Copiii, indiferent de varsta lor, pot fi dezamagiti daca le facem promisiunidesarte, asa ca haideti sa nu le facem promisiuni pe care nu le putem tine.
Uneori, adulti fiind, ne mintim singuri crezand ca sunt prea mici ca sa inteleaga. Niciodata nu sunt prea mici pentru a intelege si stiti care este partea proasta? Ca ei inteleg altfel. Si va dau un exemplu: parinti cu o situatie financiara precara, unul dintre ei se hotareste sa plece in strainatate pentru a munci. Credeti ca un copil de numai 3-4 ani sau chiar mai mare de atat va intelege ca nu a avut incotro? Nu! Va intelege ca nu-i pasa suficient de mult si ca l-a parasit. Si cam atat.
Sa nu-i promitem ce nu-i putem da. In general, copiii cer lucruri, ceea ce nu e un lucru rau. Pana la urma, ei sunt micii exploratori care au nevoie de lucruri noi, in fiecare zi, pentru aventuri memorabile. Rau ar fi sa le promitem ca le vom oferi ceea ce au cerut si sa nu ne putem tine de cuvant. Decat sa facem asta, mai bine ii explicam ca unui om mare care ne sunt posibilitatile si-i putem facem o surpriza placuta atunci cand buzunarul o sa ne permita.
Cand esti parinte, e usor sa te ia gura pe dinainte si sa faci promisiuni pe care sa le regreti 10 minute mai tarziu, asa ca haideti sa urmarim acest ghid de evitare a promisiunilor pe care nu le putem respecta:
1. Gandeste-te la ce te-a rugat: cand copilul iti cere sa pastrezi un secret, pune-te in locul lui. Ce ai face tu in calitate de adult daca ti-ai impartasi un secret pe care apoi nu vrei sa-l mai afle si altcineva? Daca piticul ti-a impartasit un secret (indiferent cat de amuzant sau prostesc ti se pare), inseamna ca are incredere deplina in tine. Nu-i distruge increderea.
2. Spune-i adevarul: cand nu poti face un lucru, cel mai bine este sa-i spui adevarul. Nu-l amagi pentru ca, la un moment dat, nu va mai avea incredere in tine.
3. Ofera-i o solutie: daca te roaga ceva si nu-i poti oferi, propune-i o cale de mijloc. De exemplu, atunci cand insista sa va jucati impreuna, dar ai ceva urgent de facut: propune-i sa astepte pana in momentul in care vei putea face asta, insa atunci cand vine momentul, tine-te de cuvant.
Pentru ca un copil sa cunoasca valoarea cuvantului, noi suntem cei care trebuie sa fim un exemplu demn de urmat. De asemenea, este important sa fim politicosi si sinceri fata de copii.
P.S. Nu uitati! Respectati-va copiii daca vreti sa primiti respect!
Comentarii articol (0)