Incepand din 1 iulie, si certificatul de atestare fiscala, si deciziile referitoare la obligatiile de plata accesorii se vor putea transmite prin Spatiul privat al contribuabilului, potrivit Ordinului MFP nr. 572/2015, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 355 din 22 mai 2015.
Noile documente care vor fi disponibile online din iulie se alatura celor peste 15 care se transmit deja online, prin intermediul Spatiului privat al contribuabilului, atat dinspre Fisc inspre contribuabil, cat si in sens invers.
Lista tuturor documentelor care pot fi solicitate si transmise online este disponibila aici.
Salariul minim pe economie va creste cu 75 de lei, pentru a doua oara in acest an, urmand sa ajunga la valoarea de 1.050 de lei, incepand cu luna iulie, conform HG nr. 1091/2014, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 902 din 11 decembrie 2014. Pentru prima data in istoria post-decembrista a Romaniei, ora de munca se va plati cu o suma care depaseste pragul de 6 lei. Majorarea atrage cheltuieli suplimentare pentru angajatori, care vor plati salariatilor o remuneratie neta mai mare, dar si mai multi bani pentru taxele si contributiile obligatorii aferente salariului.
Concret, din 1 iulie 2015, cheltuiala totala a angajatorului cu un salariu minim se va mari cu 93 de lei, comparativ cu valoarea actuala. Practic, pentru acorda un salariu de 1.050 de lei brut, angajatorii trebuie sa aloce 1.292 de lei, fata de 1.199 de lei cat il costa pana acum plata unui salariu minim de 975 de lei. Aceasta suma majorata include atat banii care se adauga la remuneratia bruta care trebuie platita angajatului (care va fi de 777 de lei, comparativ cu 724 de lei cat este acum), cat si taxele si contributiile ce trebuie platite suplimentar la stat pentru salariul majorat (242 de lei, fata de 224 de lei, valoarea taxelor in momentul de fata).
Mai multe informatii despre cat cresc costurile salariale ale angajatorilor gasiti aici.
Suma minima de plata ca CASS pentru cei care realizeaza doar venituri din dobanzi, chirii sau dividende va creste de la inceputul lunii viitoare, odata cu majorarea salariului minim pe economie.
Incepand de la 1 iulie, salariul minim va urca cu 75 de lei, pana la valoarea de 1.050 de lei.
Cum baza de calcul a CASS nu poate fi mai mica decat un salariu minim brut pe tara, incepand de luna urmatoare, contributia minima la sanatate va fi mai mare cu aproape 4 lei decat in prezent, ajungand la 58 de lei, lunar.
5,5% x 1050 de lei = 57,75 de lei
Va reamintim ca o reglementare fiscala aplicabila in momentul de fata face ca persoanele care obtin venituri doar din dobanzi, chirii sau dividende sa plateasca la stat sume importante de bani pentru contributia obligatorie la sistemul public de sanatate. Practic, chiar daca ei realizeaza lunar venituri de numai cativa lei, sunt obligati prin lege sa achite CASS de zeci de ori mai mare, daca nu au contract de munca activ sau nu sunt pensionari.
Mai multe detalii despre cum e posibil ca, pentru venituri de cativa lei, sa platesti contributii de zeci de ori mai mari la stat, citeste aici.
Amenzile
Avand in vedere ca, de la 1 iulie, salariul minim va fi marit de la 975 la 1.050 de lei, acest lucru va atrage automat si cresterea amenzilor pentru contraventiile rutiere.
Concret, incepand cu data de 1 iulie 2015, un punct-amenda va fi egal cu 105 lei, fata de 97,5 lei, cat este in prezent. (Va reamintim ca un punct-amenda reprezinta valoric 10% din salariul minim brut pe economie, conform Codului rutier.)
De luna viitoare, cuantumul amenzilor rutiere va fi cuprins intre 210 si 2.100 de lei, in cazul persoanelor fizice. Persoanele juridice vor putea fi sanctionate cu sume cuprinse intre 2.205 si 10.500 de lei.
Detalii despre acest subiect gasiti aici.
Chiar daca remuneratia acordata zilierilor se negociaza intre parti, legea stabileste o limita inferioara , care depine de salariul minim brut pe tara. Majorarea salariului minim, aplicabila de la 1 iulie, va determina astfel si cresterea remuneratiei minime care poate fi acordata acestei categorii de lucratori.
Persoanele care desfasoara activitati ocazionale pentru un beneficiar sunt indreptatite la o remuneratie al carei cuantum se stabileste prin negociere directa, conform Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri.
In acelasi timp, cuantumul remuneratiei brute orare trebuie sa fie cel putin la nivelul valorii pe ora a salariului minim brut pe tara.
Din moment ce salariul minim se va majora de la 975 la 1.050 de lei pentru programul normal de munca (opt ore pe zi, 40 de ore pe saptmana, aproximativ 170 de de ore pe luna), tariful zilierilor se va majora si el, de la 5,7 lei pe ora, cat este in prezent, la 6,1 lei pe ora.
Mai multe informatii: aici.
Incepand din luna iulie, contribuabilii persoane fizice care vor investi in microintreprinderi si intreprinderi mici vor beneficia de o serie de facilitati fiscale.
n primul rand, investitorii individuali vor fi scutiti de impozitul pe veniturile sub forma de dividende pentru o perioada de 3 ani din momentul dobandirii partilor sociale, pentru dividendele aferente partilor sociale dobandite.
In al doilea rand, ei vor fi scutiti de impozitul pentru castigul din transferul partilor sociale, daca transferul partilor sociale va avea loc dupa trecerea unui termen de cel putin 3 ani de la dobandire.
Totusi, pentru a fi acordate aceste facilitati, firmele in care se investeste trebuie sa indeplineasca mai multe conditii, despre care am scris mai pe larg aici.