ANM a atentionat ca maine si poimane vremea caniculara va cuprinde aproape toata tara, fiind emisa in acest sens o avertizare de cod galben. Exceptate vor fi doar Dobrogea si anumite zone din Transilvania si Moldova. In conditiile in care se vor inregistra temperaturi de pana la 37 de grade celsius, angajatorii sunt obligati sa ia masuri pentru a-si proteja salariatii.
Concret, masurile minimale ce trebuie luate in perioadele cu temperaturi ridicate extreme sunt incluse in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2000. Potrivit acestui document, angajatorii trebuie sa amelioreze conditiile de munca, dupa caz, prin:
- reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice;
- asigurarea ventilatiei la locurile de munca;
- alternarea efortului dinamic cu cel static;
- alternarea perioadelor de lucru cu cele de repaus in locuri umbrite, cu curenti de aer.
De asemenea, pentru a mentine starea de sanatate a angajatilor, acestia trebuie sa primeasca apa minerala (cate 2-4 litri/persoana/schimb), echipament individual de protectie si acces la dusuri.
In cazul in care nu se pot asigura aceste conditii minime si temperaturile de peste 37 de grade celsius persista cel putin doua zile consecutive, angajatorii trebuie sa ia -- de comun acord cu reprezentantii sindicali sau reprezentantii salariatilor -- urmatoarele masuri:
- reducerea duratei zilei de lucru;
- esalonarea pe doua perioade a zilei de lucru: pana la ora 11:00 si dupa ora 17:00, in caz de temperaturi ridicate extreme;
- intreruperea colectiva a lucrului cu asigurarea continuitatii activitatii in locurile in care aceasta nu poate fi intrerupta.
Pentru perioadele in care se va reduce timpul de lucru sau se va intrerupe munca, tot prin acord comun se vor stabili recuperarea timpului nelucrat si modalitatile de plata. In aceste situatii, OUG nr. 99/2000 prevede doua solutii. Prima varianta este de a recupera timpul nelucrat in urmatoarele sase luni, cu pastrarea salariilor la acelasi nivel. A doua varianta nu implica recuperarea, insa angajatii vor fi platiti proportional cu timpul efectiv lucrat.
In alta ordine de idei, conform normelor ordonantei de urgenta, pentru a acorda primul ajutor salariatilor afectati de temperaturile extreme, angajatorii trebuie sa asigure, de asemenea, o incapere speciala: "In vederea acordarii primului ajutor salariatilor care au manifestari clinice determinate de temperaturile extreme, angajatorii trebuie sa asigure o incapere climatizata adecvat, dotata cu medicamente si mijloace specifice asistentei de urgenta pentru aceste cazuri, in special saruri de rehidratare orala, apa minerala, respectiv ceaiuri calde".
Important! Persoanelor afectate de canicula trebuie sa li se asigure atat primul ajutor, cat si transportul la cea mai apropiata unitate sanitara. Totodata, cei care au afectiuni din cauza carora n-au voie sa lucreze in temperaturi extreme trebuie sa fie trecuti pe alte locuri de munca sau sa li se reduca programul. In caz contrar, angajatorii risca amenzi intre 1.500 si 2.500 de lei.
Comentarii articol (5)