HG nr. 388/2015, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 387 din 3 iunie 2015 si care a intrat in vigoare la aceeasi data, modifica normele de aplicare a programului "Prima Casa".
Principala noutate adusa de noile dispozitii o reprezinta introducerea posibilitatii de a inchiria imobilul achizitionat prin programul "Prima Casa". Concret, in recenta hotarare se mentioneaza:
Ministerul Finantelor Publice isi poate exprima acordul pentru incheierea unui contract de inchiriere/comodat privind imobilul achizitionat prin program, numai dupa ce finantatorul a emis acordul sau pentru aceeasi solicitare".
De asemenea, actul normativ actualizeaza normele de aplicare a programului cu prevederile din luna martie care ofera persoanelor care au cumparat deja o locuinta prin "Prima Casa" posibilitatea de a cumpara, tot prin acest program, una mai mare, insa cu conditia de a vinde locuinta pe care o detin.
Astfel, noile reglementari stabilesc ca beneficiarul programului are obligatia de a utiliza sumele obtinute din vanzarea locuintei achizitionate sau construite initial in cadrul programului pentru lichidarea creditului acordat initial in cadrul programului.
In cazul in care aceste sume sunt insuficiente pentru stingerea creditului acordat initial in cadrul programului, beneficiarul se obliga sa achite din surse proprii eventuala diferenta de pret pentru achizitionarea/construirea noii locuinte in cadrul programului.
Utilizarea noului credit se va face exclusiv pentru achizitionarea/construirea noii locuinte in cadrul programului cu conditia lichidarii creditului acordat initial in cadrul programului pana la data incheierii contractului de vanzare-cumparare sau a contractului de construire a noii locuinte, se precizeaza in documentul citat.
"Avand in vedere solicitarile aparute in practica din partea beneficiarilor programului, actul normativ prevede posibilitatea inscrierii in contractul de garantare si de credit a sotului/sotiei, in situatiile in care actul de casatorie a intervenit ulterior achizitionarii locuintei in cadrul programului. De asemenea, ca urmare a solicitarilor mai multor beneficiari, se aliniaza prevederile Programului la cele ale noului Cod Civil in ceea ce priveste posibilitatea separatiei bunurilor prin conventie matrimoniala", se arata intr-un comunicat al Guvernului, remis recent redactiei.
Conform Executivului, actul normativ sprijina persoanele fizice care au achizitionat o locuinta prin acest program, insa din cauza unor dificultati financiare temporare au pierdut-o, iar dupa imbunatatirea situatiei financiare doresc sa recupereze imobilul.
In aceste situatii, beneficiarii programului pot solicita o singura data finantatorilor repunerea in drepturile si obligatiile aferente contractului de credit si de garantare.
Mai exact, dupa efectuarea platii valorii de executare a garantiei de Ministerul Finantelor Publice catre finantator, beneficiarii programului pot solicita o singura data finantatorilor repunerea in drepturile si obligatiile aferente contractului de credit si de garantare, cu respectarea conditiilor programului si cu mentinerea conditiilor in care a fost acordata garantia.
In cazul garantiilor acordate in favoarea finantatorilor care aplica principiul impartirii in mod egal a riscurilor si pierderilor intre finantator si garant si platite inainte de aplicarea acestui principiu, dupa aprobarea repunerii, procentul de garantare este de 50% din soldul creditului repus in monitorizare, iar in cazul finantatorilor care nu au optat pentru aplicarea acestui principiu, garantia acopera in procent de 100% soldul creditului repus in monitorizare.
Comentarii articol (4)