Comisia pentru buget, finante si banci din Camera Deputatilor a votat luni, in unanimitate, prevederile Codului fiscal si Codului de Procedura fiscala. Acestea ar trebuie sa fie supuse votului Plenului astazi, 24 iunie 2015.
Conform Mediafax, deputatii urmeaza sa dea votul final la ora 16.00.
Totodata, Eugen Teodorovici a declarat ca cea mai importanta masura prevazuta de Noul Cod fiscal este reducerea TVA la 19%. "Codul fiscal impune masuri extrem de importante pentru economie. Cea mai importanta dintre masuri este, desigur, reducerea TVA de la 24% la 19%, atat ca importanta cat si ca impact bugetar pentru anul viitor. Romania avea una dintre cele mai mari cote TVA din Europa, dar prin aplicarea acestei masuri, Romania se va putea lauda cu una dintre cele mai reduse cote TVA", a precizat ministrul Finantelor Publice, citat de aceeasi sursa.
Amendamentul la noul Cod fiscal privind scaderea TVA a fost propus de deputatul Andreea Paul si sustinut de Guvernul Romaniei.
Aplicarea noii cote TVA ar urma sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2016, dar, asa cum a precizat Eugen Teodorovici, este posibil ca masura sa fie adoptata chiar mai repede de 2016.
Informatia privind reducerea TVA a fost confirmata de asemenea si pe site-ul Camerei Deputatilor, printr-un comunicat de presa al deputatului PSD, Ana Birchall.
Comisia buget, finante si banci a Camerei Deputatilor, prin vocea deputatului Aurelia Cristea, a anuntat ca noile prevederi ale celor doua Coduri, Codul fiscal si Codul de Procedura fiscala, raspund cerintelor mediului de afaceri de a avea stabilitate si predictibilitate.
Masurile au rolul de a elimina suprafiscalizarea, de a simplifica procedurile birocratice si de a creste gradul de ocupare a fortei de munca in Romania. Totodata, Aurelia Cristea, membru al Camerei de Buget, considera ca masurile vor avea impact pozitiv atat asupra mediului de afaceri, cat si asupra contribuabilor persoane fizice.
Reamintim ca proiectul de lege privind noul Cod fiscal a fost aprobat de senatori pe 27 aprilie 2015, atunci cand acestia au adus mai multe amendamente documentului propus initial de Ministerul Finantelor Publice. Printre acestea se regasea si schimbarea modului de impozitare a microintreprinderilor care nu au angajati. Astfel, senatorii votasera ca microintreprinderile care nu au salariati sa plateasca un impozit de 5% pe veniturile inregistrate.