Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a aplicat peste 90 de amenzi contraventionale, in valoare de peste 335.000 de lei, in urma unui control privind deseurile de echipamente electrice si electronice (DEEE), efectuat, la sfarsitul lunii octombrie, la peste 400 de operatori economici, dupa cum reiese dintr-un comunicat de presa al ANPC, publicat miercuri.
ANPC a constat abateri de la prevederile legale la peste 189 de operatori dintre cei verificati, in total fiind controlate peste 50.000 de echipamente electrice si electronice.
“Pentru abaterile constatate, comisarii ANPC au oprit temporar de la comercializare 3977 de echipamente si au aplicat 94 de amenzi contraventionale in valoare de 335.100 lei si 163 de avertismente”, arata sursa.
Abateri constatate:
1. Informarea consumatorilor despre DEEE
Producatorii si/sau distribuitorii sunt obligati sa furnizeze utilizatorilor de echipamente electrice si electronice din gospodariile particulare toate informatiile necesare privind :
• a) obligatia de a nu elimina DEEE ca deseuri municipale nesortate si de a colecta selectiv aceste deseuri;
• b) sistemele de predare si colectare puse la dispozitia lor;
• c) rolul utilizatorilor in refolosirea, reciclarea si celelalte forme de valorificare a DEEE;
• d) efectele potentiale asupra mediului si sanatatii umane ca urmare a prezentei substantelor periculoase in aceste echipamente;
• e) semnificatia simbolului prevazut pentru marcarea echipamentelor electrice si electronice; simbolul care indica faptul ca aceste echipamente fac obiectul unei colectari separate reprezinta o pubela cu roti barata cu doua linii in forma de ”X” ; simbolul trebuie sa fie tiparit vizibil, lizibil si durabil; producatorii si/sau distribuitorii au obligatia de a furniza toate informatiile prevazute mai sus in instructiunile de utilizare sau la punctul de vanzare (afise, monitoare TV, pliante, brosuri), obligatoriu traduse in limba romana.
Abatere constatata la 71 operatori economici, reprezentand 17,61% din totalul controlat.
2. Marcarea echipamentelor electrice si electronice cu simbolul care indica faptul ca acestea fac obiectul unei colectari separate
In scopul reducerii la minimum a eliminarii DEEE ca deseuri nesortate si pentru a facilita colectarea lor selectiva, producatorii trebuie sa aplice pe echipamentele electrice si electronice simbolul reprezintand o pubela cu roti barata cu doua linii in forma de ”X”; in cazul in care datorita dimensiuniii echipamentelor sau a modului de functionare ale acestora aplicarea simbolului nu este posibila atunci simbolul trebuie aplicat pe ambalaj, pe instructiunile de utilizare si pe certificatul de garantie al echipamentelor.
Abatere constatata la 86 operatori economici, reprezentand 21,33% din totalul operatorilor controlati, pentru 625 de echipamente electrice si electronice.
3. Aplicarea pe echipamentele electrice si electronice a etichetei de identificare a producatorului Orice producator care introduce pe piata astfel de echipamente dupa data de 31.12.2006 este obligat sa se identifice prin aplicarea unei etichete avand un marcaj care trebuie sa contina numele firmei, codul unic de inregistrare la Oficiul National al Registrului Comertului sau orice informatie de identificare, fara a se confunda cu alt marcaj similar aplicat anterior datei respective.
Abatere constatata la 9 operatori economici, reprezentand 2,23 % din totalul operatorilor controlati, pentru 108 de echipamente elecrice si electronice.
4. Respectarea prevederilor legale in cazul promotiilor
Comparatiile care se refera la o oferta speciala trebuie sa indice in mod clar si neechivoc data la care inceteaza oferta sau, daca este cazul, faptul ca oferta speciala se refera la stocul de bunuri disponibil, iar daca oferta speciala nu a inceput inca, data de incepere a perioadei in care se aplica pretul special sau alte conditii specifice.
Abatere constatata la 3 operatori economici, reprezentand 0,74% din totalul controlat.
5. Afisarea la loc vizibil a unei plachete cu TEL INFO CONSUMATOR: 0800 080 999, precum si adresa, numarul de telefon, numarul de fax, adresa de e-mail - ale CJPC urilor, respectiv ale CPCMB, in a carui raza se afla operatorul economic si adresa
site-ului oficial al ANPC.
Abatere constatata la 49 operatori economici, reprezentand 12,15 % din totalul controlat.
6. Alte abateri (legalitatea functionarii; afisarea in mod vizibil a denumirii unitatii, a codului unic de inregistrare la registrul comertului, din care sa rezulte obiectul/obiectele de activitate al/ale societatii pentru care este autorizata sa functioneze, precum si afisarea si respectarea orarului de functionare; afisarea preturilor si tarifelor, in mod vizibil si intr-o forma neechivoca, usor de citit conform OG 21/1992 privind protectia consumatorilor)
Abatere constatata la 112 operatori economici, reprezentand 27,79% din totalul operatorilor controlati.
Comentarii articol (0)