avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 486 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... Religia in scoli
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

Religia in scoli

Buna ziua.Sunt in clasa a XII-a ,nu cred in dumnezeu si vreau sa fac o cerere ca sa nu mai particip la orele de religie deoarece consider ca este injositor sa ma inchin sau sa prezint lucrari cu subiect religios din perspectiva unui om credincios... si nici nu ar fi corect fata de cei credinciosi sa fac din orele de religie polemici in ideea dezbaterii existentei divinitatii cu profesoara.Va rog sa ma ajutati indicandu-mi articole care sa sustina libertatea individului de a-si alege religia,respectiv de a fi nereligios sau altceva care mi-ar putea fi de folos in ideea obtinerii aprobarii cererii pe care intentionez sa o fac.Va multumesc.


Daca mai exista subiecte asemanatoare pe care nu le-am observat,imi cer scuze anticipat :">
Oare cum mi-o fi scapat acest subiect cu atatea mesaje off-topic?...

avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:
Religia ortodoxa este cea mai libera, cea mai permisiva.

Sigur, mai ales partea misogina si multe altele..


avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:
Celelate religii contin interdictii si cei ce adera la ele trebuie sa le respecte.Altfel sunt exclusi.Fara drept de apel.

In special religiile esentialmente pasnice (budhismul, sintoismul, jainismul), care nu contin atrocitatile din vechiul testament (proferarea crimelor, violurilor, reprezentarea unui dumnezeu razbunator, etc).


avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:
Cert este un lucru.Studierea religiei nu dauneaza.

Poate, numai ca in scoli nu se studiaza religie, se studiaza ortodoxism. Nu se studiaza o stiinta, ci o dogma anume.


avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:
Cred ca este prea mare efortul pt user ca sa rezolve problema sa si nu cred ca este atat de hotarat sa lupte pentru idealul sau...inexistenta a ceva...

Sa fim seriosi, e foarte simplu numai ca nimeni din participantii la discutie nu s-a uitat unde trebuie:

1. Legea nr. 84 din 24 iulie 1995:
“Art. 9:
1. Planurile-cadru ale învăţămîntului primar, gimnazial, liceal şi profesional includ Religia ca disciplină şcolară, parte a trunchiului comun. Elevul, cu acordul părinţilor sau al tutorelui legal instituit, alege pentru studiu religia şi confesiunea.
2. La solicitarea scrisă a părinţilor sau a tutorelui legal instituit, elevul poate să nu frecventeze orele de religie. În acest caz situaţia şcolară se încheie fără această disciplină. În mod similar se procedează şi pentru elevul căruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat condiţiile pentru frecventarea orelor la această disciplină.”


2. Decizia 72/1995 a Curţii Constituţionale privind constituţionalitatea unor prevederi ale Legii învăţămîntului [ link extern ] :
Introducerea în învăţământul primar a religiei, ca „disciplină obligatorie”, nu înseamnă obligativitatea religiei pentru elevi, nesocotindu-se dreptul părintelui sau al tutorelui de a asigura educaţia copiilor minori potrivit propriilor convingeri. Prin coroborarea tezei a doua cu cea finală din structura art.9 alin.(1) rezultă că "obligativitatea” priveşte includerea religiei ca disciplină în planurile de învăţământ, religia şi confesiunea rămânând să fie alese sau nu.



3. Legea nr. 489 din 2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor:
“Art. 3. alin. (2) Religia copilului care a împlinit vârsta de 14 ani nu poate fi schimbată fără consimţământul acestuia; copilul care a împlinit vârsta de 16 ani are dreptul să-şi aleagă singur religia.



avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:
Diferenta dintre bine si rau porneste din preceptele morale.
Pana la urma ce ar putea sa sustina in fata profesoarei daca merge la aceste ore?
Ca este bine sa furi, sa ucizi sau sa faci alte fapte reprobabile?

Ori nu citim acelasi lucru, ori sunteti indoctrinat cam tare. Morala exista bine-mersi inafara ortodoxismului si a religiei in general. Mi se pare jignitor mesajul dvs!
Ultima modificare: Luni, 28 Septembrie 2009
ContSters20980, utilizator
Superb! =D> :dance3: :ok: Nu m-am putut abtine!
Acum, domnisoara care a initiat subiectul isi poate impune punctul de vedere.
Avand in vedere faptul ca Legea nr. 489 din 2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor prevede la Art. 3. alin. (2) ca religia copilului care a împlinit vârsta de 14 ani nu poate fi schimbată fără consimţământul acestuia; copilul care a împlinit vârsta de 16 ani are dreptul să-şi aleagă singur religia , si ca Legea nr. 84 din 24 iulie 1995 prevede la Art. 9 ca :
1. Planurile-cadru ale învăţămîntului primar, gimnazial, liceal şi profesional includ Religia ca disciplină şcolară, parte a trunchiului comun. Elevul, cu acordul părinţilor sau al tutorelui legal instituit, alege pentru studiu religia şi confesiunea.
2. La solicitarea scrisă a părinţilor sau a tutorelui legal instituit, elevul poate să nu frecventeze orele de religie. În acest caz situaţia şcolară se încheie fără această disciplină. În mod similar se procedează şi pentru elevul căruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat condiţiile pentru frecventarea orelor la această disciplina ,

asta inseamna ca un elev care a implinit peste 16 ani are dreptul sa nu frecventeze orele de religie si sa motiveze aceasta absenta prin faptul ca este ateu sau ca vrea sa studieze animismul ?
Parintele respectivului elev ar putea face respectiva cerere motivand strict prin textul legii care ii confera acest drept – n-ar fi de bun simt sa ceara cineva ”motivari” suplimentare.
Trebuie cercetata putin si capacitatea civila. Minorul intre 14 si 16 ani poate sa nu frecventeze orele de religie numai in urma unei cereri formulate de parinte/tutore. Minorul intre 16 si 18 ani semneaza singur cererea, dar trebuie ca alaturi sa semneze si parintele/tutorele. Daca elevul a implinit 18 ani, poate formula singur cererea.

In toate cazurile nu este nevoie de prezentarea vreunui motiv. Ajunge ca se vrea.

Alte discuții în legătură

In ro, statul e separat de biserica?! trope_doi trope_doi Primind o invitatie la \"inaugurarea” \"Anului Darwin”, am aflat ca [u]in RO nu se preda in scoli teoria evolutionista... Chiar e adevarat[/u]?! Nu ... (vezi toată discuția)
Preotul ortodox i-a spus bunicii că nu va aproba înmormântarea ei lângă bunicul, unde are concesionat locul de veci, pentru că s-a pocăit. ce pot face ca să-l conving atunci când va sosi momentul? wazz wazz Buna ziua Bunicul meu a fost ingropat in cimitir ortodox acum 25 ani. Bunica mea are si ea loc de veci langa el tot de atunci. Ieri popa i a spus ca nu va ... (vezi toată discuția)
Icoanele in scoala ioanna8634 ioanna8634 imi cer scuze ca nu am ales categoria potrivita..nu am gasit ceva legat de culte. as dori sa stiu daca in momentul actual icoanele sunt interzise in ... (vezi toată discuția)