avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 561 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Acordarea apei pe timp de canicula
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Acordarea apei pe timp de canicula

Buna ziua! Salariatii care au la locurile de munca un climat termic adecvat- instalatii de aer conditionat- mai beneficiaza de dreptul a primi apa in zilele caniculare?.Angajatii unei Regii care sunt repartizati in diverse puncte de lucru in Bucuresti au obligatia de a veni, din timpul liber, sa ia apa de la sediul institutiei sau angajatorul trebuie sa le distribuie apa la locurile de munca in zilele caniculare? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 18:34, 12 Iulie 2016
Lucrul in conditii de canicula este reglementat prin OUG nr. 99/2000. Potrivit preverilor acestei ordonante angajatorii sunt obligați să asigure salariaților condiții minime pentru menținerea stării de sănătate în perioada de caniculă, precum și alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenți de aer. Totodată, angajații trebuie să primească apă minerală (2-4 litri de apă minerală/ persoană/ schimb), echipament individual de protecție și acces la dușuri.
În perioadele cu temperaturi ridicate extreme, pentru ameliorarea condițiilor de muncă se poate recurge la reducerea intensității și ritmului activităților fizice, asigurarea ventilației la locurile de muncă și alternarea efortului dinamic cu cel static.
Daca angajatorii nu pot asigura salariaților condițiile minime prevăzute de lege, iar temperaturile de peste 37 de grade C se înregistrează cel puțin două zile consecutive, aceștia trebuie să ia, de comun acord cu reprezentanţii sindicali sau reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, si alte măsuri:
-reducerea duratei zilei de lucru;
-eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru: până la ora 11:00 şi după ora 17:00;
-întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă.
În cazul aplicării acestor măsuri, se poate opta fie pentru recuperarea timpului nelucrat în următoarele şase luni, fără reduceri salariale, fie pentru nerecuperarea acestuia şi acordarea drepturilor salariale proporţional cu timpul lucrat efectiv.
In cazul dvs., inteleg ca aveti asigurat aer conditionat la locul de munca. Distribuirea de apa minerala/ salariat/ loc de munca/ schimb trebuie sa se faca conform prevederilor din anexa privind drepturile salariatilor la contractul colectiv de munca incheiat la nivel de firma. In aceasta anexa se mentioneaza inclusiv modul de distribuire a apei minerale, pe puncte de lucru. Asigurarea ventilatiei la locul de munca/ postul de lucru nu exclude acordarea de apa minerala pentru salariati.
In mod normal, asigurarea apei minerale la punctul de lucru se face prin grija angajatorului si nu ca catre lucratori care vin din timpul liber pentru aprovizionare.
Sa nu uitam ca anexele la contractul colectiv de munca si CCM se negociaza la nivel de firma intre angajator si sindicat/ reprezentantii salariatilor, iar CCM negociat se inregistreaza la ITM.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

As dori sa stiu care sunt obligatiile din punct de vedere ssm ... marivasi marivasi as dori sa stiu care sunt obligatiile din punct de vedere SSM in caz de temperaturi extreme (ex canicula) (vezi toată discuția)
Intrerupere activitate temperaturi extereme marianadavid marianadavid Buna ziua, O societate , cu angajati care lucreaza in aer liber, curatenie parcari, poate intrerupe activitatea zilnic cateva ore, conform Ordonantei 99 / ... (vezi toată discuția)
Conditii de munca pe perioada caniculara a verii andrei-dev1 andrei-dev1 Exista vreo lege prin care i se impune angajatorului sa asigure un mediu propice de munca pe perioada caniculara, avand in vedere ca sunt 35-40+ grade in ... (vezi toată discuția)