Medicina, Drept, ASE, Politehnica, Jurnalism, Litere, etc. Unele facultati cu o durata de 3 ani, altele, 4 sau chiar mult. Unele, considerate mai “lejere”, altele care presupun o implicare totala din partea studentului.
Indiferent ce domeniu alegem sa urmam, facultatea reprezinta institutia care trebuie sa ne ofere cunostintele de specialitate in domeniul respectiv.
Odata ce devenim studenti cu acte in regula, incep sa apara divese intrebari: ar fi bine sa ne angajam din timpul facultatii? Daca da, program part-time sau full-time? Vom mai avea timp sa ajungem la cursuri? Sau mai bine sa ne concentram 100% pe studiu si sa fim prezenti cat mai mult posibil la facultate?
Exista si varianta de a lucra doar pe timpul vacantei de vara, asa cum multi dintre studenti aleg sa faca. Aceasta situatie ofera anumite avantaje si angajatorilor. Astfel, cei care incadreaza in munca studenti pe perioada vacantelor pot beneficia de un stimulent financiar lunar din partea statului, oferit pentru fiecare student caruia i s-a incheiat contract individual de munca. Reglementarile in acest sens sunt prevazute de Legea nr. 72/2007.
Sa punem putin in balanta cele doua paradigme: pe de-o parte, tot mai multi angajatori cauta oameni cu experienta, motiv pentru care tinerii care nu au mai lucrat anterior intampina adesea dificultati in gasirea unui loc de munca. De aceea, exista o anumita presiune pusa de angajatori pe umerii tinerilor ce doresc sa intre pe piata muncii, motiv pentru care multi cauta sa se angajeze inca din timpul facultatii.
Pe de alta parte, informatiile pretioase si cunostintele dobandite in bancile facultatii pot cantari mai mult decat perspectiva unui salariu sau chiar a unei independente financiare. Prezenta la cursuri si seminarii, implicarea activa in proiecte, conferinte sau dezbateri pe teme educationale ii pot aduce studentului rezultate scolare meritorii si implicit anumite beneficii, cum sunt, spre exemplu, bursele de merit.
Plecand de aici, haideti sa vedem care sunt beneficiile, dar si dezavantajele in a avea un serviciu in timpul facultatii?
Argumente PRO
1. Munca in timpul facultatii ajuta la sustinerea financiara. Spre exemplu, unii studenti sunt nevoiti sa aiba o slujba, in paralel cu facultatea, pentru a se putea intretine. Multi din acestia nu dispun de posibilitati materiale insemnate, astfel incat, chiar daca reusesc sa ocupe unul din locurile bugetate ale facultatii, tot vor avea cheltuieli: carti pentru cursuri, mancare, cazare (posibil chirie). Muncind, cei care lucreaza se vor putea intretine singuri si vor putea continua studiile.
2. Multi studenti au posibilitatea de a lucra chiar in domeniul pe care il studiaza sau pentru care se pregatesc, motiv pentru care teoria poate fi imbinata cu practica. Indiferent ca vorbim despre programe de voluntariat, practica sau internship, studentii vor putea acumula experienta si chiar obtine apoi un job permanent, beneficiind totodata de pregatire la locul de munca. Studentul angajat poate acumula astfel si cunostinte practice, pe langa cele teoretice.
3. Un alt avantaj al unui loc de munca este acela ca multi dintre studenti pot continua la acelasi angajator si dupa terminarea studiilor, iar unii pot chiar avansa odata ce devin licentiati intr-un anumit domeniu. Un job timpuriu poate aduce avantaje materiale pe termen lung, iar experienta acumulata poate duce la obtinerea unui salariu mai consistent si chiar lansarea unei cariere de succes.
4. A avea un job presupune respectarea unor norme, a unui program de lucru, interactionarea cu colegi de munca, clienti sau institutii, lucruri care pot contribui la dezvoltarea personalitatii unui tanar, si chiar maturizarea acestuia. Cei care lucreaza din facultate au constiinta primelor castiguri financiare, obtinute exclusiv datorita eforturilor lor, astfel incat pot deveni mai responsabili.
Argumente CONTRA
1. Studentii cu rezultate bune pot accesa burse de merit, iar cei fara posibilitati materiale pot accesa bursele sociale. Astfel, sustinerea financiara poate fi asigurata de stat, iar in aceste conditii studentii se pot focusa exclusiv pe obtinerea unor rezultate scolare cat mai bune, care sa le asigure sustinerea materiala. Eforturile depuse de-a lungul anilor de studiu pot fi recompensate in bani, iar studentii nu vor fi nevoiti sa isi caute un loc de munca pentru a se intretine.
2. Exista riscul ca studentul angajat sa fie suprasolicitat, sa resimta o stare de oboseala. Acesta va ajunge din ce in ce mai rar la cursuri, si chiar si atunci cand o va face, e foarte posibil ca oboseala acumulata sa nu-i permita sa se concentreze pe scoala. Studentul in cauza se poate vedea chiar in situatia in care sa nu ajunga la anumite examene din cauza programului de la munca, sa acumuleze astfel restante si sa isi complice practic existenta la finalul anului universitar.
3. Anii facultatii sunt supranumiti cei mai frumosi ani, asa incat lipsa unui loc de munca poate insemna mai mult timp liber pentru studenti: vacante, relaxare, excursii, plimbari, socializare cu colegii, nopti de distractie, diverse proiecte personale sau multe alte oportunitati ivite de-a lungul anilor de studiu, carora cei care muncesc nu le-ar putea da curs.
4. A avea un loc de munca presupune timp, efort, stres. Odata angajat, obiectivele impuse trebuie indeplinite, deadline-urile trebuie respectate, existand si sanctiuni pentru cei care nu-si indeplinesc atributiile de serviciu. In aceste conditii, exista riscul ca studentul angajat sa lase studiile in plan secund sau chiar sa le abandoneze, pe motiv ca facultatea nu l-ar mai ajuta in ceea ce face el sau doreste sa faca pe viitor.
Voi ati lucrat in timpul facultatii? Considerati ca un student trebuie sa munceasca sau din contra, va avea tot timpul sa o faca dupa finalizarea studiilor?
Comentarii articol (4)