Facultatile particulare atrag anual zeci de mii de studenti, desi sunt discreditate de mass-media si aspru criticate de reprezentantii Ministerului Educatiei. V-ati intrebat vreodata cum se explica acest lucru?
Admiterea se face pe loc, nu trebuie sa ai decat diploma de bacalaureat la tine si alte cateva documente. Taxele de scolarizare sunt accesibile, iar profesorii sunt mai comunicativi si mai implicati decat cei de la universitatile de stat. Cat si cum se invata este, desigur, discutabil. Insa, si la institutiile de invatamant superior de stat, partea cu studiul poate fi indelung dezbatuta. La urma urmei, cine vrea cu adevarat sa invete, este liber sa o faca oriunde s-ar afla.
Argumente PRO
- Programul mai flexibil de la facultatile particulare iti permite sa ai un job
Pentru persoanele care au intrat deja pe piata muncii, orarul de la facultate trebuie sa fie indeajuns de flexibil, astfel incat acestia sa isi poata imparti timpul in mod corespunzator intre scoala si job. Facultatile particulare au mizat inca de la inceput pe acest aspect, sustinand ca practica este mai importanta decat teoria si oferind studentilor suficienta mobilitate pentru ca acestia sa nu fie nevoiti sa renunte nici la studiu si nici la locul de munca.
- Profesorii de la facultatile particulare sunt mai bine platiti, deci mai motivati
Cadrele didactice din Romania sunt printre cele mai prost platite din Europa, arata recent un studiu efectuat de Comisia Europeana. In plus, fiind parte a aparatului bugetar, profesorii se confrunta cu numeroase alte dificultati: reduceri salariale, amanarea platii din titluri executorii sau concedieri. Astfel ca este de inteles de ce multi dascali care nu vor sa faca o conversie profesionala opteaza pentru un loc de munca la o institutie de invatamant particulara. Acest lucru se rasfrange, in primul rand, asupra studentilor care, la facultatile particulare, nu sunt nevoiti sa isi intrerupa cursurile din cauza grevelor sau sa ofere “atentii” suplimentare unui profesor pentru a beneficia de indrumare. Cu totii stim ca una dintre consecintele generate de plata insuficienta a profesorilor (dar si a celorlalti bugetari) consta in crearea unui sistem educational corupt, in care examenele se iau contra cost.
- Conditii mai bune pentru studiu: sali de curs curate, biblioteci dotate, camine curate
Fondurile insuficiente alocate universitatilor de stat au dus la eliminarea sumelor destinate renovarii sau reabilitarii a cladirilor in care se desfasoara cursurilor. De ce avem parte? Amfiteatre cu banci din anii ’70, sali de curs neincalzite, prea putine locuri la camine, biblioteci in care o carte trebuie impartita la cel putin 300 de studenti. De retroproiectoare, carti si reviste editate in strainatate, dezbateri organizate sau camere de camin cu cel mult doi studenti nici nu se mai pune problema. Si totusi, astfel de conditii sunt oferite de facultatile particulare.
- Taxe mai mici decat la stat
Cu totii stim ca taxele de scolarizare la universitatile de stat sunt considerabil mai mari decat cele practicate de universitatile particulare. Din aceasta perspectiva, este lesne de inteles de ce multi tineri cu note mari la examenul de bacalaureat opteaza sa isi continue studiile intr-o universitate particulara fara a lua in considerare locurile cu taxa din cadrul institutiilor de invatamant superior de la stat.
- Locuri mai multe la privat
Numarul redus de locuri subventionate de la buget constituie un alt motiv pentru care viitorii studenti prefera sa se orienteze catre invatamantul particular. Astfel ca, desi numarul de locuri cu taxa de la facultatile de stat este mai mare decat cel subventionat de la buget, nivelul taxelor de studii este, dupa cum am precizat, mult mai ridicat. Astfel, facultatile particulare devin mult mai accesibile. In plus, la facultatile particulare, pana in acest an, nu exista o limita de locuri pentru care studentii sa fie admisi. Prin urmare, nu exista constrangeri de ordin pecuniar.
- La stat, programele de studii sunt invechite
Multi tineri se feresc de facultatile de stat din cauza curriculei invechite. Profesorii de aici prefera sa se concentreze pe teorie in detrimetrul practicii. Se incurajeaza achizitia cartilor de la curs si memorarea lor, fara a se pune accentul pe intelegerea notiunilor elementare si aplicarea lor. Ceea ce, desigur, este in dezavantajul studentilor si, mai ales, al viitorilor lor angajatori.
Argumente CONTRA
- Invatamantul privat are o reputatie indoielnica
Stim prea bine ca exista multe prejudecati legate de absolventii studiilor universitare particulare. Studentii unor astfel de facultati ajung sa fie licentiati intr-un anumit domeniu fara a merge la cursuri si, prin urmare, fara a avea cele mai elementare cunostinte. Indulgenta profesorilor in ce priveste prezenta la seminarii si cursuri, superficialitatea cu care sunt tratate examenele constituie motivele pentru care studentii de la particular sunt pusi, in nenumarate circumstante, pe o treapta inferioara celor de la stat. Cine si-ar dori sa fie tratat asa?
- Facultatile particulare au programe de studii mediocre spre slabe
Potrivit clasificarii programelor de studii realizate de Ministerul Educatiei, cele mai multe facultati particulare au primit calificativele D si E, cele mai slabe, aflandu-se la coada topului universitatilor din Romania. Desi aceasta ierarhizare sta doar la baza finantarilor pe care ministerul le va acorda universitatilor, tot reprezinta o eticheta negativa.
- Mai multe programe de studii acreditate la stat
In Romania exista aproximativ 35 de universitati particulare si 56 de universitati de stat ale caror programe de studii sunt autorizate sau acreditate sa functioneze. Acestea din urma detin o oferta educationala mult mai vasta, iar studentii care isi doresc performanta intr-un anumit domeniu nu pot opta decat pentru cursurile unei facultati de stat.
- Invatamantul de stat este gratuit intr-o anumita masura
Desi taxele de studiu sunt mai mici la particular, nu se poatre trece cu vederea faptul ca studentii de la stat cu rezultate bune pot sa beneficieze de gratuitatea studiilor universitare, de burse si de programe de cercetare. Aceste aspecte au o latura motivanta.
- Angajatorii prefera absolventii facultatilor de stat
Multe studii efectuate in ultimii ani au aratat faptul ca angajatorii se feresc de absolventii studiilor particulare. In plus, universitatile care scot absolventi pe banda rulanta, distrug competivitatea si creaza un dezechilibru pe piata muncii, iar acest lucru se reflecta intr-o rata a somajului foarte mare.
Tu cum vezi situatia?
Comentarii articol (70)