru ale invatamantului primar, gimnazial, liceal si profesional includ Religia ca disciplina scolara, parte a trunchiului comun. Elevul, cu acordul parintilor sau al tutorelui legal instituit, alege pentru studiu religia si confesiunea.
(2) La solicitarea scrisa a parintilor sau a tutorelui legal instituit, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie. In acest caz situatia scolara se incheie fara aceasta disciplina. In mod similar se procedeaza si pentru elevul caruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat conditiile pentru frecventarea orelor la aceasta disciplina.


Se poate observa un lucru.Prevederile legale au ramas intacte.
In consecinta, se poate aprecia ca, disciplina este optionala, asa cum am spus ca este firesc.

avocat Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In ro, statul e separat de biserica?! trope_doi trope_doi Primind o invitatie la \"inaugurarea” \"Anului Darwin”, am aflat ca [u]in RO nu se preda in scoli teoria evolutionista... Chiar e adevarat[/u]?! Nu ... (vezi toată discuția)
Preotul ortodox i-a spus bunicii că nu va aproba înmormântarea ei lângă bunicul, unde are concesionat locul de veci, pentru că s-a pocăit. ce pot face ca să-l conving atunci când va sosi momentul? wazz wazz Buna ziua Bunicul meu a fost ingropat in cimitir ortodox acum 25 ani. Bunica mea are si ea loc de veci langa el tot de atunci. Ieri popa i a spus ca nu va ... (vezi toată discuția)
Discriminare religioasa Caligula Caligula Buna ziua, Intrebarea mea este ceva mai ciudata dar, sper, interesanta. Conform legii (nu logicii :) ), refuzarea efectuarii unui serviciu religios pe ... (vezi toată discuția)