Incasarile si platile in numerar realizate de persoanele fizice autorizate vor fi plafonate din 9 mai, dupa cum prevede un act normativ publicat recent in Monitorul Oficial.
In prezent, limitarea platilor in numerar se aplica doar firmelor, insa din luna mai aceasta va fi extinsa si asupra PFA si a altor contribuabili.
Mai exact, este vorba despre:
- persoane fizice autorizate,
- intreprinderi individuale,
- intreprinderi familiale,
- liber profesionisti,
- persoane fizice care desfasoara activitati in mod independent,
- asocieri si alte entitati cu sau fara personalitate juridica.
Aflati plafoanele valabile pentru PFA de AICI.
Regimul de sanctionare a firmelor pentru banii nejustificati din casele de marcat se va modifica.
Potrivit unui proiect de act normativ aprobat miercuri de Guvern, inspectorii antifrauda vor aplica avertismente si amenzi in functie de diferentele de bani gasite in casele de marcat, inainte de a decide sa suspende activitatea firmelor.
In plus, activitatea operatorilor economici va fi suspendata numai daca acestia se afla la a doua abatere inregistrata in doi ani, pentru sume mai mari de 300 lei.
Detalii AICI.
Bacsisul va fi trecut pe un bon fiscal separat si supus impozitarii, se mentioneaza intr-un proiect de act normativ adoptat miercuri de Guvern.
De asemenea, va ramane la aprecierea firmelor daca vor pastra bacsisul sau il vor distribui angajatilor.
In functie de decizia lor, bacsisul va fi impozitat cu 16% fie ca profit al companiei, fie ca venit al angajatilor.
Cititi mai multe despre acest subiect AICI.
Politistii sunt imputerniciti, conform actelor normative aflate in vigoare, sa opreasca soferii in trafic in anumite situatii. Ba mai mult, acestia pot chiar sa verifice masinile si identitatea pasagerilor, daca au motive intemeiate sa o faca.
In acelasi timp, daca sunt opriti pe dreapta, conducatorii auto sunt obligati sa aiba asupra lor o serie de documente a caror lipsa se sanctioneaza cu amenda.
Mai multe informatii AICI.
ANAF a publicat pe pagina sa de internet cea mai recenta varianta a Codului fiscal, cu actualizarile valabile anul acesta.
Noul document cuprinde, printre altele, prevederile referitoare la reducerea taxei pe valoarea adaugata la alimente.
Puteti descarca Codul fiscal actualizat din acest articol.
ANAF poate decide sa reverifice o firma care a fost supusa inspectiei fiscale, daca intre timp au aparut date care influenteaza rezultatele inspectiei. Decizia prin care Fiscul poate dispune reverificarea a fost aprobata printr-un act normativ recent intrat in vigoare.
Concret, Ordinul ANAF nr. 863/2015, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 259 din 17 aprilie 2015 si care a intrat in vigoare la aceeasi data, a aprobat modelul si continutului formularului "Decizia de reverificare", precum si instructiunile de completare a acestuia.
Aflati mai multe detalii despre "Decizia de reverificare" de AICI.
Codul muncii va fi modificat din nou, insa de data aceasta in privinta repausului saptamanal al salariatilor.
Proiectul de lege a fost adoptat miercuri de Camera Deputatilor prin vot final, dupa ce trecuse deja de Senat in luna februarie. Acest lucru vine in contextul in care chiar la inceputul anului au fost facute schimbari la legislatia muncii.
Detalii in acest material.
Fostii angajati care fac concurenta neloiala firmei la care au lucrat ar putea primi amenzi mai mari decat cele din prezent, dupa ce deputatii au aprobat recent prin vot final o initiativa legislativa care modifica regulile in vigoare.
De exemplu, daca acestia isi deschid propria firma, desfasoara aceeasi activitate ca fostul angajator si atrag clientii lui, atunci ar putea fi sanctionati cu amenzi cuprinse intre 5.000 si 10.000 lei, fata de 1.000 si 5.000 lei, cat este cuantumul actual.
Cititi articolul integral AICI.
Birocratia sufocanta care ne copleseste de fiecare data cand avem de-a face cu statul pare ca nu se aplica deloc cand vine vorba de casatorie.
In momentul de fata, cununia civila este una dintre cele mai simple formalitati, viitorii soti fiind nevoiti sa pregateasca doar cateva acte pentru a ajunge in fata ofiterului de stare civila care sa le spuna "va declar casatoriti".
Gasiti in acest articol ce acte sunt nesare pentru casatorie.
Propunerea legislativa pentru declararea zilei de 10 Mai ca zi de sarbatoare nationala a fost adoptata miercuri de Camera Deputatilor, in calitate de Camera decizionala, cu 294 de voturi pentru, unul impotriva si sase abtineri.
Initial, aceasta a fost respinsa de Senat in decembrie 2013, dar a trecut de deputati in urma introducerii unor amendamente.
Mai multe detalii AICI.
Comentarii articol (0)