Persoanele care conduc contabilitatea in partida simpla au obligatia sa pastreze in arhiva lor registrele de contabilitate si documentele justificative care au stat la baza evidentierii operatiunilor economico-financiare in contabilitatea in partida simpla.
Termenul legal de pastrare a documentelor utilizate de persoanele care conduc contabilitatea in partida simpla s-a modificat din 1 martie, odata cu intrarea in vigoarea a Ordinului MFP nr. 170/2015.
Concret, documentele justificative trebuie pastrate doar cinci ani, fata de zece ani, cat prevedeau vechile reglementari.
Exceptie de la aceasta regula fac statele de salarii care se pastreaza pe o perioada de 50 de ani.
De asemenea, documentele justificative care atesta provenienta unor bunuri cu durata de utilizare mai mare de cinci ani se pastreaza pe perioada de utilizare a bunurilor.
In ceea ce priveste Registrul-jurnal de incasari si plati si Registrul-inventar, aceste acte se pastreaza zece ani.
Conform dispozitiilor in vigoare din 1 martie, arhivarea documentelor financiar-contabile se face cu respectarea urmatoarelor reguli:
- documentele se grupeaza in dosare care se numeroteaza;
- gruparea documentelor in dosare se face cronologic si sistematic, in cadrul fiecarui an la care se refera acestea;
- dosarele continand documente financiar-contabile se pastreaza in spatii amenajate in acest scop, asigurate impotriva degradarii, distrugerii sau sustragerii, dotate cu mijloace de prevenire a incendiilor.
Arhivarea electronica a documentelor financiar-contabile se realizeaza cu respectarea conditiilor prevazute de Normele metodologice de intocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile, aprobate prin Ordinul ministrului economiei si finantelor nr. 3512/2008.
AvocatNet.ro a scris despre ce documente trebuie sa intocmeasca contribuabilii care conduc contabilitatea in partida simpla in acest articol.