Firmele pot sa efectueze incasari si plati in numerar in anumite limite, care au intrat in vigoare pe 9 mai.
De asemenea, acestea se aplica si tranzactiilor realizate de persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale, intreprinderile familiale etc.
Cei care nu se conformeaza vor fi sanctionati cu o amenda de 10% din suma incasata/platita care va depasi noile plafoanele stabilite pentru fiecare tip de operatiune, dar nu mai putin de 100 lei.
Aflati care sunt noile plafoane din acest articol.
Firmele au avut termen pana pe 8 mai pentru a depune la ANAF notificarea privind constituirea Registrului de bani personali.
Cele care nu s-au incadrat in termen nu vor fi sanctionate, pentru ca legislatia in vigoare nu prevede amenzi in acest sens, dupa cum ne-au explicat reprezentantii ANAF.
Detalii in acest material.
Salariatii nu pot fi supravegheati video in birourile in care acestia muncesc in mod obisnuit, conform prevederilor legale aflate in vigoare, insa camerele video pot fi instalate in alte locuri, in conditii stricte.
Totodata, angajatorii n-au voie nici sa ia amprentele salariatilor pentru intocmirea pontajului. Cei care procedeaza in acest fel pot fi amendati pentru incalcarea legii.
Cititi articolul integral AICI.
Persoanele care lucreaza in mod obisnuit in fata unui calculator trebuie sa beneficieze din partea angajatorilor de o serie de conditii optime de lucru, conform reglementarilor aflate in vigoare.
Pe deasupra, acestia trebuie sa beneficieze in mod regulat de examene de vedere si, daca este cazul, de dispozitive de corectie.
Mai multe informatii AICI.
Pana in anul 2023, terenurile si cladirile din toata tara vor fi inregistrate gratuit in Sistemul integrat de cadastru si carte funciara, in cadrul unui program national, conform unui act normativ publicat recent in Monitorul Oficial.
Mai exact, Programul National de Cadastru si Carte Funciara 2015-2023 (PNCCF) a fost aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 294/2015, care a aparut in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 309 din 6 mai si care se aplica de la data publicarii.
Detalii AICI.
Toti cetatenii romani cu drept de vot ar putea fi obligati sa participe la alegerile parlamentare, potrivit unui proiect de act normativ adoptat recent de Senat, astfel ca persoanele care nu se vor prezenta la urne vor fi amendate.
Totodata, documentul prevede introducerea, pe buletinul de vot, a optiunii "Niciunul dintre candidati nu corespunde".
Concret, neparticiparea la vot se va sanctiona cu 1.000 de lei.
Puteti citi mai multe informatii in acest articol.
Soferii care transporta autostopisti, fara autorizatie de taxi, ar putea fi sanctionati cu amenzi drastice, se mentioneaza intr-un proiect de lege aprobat recent de Camera Deputatilor, in calitate de for decizional.
Concret, persoanele fizice sau juridice care vor efectua, in mod repetat, transport public, contra cost, de persoane cu un autoturism sau de marfuri cu un autovehicul, fara sa respecte noile reguli ar putea fi sanctionate cu amenzi cuprinse intre 1.000 si 5.000 lei.
Toate detaliile in acest articol.
Pedeapsa cu inchisoare de la un an la sase ani pentru retinerea si nevarsarea, cu intentie, in cel mult 30 de zile de la scadenta, a sumelor reprezentand impozite sau contributii cu retinere la sursa este neconstitutionala, dupa cum a stabilit recent Curtea Constitutionala (CCR).
Magistratii motiveaza ca articolul respectiv nu intruneste conditiile de claritate, previzibilitate si accesibilitate, incalcand prevederile constitutionale cuprinse in art.1 alin.(5) care consacra principiul legalitatii.
Mai multe informatii AICI.
Datele de trafic ale abonatilor, pe care le pastreaza in prezent operatorii de telefonie si internet, vor putea fi stocate cel mult trei ani, potrivit unui proiect de act normativ inregistrat recent la Senat. In acelasi timp, aceste date vor putea fi accesate doar in baza unei autorizari judecatoresti.
Inca de la inceputul acestui an, autoritatile au reluat discutiile pe tema introducerii unei noi legi "Big Brother".
Detalii in acest articol.
Comentarii articol (1)