Bacsisul ar putea fi impozitat si marcat pe un bon fiscal distinct. Asa prevede un proiect de act normativ propus in aceasta saptamana de Ministerul Finantelor.
Desi bacsisul se plateste, de obicei, pentru serviciile oferite de ospatari, totusi banii ar putea sa nu ajunga in buzunarul lor. Motivul este ca dispozitiile aflate in dezbatere publica stabilesc ca patronii ar putea decide daca bacsisul va ramane la dispozitia lor sau va fi distribuit salariatilor. Acest lucru urmeaza sa fie prevazut intr-un regulament de ordine interioara al firmei, care se va pastra la locul de instalare a casei de marcat.
In functie de decizia pe care o vor lua angajatorii, bacsisul va fi impozitat cu 16% fie ca profit al operatorului economic, fie ca venit al angajatilor.
Argumente PRO
1. Bacsisul reprezinta o suma de bani nefiscalizata, acordata la negru personalului din baruri, restaurante, cafenele, saloane de infrumusetare etc. Acesti bani circula in economia gri si nu intra in vistieria statului. Asa incat, daca bacsisul va fi suspus impozitarii, atunci s-ar diminua economia subterana in sensul ca veniturile realizate in domeniul comertului cu amanuntul si prestarilor de servicii catre populatie ar fi declarate la stat, se mentioneaza in nota de fundamentare a proiectului de act normativ. Statul va colecta astfel mai multi bani la buget, care ar putea fi directionati catre investitii in diverse domenii, spre exemplu turism.
2. Conform proiectului de act normativ, bacsisul urmeaza sa fie evidentiat pe un bon fiscal distinct. Acest lucru ar face o delimitare clara intre banii primiti de ospatari de la clienti drept "recompensa" si cei incasati de operatorii economici pentru bunurile oferite si serviciile prestate, se precizeaza in nota de fundamentare.
3. De asemenea, daca bacsisul va fi fiscalizat, atunci ar putea fi eliminate interpretarile eronate ale inspectorilor antifrauda care pot considera ca bacsisul angajatilor reprezinta bani pe care operatorii economici i-au incasat fara sa emita bon fiscal, motiveaza reprezentantii MFP. In acest fel, ar putea fi evitate situatiile in care inspectorii sanctioneaza firmele cu suspendarea activitatii pentru sume de bani care nu pot fi justificate.
Argumente CONTRA
1. Fiscalizarea bacsisului ar putea face ca acordarea acestuia sa devina o obligatie. Mai exact, bacsisul reprezinta, conform proiectului de act normativ, orice suma de bani oferita in mod voluntar de client, in plus fata de pretul bunurilor sau costul serviciilor, precum si restul dat de vanzator clientului si nepreluat de acesta in mod voluntar. In plus, acelasi document stabileste ca firmelor le va fi interzis sa conditioneze, sub orice forma, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordarea bacsisului. Totusi, in conditiile in care bacsisul ar putea fi trecut pe un bon fiscal separat, clientul va fi oarecum obligat sa il acorde si sa il plateasca, ceea ce este in dezacord tocmai cu propunerile Ministerului Finantelor. Daca documentul va intra in vigoare, atunci ospatarul ar putea fi nevoit sa intrebe clientul daca lasa bacsis atunci cand face nota, ca sa stie daca face sau nu un bon separat.
"Ospatarul devine cersetor, pentru ca altfel devine evazionist, si daca nu devine evazionist pentru ca are tipsul nemarcat intre masa clientului si casa de marcat, atunci de ce nu putem da proforma si apoi bon fiscal? Pana la urma, daca un ospatar ajunge sa-l intrebe pe client de bacsis (pentru a fi trecut pe bonul fiscal), mai poate fi considerata acea suma ca fiind oferita voluntar?", a scris recent pe blogul sau Cristian Mahu, proprietarul lantului de restaurante "La Mama".
2. In situatia in care patronii vor decide sa pastreze bacsisul si sa nu il acorde angajatilor, atunci bacsisul nu va mai reprezenta un mod de a multumi ospatarilor pentru serviciile oferite, o rasplata pentru o servire de calitate. Din contra, bacsisul s-ar putea transforma intr-un cost fix pe care clientii ar putea fi obligati sa il plateasca proprietarilor de restaurante. Banii ar ajunge in buzunarul patronilor fara nicio justificare, pe seama "ospitalitatii" chelnerilor. In final, clientii vor fi cei care vor suporta nota de plata "incarcata".
3. Acordarea bacsisului reprezinta un obicei al clientilor manifestat fata de ospatari, astfel ca patronii ofera salarii mici angajatilor tocmai pentru ca stiu ca acestia primesc bacsis, bani cu care isi pot completa veniturile. Daca bacsisul va fi impozitat, atunci veniturile angajatilor din restaurante, cafenele etc. se vor reduce considerabil.
Voi ce parere aveti despre impozitarea bacsisului?
Comentarii articol (50)