ACCES GRATUIT
Agricultura româneasca este atractiva pentru investitorii straini
Agricultura româneasca este atractiva pentru investitorii straini datorita potentialului de dezvoltare existent pe termen mediu, a declarat, luni, pentru Rompres, Catalin Pauna, economist sef la Misiunea Bancii Mondiale în România.
Articolul continuă mai jos
Agricultura româneasca este atractiva pentru investitorii straini datorita potentialului de dezvoltare existent pe termen mediu, a declarat, luni, pentru Rompres, Catalin Pauna, economist sef la Misiunea Bancii Mondiale în România. "Cred ca România are sanse sa devina, în urmatorii ani, unul dintre cei mai mari producatori si exportatori de produse agricole din Europa datorita avantajului pe care îl are în acest sector în comparatie cu alte tari", a spus Pauna. Reprezentantul Bancii Mondiale /BM/ a participat la un seminar organizat de Ambasada SUA la Bucuresti cu tema " Oportunitati de afaceri în Agricultura si Industria Alimentara" cu ocazia unei Misiuni comerciale si de investitii derulate în România, în aceasta saptamâna, de 14 firme americane din domeniul financiar si agro-alimentar. Reprezentantul Bancii Mondiale a mai precizat ca în urma unui raport "Doing Business" realizat de BM în urma cu doua luni referitor la calitatea mediului de afaceri, România este situata printre tarile în care mediul de afaceri a cunoscut îmbunatatiri semnificative. " Studiul - efectuat în 100 de tari - releva faptul ca România are una dintre cele mai dinamice economii", a precizat economistul sef al BM, subliniind ca acest lucru se datoreaza schimbarilor realizate ca urmare a apropiatei integrari a României în Uniunea Europeana.
În prezent, BM deruleaza în România nu numai programe de reforma politica si consolidare institutionala, care vor ajuta la îmbunatatirea mediului de afaceri, dar si programe de investitii. În domeniul agriculturii, BM deruleaza doua programe - care sunt în desfasurare - unul se refera la finantarea micilor fermieri "Rural Finance", care acorda împrumuturi la dobânzi reduse micilor fermieri pentru accesarea programului Sapard, iar cel de-al doilea se adreseaza transferului de cunostinte catre fermieri /MAKIS/. "Prin acest program speram sa aducem mai aproape expertiza catre producatori, acestia sa stie unde sa se adreseze pentru finantari, sa cunoasca standardele la care trebuie sa produca si unde sa îsi vânda productia", a explicat Pauna. De asemenea, reprezentantul BM a precizat ca se afla în pregatire un proiect de consolidare institutionala si de reforma în sectorul agriculturii si al productiei agro-industriale, care se va materializa în jumatatea anului 2006. "Programul are ca scop consolidarea institutiilor critice care îngreuneaza accesul României la Politica Agricola Comuna/ PAC/, tinând cont de faptul ca prin PAC fermierii români vor avea acces la surse de finantare generoase sub forma de granturi din bugetul UE, asa cum s-a întâmplat în tarile nou intrate în Uniune, unde exporturile au crescut substantial în ultimul an datorita acestor surse de finantare stabile si generoase", a mai spus economistul sef al BM. Reprezentantii firmelor americane prezenti la Misiunea economica în România vor avea întrevederi si contacte cu reprezentanti români din toate sectoarele agriculturii românesti concentrându-se pe genetica animala, procesarea produselor agricole, investitiile în genetica, produse pre-fabricate, carne precum si asupra sectoarelor de hrana si seminte.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)