Legea nr. 70/2015 care limiteaza incasarile si platile in numerar efectuate de firme a fost publicata saptamana aceasta in Monitorul Oficial si va intra in vigoare pe 9 mai.
Astfel, incepand cu aceasta data societatile vor putea sa realizeze tranzactii in numerar doar in limitele stabilite prin noile dispozitii.
In plus, va fi aplicat un plafon si pentru operatiunile in numerar efectuate intre persoanele fizice.
Nerespectarea plafoanelor stabilite pentru incasarile si platile in numerar se va sanctiona cu amenda de 10% din suma incasata/platita care depaseste plafonul stabilit pentru fiecare tip de operatiune, dar nu mai putin de 100 de lei.
Cititi pe larg despre plafoanele aplicate din 9 mai incasarilor si platilor in numerar in acest articol.
Taxa pe valoarea adaugata va scadea din 1 iunie la 9% la toate alimentele, dupa ce Executivul a aprobat recent un proiect de modificare a Codului fiscal.
Reducerea TVA la 9% se va aplica la toate alimentele, fara diferentieri, inclusiv la bauturile nealcoolice si serviciile de alimentatie publica, au anuntat recent reprezentantii Guvernului.
In plus, din 1 ianuarie 2016, cota generala de TVA ar putea fi redusa de la 24% la 20%.
Aflati lista completa a produselor care vor avea TVA de 9% AICI.
Formularul 200, prin care contribuabilii trebuie sa-si declare veniturile realizate in anul 2014, se poate depune si online, prin intermediul Spatiului Privat Virtual, fara a mai fi necesara deplasarea la sediul ANAF sau la oficiul postal, se mentioneaza intr-un comunicat al autoritatii fiscale, remis recent redactiei.
Concret, persoanele fizice care nu detin un certificat digital calificat au posibilitatea sa depuna declaratia 200 printr-un canal securizat.
Mai multe informatii AICI.
Comisioanele interbancare percepute la tranzactiile cu cardurile de debit vor fi limitate la 0,2%, iar cele la operatiunile cu cardurile de credit la 0,3%, se mentioneaza intr-un act normativ publicat recent in Monitorul Oficial.
Noile dispozitii vor fi valabile de anul viitor si se vor aplica doar bancilor, nu si clientilor acestora.
Aflati mai multe AICI.
Salariatii ar putea beneficia in viitor de un nou tip de concediu, durata acestuia urmand sa fie de pana la trei luni de zile, se arata intr-un proiect de act normativ lansat recent in dezbatere publica de catre Ministerul Muncii.
Angajatorii vor fi obligati sa il acorde la cererea persoanelor indreptatite, iar acestea vor primi lunar si o indemnizatie.
Pe deasupra, perioada in care angajatii se vor afla in noul concediu va fi considerata vechime in munca.
Cititi articolul integral AICI.
Codul fiscal ar putea fi modificat, dupa ce un proiect de ordonanta de urgenta a fost lansat marti in dezbatere publica, pe pagina de internet a Ministerului Finantelor.
Printre principalele modificari se numara cele referitoare la persoanele care obtin venituri din chirii.
Mai exact, pentru contribuabilii care reziliaza contractele de inchiriere in care chiria este exprimata in valuta, Fiscul va recalcula platile anticipate de impozit pe baza unor noi prevederi.
Detalii AICI.
Persoanele fizice care vor sa isi schimbe furnizorul de energie electrica pot face acest lucru gratuit, in orice zi calendaristica. In acest sens, consumatorii trebuie sa indeplineasca cateva formalitati pentru a putea incheiea contractul cu noul furnizor de energie electrica.
Etapele pe care cei interesati le au de parcus sunt cuprinse intr-un act normativ care a modificat anul trecut regulile in domeniu.
Puteti afla mai multe detalii din acest material.
Programul "Rabla" este destinat nu numai persoanelor fizice si juridice, ci si persoanelor fizice autorizate si celor care au intreprinderi individuale sau familiale.
Insa pentru a obtine acceptarea in program trebuie urmata o procedura mai complexa decat cea rezervata persoanelor fizice, de exemplu.
In cazul PFA, II si IF, prima de casare se acorda prin intermediul unei scheme de minimis.
Mai multe detalii AICI.
Te-ai hotarat sa devii antreprenor si sa dechizi un restaurant sau un coafor. Ai inchiriat spatiul, ai infiintat un SRL si ai deschis contul la banca. Ai, deja, posibilitatea de a emite facturi.
Ce-ti mai trebuie pentru a functiona legal?
Afla raspunsul la intrebare din acest material.
Am supravietuit (cu greu) unui control de la ANAF care a durat 3 saptamani, fara sa fie macar un control de fond in toata regula. Astazi a fost ultima zi. Am ajuns acasa si mi-am turnat un pahar generos de limoncello in ciuda faptului ca aceasta bautura este un digestiv (deci se bea cu degetarul) si mai ales in ciuda faptului ca sunt la regim, iar acoolul ingrasa.
Probabil zilele astea sunteti obisnuiti cu abuzurile ANAF, asa ca ceea ce am sa va scriu aici o sa vi se para apa de ploaie in contextul actual.
Cititi articolul integral AICI.
Comentarii articol (0)