Potrivit prevederilor din Codul Muncii, termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca, sau dupa caz, cel prevazut in contractele de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
Pe perioada preavizului, CIM continua sa isi produca toate efectele, astfel incat salariatul trebuie sa primeasca toate drepturile stabilite prin lege, inclusiv bonusurile salariale care i se cuvin ca urmare a muncii depuse de acesta si a contributitiei aduse.
Tudor Valeriu, consultant de resurse umane, a explicat, intr-o discutie deschisa pe forumul AvocatNet.ro, ca perioada de preaviz este parte a contractului individual de munca, iar salariatul munceste in acest timp conform programului de lucru si a atributiilor din fisa postului.
Specialistul a subliniat faptul ca, pe durata preavizului, contractul individual de munca va continua sa isi produca toate efectele, astfel incat salariatul se bucura in continuare de toate drepturile pe care le are, potrivit prevederilor din CIM, din contractul colectiv de munca (CCM) aplicabil unitatii si din regulamentul intern al unitatii.
Acest lucru inseamna ca angajatul isi va continua munca in aceleasi conditii si isi va indeplini atributiile profesionale ca inainte de a demisiona. In ceea ce priveste angajatorul, acesta va plati in continuare salariatul, corespunzator perioadei lucrate.
Prin urmare, angajatul nu poate fi exceptat de la acordarea unor bonusuri care i se cuvin ca urmare a muncii prestate in perioada de preaviz, bonificatii ce ii revin in baza prevederilor stipulate prin CIM sau CCM.
Exista totusi si situatii in care termenul de preaviz poate sa nu fie respectat, atunci cand angajatorul renunta la el. Mai precis, potrivit legislatiei muncii, angajatorul poate renunta la preaviz, total sau partial, in orice moment, caz in care demisia angajatului va produce efecte de la data renuntarii.
In caz contrar insa, contractul individual de munca va inceta numai dupa expirarea preavizului, iar angajatul se bucura in acest interval de toate drepturile pe care le are, ca orice alt salariat.
Comentarii articol (6)