Legea privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 8/2014 pentru modificarea unor termene prevazute in Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 8/2009, care odata cu promulgarea a devenit Legea nr. 173/2015, a aparut in Monitorul Oficial nr. 481 din 1 iulie 2015.
Actul normativ fusese adoptat de Camera Deputatilor, in calitate de camera decizionala, pe 3 iunie 2015, cu 303 voturi “pentru” din totalul celor 315.
Potrivit prevederilor, in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a legii, Ministerul Economiei, Comertului si Turismului, in colaborare cu Ministerul Muncii, va elabora normelele metodologice de aplicare, corespunzatoare modificarilor si completarilor aduse.
Documentul stabileste ca angajatii pot beneficia de vouchere de vacanta in limita a 6 salarii minime pe economie.
In conditiile in care de la 1 iulie salariul minim brut pe tara este de 1.050 lei, salariatii vor putea primi vouchere de vacanta in valoare de maximum 6.300 lei.
Bugetarii vor primi doar vouchere, nu si bani sau prime. In sectorul privat se pot acorda prime sau vouchere de vacanta
Conform normelor de tehnica legislativa, parlamentarii au putut introduce noi amendamente formei propuse initial de catre Guvern.
Una dintre modificarile cele mai importante adoptata de deputati prevede ca angajatii din sistemul public sa poata primi doar vouchere de vacanta, fara posibilitatea de a li se acorda bani sau prime.
Legea care introduce noi modificari privind acordarea voucherelor de vacanta stabileste ca angajatorii care incadreaza personal prin incheierea unui contract individual de munca, precum si institutiile publice, indiferent de sistemul de finantare si subordonare, inclusiv cele care se finanteaza integral din venituri proprii, vor acorda angajatilor prime de vacanta numai sub forma voucherelor de vacanta.
De partea cealalta, angajatorii din mediul privat vor putea acorda angajatilor proprii prime sau vouchere de vacanta, cu ocazia plecarii in concediul de odihna, in functie de sumele prevazute in bugetele de venituri si cheltuieli aprobate.
Acordarea primelor sau voucherelor de vacanta va fi stabilita de comun acord cu sindicatele si va fi mentionata in contractul colectiv de munca existent la nivelul unitatii.
Voucherele de vacanta pot fi eliberate si pe suport electronic, nu doar pe hartie
O alta noutate a actului normativ stabileste ca eliberarea vouchelor de vacanta se poate face si in format electronic, nu doar pe hartie.
Voucherele de vacanta pe suport electronic sunt bonuri de valoare emise in format electronic, destinate exclusiv achizitionarii pachetelor de servicii turistice.
Forma acordarii voucherelor de vacanta este stabilita de angajator de comun acord cu organizatiile sindicale legal constituite sau cu reprezentantii salariatilor, dupa caz.
Voucherele de vacanta pe suport electronic vor fi valabile doar daca vor avea inscrise urmatoarele mentiuni:
• emitentul si datele sale de identificare;
• angajatorul si datele sale de identificare;
• numele, prenumele si codul numeric personal ale angajatului care este in drept sa utilizeze voucherul de vacanta;
• perioada de valabilitate a utilizarii voucherului de vacanta;
• interdictia de a utiliza voucherul de vacanta in alte locuri decat in unitatile autorizate de Autoritatea Nationala pentru Tursim (ANT);
• elementele de identitate vizuala ale brandului de turism al Romaniei.
Documentul prevede totodata ca voucherele de vacanta pe suport electronic nu permit efectuarea de operatiuni de retrageri de numerar.
Nici conditiile valabilitatii voucherelor pe suport hartie nu au ramas neschimbate.
Astfel, pe langa conditiile deja existente, orice voucher pe suport hartie trebuie sa cuprinda acum mentiunea privind interdictia unitatii afiliate de a plati diferenta in bani dintre valoarea voucherului de vacanta si valoarea pachetului de servicii catre utilizatorii voucherelor de vacanta, precum si elementele de identitate vizuala ale brandului de turism al Romaniei.
Voucherul de vacanta pe suport hartie va fi valabil numai daca va avea inscris numarul sub care a fost inseriat de catre unitatea emitenta si va cuprinde toate urmatoarele mentiuni:
• emitentul si datele sale de identificare;
• valoarea nominala a voucherului de vacanta (care poate fi de 10, 20, 30, 40 sau 50 de lei);
• angajatorul si datele sale de identificare;
• numele, prenumele si codul numeric personal ale angajatului care este in drept sa utilizeze voucherul de vacanta;
• spatiul destinat inscrierii perioadei in care a fost utilizat si aplicarii stampilei unitatii autorizate de ANT;
• interdictia unitatii autorizate de ANT de a plati diferenta in bani dintre valoarea voucherului de vacanta si valoarea pachetului de servicii catre utilizatorii voucherelor de vacanta;
• perioada de valabilitate a utilizarii voucherului de vacanta;
• interdictia de a utiliza voucherul de vacanta in alte locuri decat in unitatile afiliate (mentiune nou introdusa);
• elementele de identitate vizuala ale brandului de turism al Romaniei (mentiune nou introdusa).
Atat voucherele tiparite pe suport electronic, cat si cele pe suport hartie, vor fi emise doar de catre autoritatile autorizate de Ministerul Finantelor Publice si vor putea fi utilizate doar in structuri de primire turistice din Romania, acreditate de Autoritatea Nationala pentru Turism.
Conform noilor prevederi, voucherul de vacanta are o perioada de valabilitate de un an de la data emiterii, spre deosebire de vechea legislatie, care preciza ca voucherul este valabil pana la data de 31 decembrie a anului in care a fost emis.
In continuare, voucherele de vacanta se acorda in limitele sumelor prevazute cu aceasta destinatie in bugetul de stat sau, dupa caz, in bugetele locale, pentru unitatile din domeniul bugetar, si in limitele sumelor prevazute cu aceasta destinatie in bugetul de venituri si cheltuieli aprobat, potrivit legii, pentru celelalte categorii de angajatori.
De asemenea, a fost pastrata prevederea conform careia nu se poate acorda rest de bani la voucherul de vacanta. In caz contrar, fapta se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 la 10.000 de lei.
Tot contraventie este si acceptarea de vouchere de la alte persoane decat titularul. Aceasta incalcare a legii se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 la 5.000 de lei.
Atentie: Orice serviciu turistic prestat de catre unitatea afiliata peste valoarea voucherului de vacanta va fi suportat de catre angajat.
Comentarii articol (25)