Oare cum mi-o fi scapat acest subiect cu atatea mesaje off-topic?...
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:
Religia ortodoxa este cea mai libera, cea mai permisiva.
Sigur, mai ales partea misogina si multe altele..
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:
Celelate religii contin interdictii si cei ce adera la ele trebuie sa le respecte.Altfel sunt exclusi.Fara drept de apel.
In special religiile esentialmente pasnice (budhismul, sintoismul, jainismul), care nu contin atrocitatile din vechiul testament (proferarea crimelor, violurilor, reprezentarea unui dumnezeu razbunator, etc).
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:
Cert este un lucru.Studierea religiei nu dauneaza.
Poate, numai ca in scoli nu se studiaza religie, se studiaza ortodoxism. Nu se studiaza o stiinta, ci o dogma anume.
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:
Cred ca este prea mare efortul pt user ca sa rezolve problema sa si nu cred ca este atat de hotarat sa lupte pentru idealul sau...inexistenta a ceva...
Sa fim seriosi, e foarte simplu numai ca nimeni din participantii la discutie nu s-a uitat unde trebuie:
1. Legea nr. 84 din 24 iulie 1995:
“Art. 9:
1. Planurile-cadru ale învăţămîntului primar, gimnazial, liceal şi profesional includ Religia ca disciplină şcolară, parte a trunchiului comun. Elevul, cu acordul părinţilor sau al tutorelui legal instituit, alege pentru studiu religia şi confesiunea.
2. La solicitarea scrisă a părinţilor sau a tutorelui legal instituit, elevul poate să nu frecventeze orele de religie. În acest caz situaţia şcolară se încheie fără această disciplină. În mod similar se procedează şi pentru elevul căruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat condiţiile pentru frecventarea orelor la această disciplină.”
2. Decizia 72/1995 a Curţii Constituţionale privind constituţionalitatea unor prevederi ale Legii învăţămîntului [ link extern ] :
Introducerea în învăţământul primar a religiei, ca „disciplină obligatorie”, nu înseamnă obligativitatea religiei pentru elevi, nesocotindu-se dreptul părintelui sau al tutorelui de a asigura educaţia copiilor minori potrivit propriilor convingeri. Prin coroborarea tezei a doua cu cea finală din structura art.9 alin.(1) rezultă că "obligativitatea” priveşte includerea religiei ca disciplină în planurile de învăţământ, religia şi confesiunea rămânând să fie alese sau nu.
3. Legea nr. 489 din 2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor:
“Art. 3. alin. (2) Religia copilului care a împlinit vârsta de 14 ani nu poate fi schimbată fără consimţământul acestuia; copilul care a împlinit vârsta de 16 ani are dreptul să-şi aleagă singur religia.
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:
Diferenta dintre bine si rau porneste din preceptele morale.
Pana la urma ce ar putea sa sustina in fata profesoarei daca merge la aceste ore?
Ca este bine sa furi, sa ucizi sau sa faci alte fapte reprobabile?
Ori nu citim acelasi lucru, ori sunteti indoctrinat cam tare. Morala exista bine-mersi inafara ortodoxismului si a religiei in general. Mi se pare jignitor mesajul dvs!