Fiecare copil are personalitatea lui, iar de cele mai multe ori, teoriile nu functioneaza la fel pentru toti. Pe de alta parte, ce mama nu stie ca lucrurile care functioneaza azi, maine pot da gres? Iata o serie de sfaturi menite sa te ajute in situatiile in care copilul tau l-a luat pe NU in brate:
Iata ce poti face atunci cand iti doresti ca cel mic sa faca un lucru:
1. Spune-i ce planuri ai: fie ca vreti sa mergeti la bunici, la cumparaturi sau la piscina, anunta-l cu entuziasm. Din timp.
2. Daca intampini rezistenta, reformuleaza-ti dorinta folosind o intrebare pe care e musai sa i-o adresezi cu blandete: “Eu as vrea sa mergem la piscina aceea frumoasa, tu ce parere ai?”. Uneori, cei mici pot avea sau nu un motiv intemeiat pentru a refuza sa faca un lucru, asa ca inainte de orice, incearca sa-i afli parerea.
3. Daca spune in continuare “nu”, revino cu intrebarea de mai sus si foloseste exemple concrete in ceea ce priveste activitatea de acolo. De exemplu, ii poti spune cu cine va veti intalni sau cu cine se va putea juca. Este posibil ca cel mic sa aiba nevoie sa inteleaga exact ce se va intampla in locul respectiv, inainte de a fi de acord sa mearga.
Daca in continuare strategia nu da niciun rezultat este cazul sa scoti armele secrete!
4. Descrie-i ce are de castigat: Niciun copil nu va avea chef de la bun inceput sa-si intrerupa joaca ca sa mearga la supermarket, de aceea este recomandat sa-i explicam beneficiile unei astfel de activitati. De exemplu: daca trebuie sa mergeti la cumparaturi, spune-i ca veti putea cumpara ingredientele necesare pentru a pregati desertul lui preferat. Ideea principala este sa nu-l conditionezi, ci sa ii descrii efectiv ce urmeaza si sa ii starnesti un interes sincer. E posibil ca el, preocupat de ce face in momentul respectiv, sa nu lege din prima drumul la supermarket de prepararea desertului favorit!
5. Roaga-l: Nu te gandi nicio secunda ca rugamintile i se urca la cap. Daca raspunde rugamintilor, spune-i multumesc. Intr-un fel sau altul, va sti ca ii esti recunoscatoare.
Ideal ar fi sa reusesti sa ai o comunicare buna cu copilul tau si sa ramai onesta si calma chiar si atunci cand spune NU orice ai face. Sigur ca uneori lucrurile ne scapa de sub control, insa tonul ridicat si amenintarile nu ar trebui sa faca parte din metodele de convingere. Totusi, daca iti pierzi vreodata controlul, ai grija sa-i ceri iertare.
Sa fii parinte inseamna sa te reinventezi in fiecare zi, sa te impui, dar in acelasi timp sa-i oferi libertate copilului, sa-l indrumi, dar sa nu-l obligi. Haideti sa impartasim experientele de mamici si sa invatam una de la alta! Tu cum iti convingi copilul sa faca lucrurile pe care le refuza?
Comentarii articol (0)