Pana diseara trebuie depuse la ANAF urmatoarele formulare:
Notificarea pentru incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare, Formular 097. Se depune de catre persoanele impozabile care depasesc plafonul de 2.250.000 lei, de persoanele impozabile care renunta la aplicarea sistemului TVA la incasare, conform OPANAF 3884/2013.
Declaratia privind obligatiile de plata la bugetul de stat, Formularul 100, format electronic. Se depune lunar de contribuabilii prevazuti in OPANAF nr. 3136/2013, anexa 2, cap. I, subcap. 1, par. 1.1 si trimestrial de contribuabilii prevazuti in OPANAF nr. 3136/2013, anexa 2, cap. I, subcap. 1, par. 1.2. De asemenea, se depune la alte termene de contribuabilii prevazuti in OPANAF nr. 3136/2013, anexa 2, cap. I, subcap. 1, par. 1.4.
Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, Formularul 112. Aceasta se depune pentru luna precedenta, de persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori, precum si entitatile asimilate angajatorului, care au calitatea de platitori de venituri din activitati dependente, precum si de institutiile publice care calculeaza, retin, platesc si suporta contributii sociale obligatorii in numele asiguratului. Pentru trimestrul precedent, declaratia trebuie depusa de catre contribuabilii prevazuti la art. 58 alin. (2) din Codul fiscal.
Declaratia privind venitul estimat/norma de venit, Formularul 220. Se depune pentru anul in curs de contribuabilii care in anul anterior au realizat pierderi si cei care au realizat venituri pe perioade mai mici decat anul fiscal, precum si cei care, din motive obiective, estimeaza ca vor realiza venituri care difera cu cel putin 20% fata de anul fiscal anterior
Declaratia privind veniturile estimate pentru asocierile fara personalitate juridica si entitatile supuse regimului transparentei fiscale, Formularul 223. Se depune pentru anul in curs de catre asociatul desemnat prin contractul de asociere si se completeaza in cazul asociatiilor fara personalitate juridica, constituite intre persoane fizice care realizeaza venituri din activitati independente - comerciale si profesii libere, inclusiv din activitati adiacente, venituri din activitati agricole pentru care venitul net anual se determina in sistem real pe baza contabilitatii in partida simpla, precum si venituri din silvicultura si piscicultura. Declaratia se depune si in cazul persoanelor fizice care obtin venituri dintr-o activitate desfasurata intr-o forma de organizare cu personalitate juridica (SPRL) constituita potrivit legii speciale si care este supusa regimului transparentei fiscale.
Declaratia privind veniturile sub forma de salarii din strainatate obtinute de catre persoanele fizice care desfasoara activitate in Romania si de catre persoanele fizice romane angajate ale misiunilor diplomatice si posturilor consulare acreditate in Romania pentru luna precedenta, Formularul 224. Se depune de persoanele fizice care obtin salarii din strainatate pentru activitati in Romania si persoanele fizice romane angajate ale misiunilor diplomatice si posturilor consulare acreditate in Romania.
Decontul de taxa pe valoarea adaugata, Formularul 300, format electronic. Se depune lunar, trimestrial, semestrial sau anual de persoanele impozabile inregistrate ca platitori de TVA conform art. 153 Codul fiscal.
Decontul special de taxa pe valoarea adaugata pentru luna precedenta, Formularul 301, format electronic. Se depune de persoanele inregistrate in scopuri de TVA, conform art. 153^1 Cod Fiscal si care au efectuat achizitii intracomunitare in luna precedenta, achizitii intracomunitare de mijloace de transport care nu sunt considerate noi conform art. 125^1 alin. (3), contribuabilii care au efectuat achizitii de servicii intracomunitare pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA, precum si pentru contribuabilii neinregistrati si care nu au obligatia inregistrarii, care au efectuat achizitii intracomunitare de mijloace de transport noi sau produse accizabile.
Declaratia privind sumele rezultate din ajustarea taxei pe valoarea adaugata, Formularul 307. Se depune de persoanele impozabile prevazute la art. 134 alin. (5), art. 128 alin. (7), art. 152 alin. (7), art. 153 alin. (9) lit. a) – e) si g) din Codul fiscal.
Declaratia privind taxa pe valoarea adaugata datorata de catre persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata a fost anulat conform art.153 alin. (9) lit. a) - e) din Codul fiscal, Formularul 311. Se depune de persoanele impozabile al caror cod de TVA a fost anulat conform art. 153 alin. (9) lit. a) - e) din Codul fiscal si care efectueaza in perioada in care nu au cod valid de TVA, livrari si/sau achizitii/prestari de bunuri/servicii care sunt obligate la plata TVA.
Declaratia recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare de bunuri pentru luna trecuta, Formularul 390 VIES. Se depune de contribuabilii inregistrati in scopuri de TVA conform art. 153 sau 153^1 din Codul fiscal.
Declaratia informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national aferente perioadei de raportare precedente (luna, trimestrul etc.; perioada de raportare este cea declarata pentru depunerea decontului de TVA, prevazuta la art. 156^1 din Codul fiscal), Formularul 394. Se depune de catre:
- persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania, conform art. 153 din CF obligate la plata taxei, conform art. 150 alin. (1) si alin. (7) din CF, pentru operatiuni impozabile in Romania, conform art. 126 alin. (1);
- persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania, conform art. 153 din CF, care realizeaza in Romania, de la persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania, achizitii de bunuri sau servicii taxabile.
Atentie! Declaratia 394 nu se depune pe zero.
Patru formulare de care persoanele fizice nu trebuie sa uite
Printre declaratiile fiscale care au astazi termenul limita se numara si patru formulare fiscale care trebuie transmise de contribuabilii persoane fizice.
Conform unui comunicat al ANAF, remis recent redactiei, persoanele fizice trebuie sa depuna pana pe 25 mai urmatoarele documente:
- Formularul 200 "Declaratie privind veniturile realizate din Romania";
- Formularul 201 "Declaratie privind veniturile realizate din strainatate";
- Formularul 221 "Declaratie privind veniturile din activitati agricole impuse pe baza de norme de venit";
- Formularul 230 "Cerere privind destinatia sumei reprezentand pana la 2% din impozitul anual pe veniturile din salarii si asimilate salariilor".
Atentie! Nedepunerea formularelor 200, 201 si 221 pana la data de 25 mai 2015, inclusiv, se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 50 si 500 lei.
Formularul 200 "Declaratie privind veniturile realizate din Romania" se depune de catre persoanele fizice care au realizat in anul 2014, in mod individual sau intr-o forma de asociere, venituri in bani si/sau in natura din Romania, provenind din:
- activitati independente;
- cedarea folosintei bunurilor;
- activitati agricole, silvicultura si piscicultura, pentru care venitul net se stabileste in sistem real;
- transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise;
- operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract, precum si orice alte operatiuni similare, altele decat cele cu instrumente financiare tranzactionate pe piete autorizate si supravegheate de Autoritatea de Supraveghere Financiara.
ANAF informeaza ca persoanele fizice care au efectuat in cursul anului fiscal de raportare cheltuieli pentru acordarea de burse private, conform legii, si solicita restituirea acestora si/sau care opteaza pentru virarea unei sume reprezentand pana la 2% din impozitul datorat pe venitul net anual impozabil/castigul net anual/castigul net anual impozabil pentru sustinerea entitatilor nonprofit, completeaza sectiunea corespunzatoare din formular.
Contribuabilii care isi exprima aceasta optiune pot solicita directionarea sumei catre o singura entitate nonprofit sau unitate de cult.
Contribuabilii care au realizat venituri din activitati independente/activitati agricole, impusi pe baza de norma de venit, si/sau din cedarea folosintei bunurilor, care nu au obligatia depunerii declaratiei si care au efectuat in cursul anului fiscal de raportare cheltuieli cu burse private si solicita restituirea acestora si/sau opteaza pentru virarea unei sume in contul unei entitati nonprofit sau al unei unitati de cult, depun formularul 200, completand sectiunea corespunzatoare din formular.
Mai multe informatii despre declaratia 200 puteti afla din acest articol. De asemenea, AICI puteti citi despre cine nu este obligat sa depuna formularul 200.
Formularul 201 "Declaratie privind veniturile realizate din strainatate" se completeaza si se depune de catre persoanele fizice rezidente romane, cu domiciliul in Romania si persoanele fizice care indeplinesc, pentru anul 2014, conditia de rezidenta prevazuta in Codul fiscal, care au realizat in anul 2014 venituri din strainatate, impozabile in Romania, ca urmare a desfasurarii unor activitati in strainatate, cum ar fi:
- venituri din profesii libere,
- venituri din activitati comerciale,
- venituri din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuala,
- venituri din cedarea folosintei bunurilor,
- venituri din activitati agricole, piscicultura, silvicultura,
- venituri sub forma de dividende, dobanzi,
- venituri din premii, venituri din jocuri de noroc,
- venituri din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal,
- castiguri din transferul titlurilor de valoare, venituri sub forma castigurilor din operatiuni de vanzare‐cumparare de valuta la termen, pe baza de contract si alte operatiuni similare, alte venituri din investitii,
- venituri din pensii,
- alte venituri impozabile potrivit Codului fiscal.
Veniturile realizate din strainatate de persoanele fizice in anul fiscal de raportare, precum si impozitul aferent platit in strainatate, exprimate in unitati monetare proprii fiecarui stat, se vor transforma in lei la cursul de schimb mediu anual al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din anul de realizare a venitului.
Veniturile din strainatate, precum si impozitul aferent, exprimate in unitati monetare proprii statului respectiv, dar care nu sunt cotate de Banca Nationala a Romaniei, se vor transforma astfel:
- din moneda statului de sursa intr-o valuta de circulatie internationala, cum ar fi dolari S.U.A. sau euro, folosindu-se cursul de schimb din tara de sursa;
- din valuta de circulatie internationala in lei, folosindu-se cursul de schimb mediu anual al acesteia, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din anul de realizare a venitului respectiv.
Formularul 221 "Declaratie privind veniturile din activitati agricole impuse pe baza de norme de venit" se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care realizeaza, in anul 2015, in mod individual, venituri impozabile din Romania, din activitati agricole pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit, provenind din:
- cultivarea produselor agricole vegetale;
- exploatarea plantatiilor viticole, pomicole, arbustilor fructiferi si altele asemenea;
- cresterea si exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animala, in stare naturala.
Formularul 230 "Cerere privind destinatia sumei reprezentand pana la 2% din impozitul anual pe veniturile din salarii si asimilate salariilor" se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, in urmatoarele situatii :
- au efectuat in anul de raportare cheltuieli pentru acordarea de burse private conform Legii nr.376/2004 privind bursele private, cu modificarile si completarile ulterioare si solicita restituirea acestora;
- opteaza pentru virarea unei sume reprezentand pana la 2% din impozitul anual, pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii sau unitatilor de cult.
Declaratiile mentionate se depun in format hartie, direct la registratura organului fiscal sau la oficiul postal, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire.
Data depunerii declaratiei este data inregistrarii acesteia la organul fiscal sau data depunerii la posta, dupa caz.
Formularele 200 si 230 se pot transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanta, prin Spatiul Privat Virtual sau pe baza unui certificat digital.
Ce taxe si impozite se platesc pana pe 25 mai?
Pana pe 25 mai trebuie achitate urmatoarele taxe si impozite:
-
Accize;
-
TVA;
-
Impozit pe titeiul si gazele naturale din productia interna,
-
Impozit pe veniturile nerezidentilor,
-
Impozit pe salarii (OP separat pentru Sediu Social si fiecare sediu secundar, daca este cazul),
-
Impozit pe veniturile din activitati independente, cu regim de retinere la sursa,
-
Impozit pe veniturile din dividende platite in luna precedenta,
-
Impozit pe veniturile din dobanzi,
-
Impozit pe alte venituri din investitii,
-
Impozit pe veniturile din pensii,
-
Impozit pe veniturile din premii si din jocuri de noroc,
-
Impozit pe veniturile din alte surse,
-
Impozitul retinut la sursa in luna precedenta - se plateste de catre contribuabilii care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala, din contracte/conventii civile si de agent, din expertiza contabila, tehnica, juridiciara si extrajudiciara, de catre contribuabilii persoane fizice care care obtin venituri dintr-o asociere cu o persoana juridica care nu genereaza o persoana juridica, de catre cei care realizeaza venituri din premii si jocuri de noroc, precum si de catre nerezidentii;
- Impozitul pe contructii - prima rata - se plateste de catre: persoanele juridice romane, cu exceptia institutiilor publice, institutelor nationale de cercetare-dezvoltare, asociatiilor, fundatiilor si a celorlalte persoane juridice fara scop patrimonial, potrivit legilor de organizare si functionare; persoanele juridice straine care desfasoara activitate prin intermediul unui sediu permanent in Romania; persoane juridice cu sediu social in Romania infiintate potrivit legislatiei europene. Taxa pe stalp s-ar redus de a 1,5% la 1%. Detalii AICI.
- Contributia trimestriala pentru medicamente - trimestrul I 2015 - se achita de catre detinatorii autorizatiilor de punere pe piaa a medicamentelor sau reprezentantii legali ai acestora.
-
Varsaminte de la persoanele juridice pentru persoanele cu handicap neincadrate;
-
Contributia de asigurari sociale (pensii),
-
Contributia la asigurarile sociale de sanatate;
-
Contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate;
- Contributia la bugetul asigurarilor pentru somaj,
-
Contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale.