Prevederile sunt incluse in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 5/2015 privind deseurile de echipamente electrice si electronice, care a aparut in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 253 din 16 aprilie si care se aplica din 26 aprilie. Acest act normativ inlocuieste dispozitiile stabilite prin Hotararea Guvernului nr. 1037/2010.
Atat producatorii, cat si distribuitorii sunt obligati sa ofere cumparatorilor anumite informatii atunci cand isi vand echipamentele electrice si electronice (EEE), conform actului normativ.
Mai exact, la momentul vanzarii de EEE, clientii trebuie informati cu privire la costurile colectarii, tratarii si eliminarii deseurilor echipamentelor, acestea fiind evidentiate separat. Costurile nu pot fi mai mari decat cele reale suportate pentru echipamentele respective atunci cand acestea devin deseuri.
In plus, ordonanta de urgenta amintita prevede ca producatorii trebuie sa informeze clientii referitor la:
- obligatia de a colecta separat deseurile de echipamente electrice si electronice (DEEE) si de a nu le elimina impreuna cu deseurile municipale nesortate;
- sistemele de predare si colectare puse la dispozitie, incurajand coordonarea informatiilor despre centrele de colectare existente, indiferent de producatorii sau alti operatori care le-au infiintat;
- rolul utilizatorilor din gospodarii in reutilizarea, reciclarea si alte forme de valorificare a DEEE;
- potentialele efecte nocive asupra mediului si sanatatii umane ca urmare a prezentei substantelor periculoase in EEE;
- semnificatia simbolului pubelei cu roti barata cu o cruce (foto dreapta).
Informatiile enumerate mai sus se includ in instructiunile de utilizare. Exceptie fac doar cele referitoare la sistemele de predare si colectare, care pot fi furnizate in magazine si/sau prin intermediul campaniilor de constientizare.
"In scopul reducerii la minimum a eliminarii DEEE ca deseuri municipale nesortate si pentru a facilita colectarea lor separata, producatorii sunt obligati sa marcheze in mod corespunzator cu simbolul prevazut in anexa nr. 10 (o pubela cu roti barata cu o cruce - n.r.) echipamentele electrice si electronice introduse pe piata", dispune actul normativ.
Daca simbolul respectiv nu poate fi aplicat pe echipamente, acesta trebuie neaparat aplicat pe ambalaj, pe instructiunile de utilizare si pe certificatul de garantie.
In cazul in care nu sunt furnizate informatiile pentru clienti -- la cumpararea de EEE -- si echipamentele nu au simbolul specific aplicat, amenzile aplicabile sunt cuprinse intre 40.000 si 50.000 de lei.
In alta ordine de idei, ordonanta de urgenta stabileste o sanctiune si pentru persoanele fizice care detin deseuri de echipamente electrice si electronice. Concret, acestea sunt obligate sa le predea catre sistemele de colectare stabilite prin lege, pentru a nu risca sa fie amendate cu sume cuprinse intre 500 si 1.000 de lei.
Important! Finantarea colectarii, tratarii, valorificarii si eliminarii in conditii de protectie a mediului a DEEE provenite din gospodariile particulare sau de la alti utilizatori se face pe cheltuiala producatorilor. Amenzile aplicabile celor ce nu respecta aceasta obligatie sunt cuprinse intre 40.000 si 50.000 de lei.
Deseurile trebuie preluate gratuit de la clienti in sistemul “unul la unul”
Atunci cand vand produse noi, distribuitorii sunt obligati sa preia gratuit DEEE in sistemul "unul la unul" (de exemplu, la achizitionarea unui aspirator nou se va putea preda un aspirator vechi), daca acest lucru este solicitat de cumparator, dar si sa informeze despre aceasta posibilitate inainte de cumparare.
"La furnizarea unui produs nou, la solicitarea cumparatorului, distribuitorii sunt obligati sa preia DEEE in sistem «unul la unul», in mod gratuit, in aceleasi conditii precum cele de livrare a produsului nou, daca echipamentul este de tip echivalent si a indeplinit aceleasi functii ca echipamentul nou furnizat si sa informeze cumparatorul despre aceasta posibilitate inainte de achizitionarea produsului", scrie in OUG nr. 5/2015.
Totodata, in cazul celor care au, in domeniul acestor echipamente, spatii de vanzare de cel putin 400 m2, trebuie asigurata colectarea gratuita a deseurilor foarte mici (adica cele cu dimensiuni de pana in 25 cm). Acest lucru se face atat in magazine, cat si in imediata apropiere a acestora, fara a obliga clientii sa cumpere echipamente electrice si electronice echivalente.
Atentie! Distribuitorii care nu respecta aceste obligatii pot fi sanctionati cu amenzi cuprinse intre 30.000 si 50.000 de lei.
Producatorii de echipamente vor trebui sa se inscrie intr-un registru national
Pentru a putea introduce EEE pe piata din Romania, producatorii (inclusiv cei care folosesc doar magazine online) vor trebui sa se inscrie in Registrul national al producatorilor, ce va fi intocmit de Agentia Nationala pentru Protectia Mediului.
La inscriere, acestia vor primi un numar de inregistrare pentru a-l comunica tuturor retelelor comerciale prin care sunt vandute echipamente electrice si electronice.
"Registrul national (...) furnizeaza linkuri catre celelalte registre nationale ale statelor membre ale Uniunii Europene pe propriul site pentru a facilita, in toate statele membre, inregistrarea (...)", este mentionat in OUG nr. 5/2015.
Cei care vor introduce pe piata EEE fara a fi inscrisi in registru vor risca amenzi cuprinse intre 40.000 si 50.000 de lei si sa le fie suspendata temporar activitatea.
Atentie! Desi OUG nr. 5/2015 a intrat deja in vigoare, prevederea referitoare la obligatia inscrierii in Registrul national al producatorilor se va aplica din data de 14 august.
Cel putin un centru de colectare in fiecare unitate administrativ-teritoriala
Pentru a se asigura tratarea corecta si colectarea separata, preluarea DEEE care provin din gospodariile particulare se face de catre serviciul public de colectare a DEEE, distribuitori si centrele de colectare a DEEE, eliminarea acestora sub forma de deseuri municipale nesortate fiind interzisa.
Centrele de colectare sunt obligate sa preia gratuit toate DEEE si sa tina evidenta acestora atat la intrare, cat si la iesire. Nerespectarea acestor reguli se poate amenda cu sume cuprinse intre 30.000 si 50.000 de lei.
Astfel, unitatile administrativ-teritoriale trebuie sa asigure colectarea prin cel putin una dintre urmatoarele:
- centre fixe de colectare -- minimum unul la 50.000 de locuitori, dar nu mai putin de un centru in fiecare unitate administrativ-teritoriala;
- puncte de colectare mobile -- in masura in care acestea sunt accesibile populatiei ca amplasament si perioada de timp disponibila;
- colectare periodica cel putin o data pe trimestru.
In caz contrar, amenzile care se dau sunt cuprinse intre 10.000 si 20.000 de lei.
Nota: Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 5/2015 transpune in legislatia autohtona prevederile Directivei 2012/19/UE.