Bacsisul va fi fiscalizat, dupa ce azi a fost publicat in Monitorul Oficial un act normativ in acest sens. Este vorba despre OUG nr. 8/2015, din Monitorul Oficial, Partea I, nr. 285 din 28 aprilie 2015.
Conform noilor dispozitii, prin bacsis se intelege orice suma de bani oferita in mod voluntar de client, in plus fata de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, precum si restul dat de vanzator clientului si nepreluat de acesta.
Bacsisul se justifica prin datele inscrise in documentele emise cu aparate de marcat electronice si se evidentiaza pe un bon fiscal distinct.
De asemenea, firmele stabilesc printr-un regulament de ordine interioara daca banii proveniti din bacsis raman la dispozitia lor sau sunt distribuiti angajatilor. Regulamentul se va pastra la locul de instalare a casei de marcat.
Actul normativ mai prevede ca sumele provenite din bacsis se inregistreaza in contabilitate la alte venituri, iar sumele distribuite salariatilor se inregistreaza pe seama cheltuielilor.
Important! OUG nr. 8/2015 nu prevede cum va fi impozitat bacsisul, insa Guvernul a anuntat recent ca acesta urmeaza sa fie taxat fie ca profit al operatorului economic cu 16% sau 3% in cazul microintreprinderilor, fie ca venit al salariatilor cu 16% impozit pe venit din alte surse, prin retinere la sursa, in cazul in care bacsisul se distribuie salariatilor. De asemenea, in situatia in care va fi distribuit angajatilor, bacsisul nu va fi cuprins in sfera TVA si nici nu va fi taxat din punct de vedere al contributiilor sociale si al contributiilor sociale de sanatate.
Potrivit aceleiasi surse, se introduce obligatia intocmirii de documente justificative, atat pentru sumele de bani introduse in magazin, cat si pentru sumele extrase din acesta, astfel incat organele de control sa aiba la dispozitie instrumentele necesare pentru a identifica sumele care nu sunt justificate prin documente conform legii.
Mai mult decat atat, la ora inceperii programului de lucru, angajatorul va asigura inregistrarea sumelor de bani detinute de salariati intr-un registru de bani personali, special intocmit in acest sens. Orice suma de bani inregistrata in plus fata de suma inregistrata la ora inceperii programului de lucru nu reprezinta suma justificată prin registrul de bani personali, dispune actul normativ publicat azi in Monitorul Oficial.
Operatorii economici care nu vor inregistra banii personali ai salariatilor intr-un registru de bani personali vor fi sanctionati din 8 mai cu amenda de 9.000 lei.
In plus, la solicitarea inspectorilor angajatii sunt obligati sa prezinte sumele de bani detinute, in caz contrar vor fi pasibili din 8 mai de amenda de 1.250 lei.